ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Εγ-καλεί Καραμανλή

Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει τουρισμό στις Σέρρες, την ώρα που ο Ελληνας τρώει ορυκτέλαια, τονίζει συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:54, 23/5/2008

Με το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια, την ασυδοσία στην αγορά και τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων ο Γ. Παπανδρέου δίνει συνέχεια στην πολιτική που εγκαινίασε μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Επιτίθεται στην κυβέρνηση υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό να απαντά στα θέματα της καθημερινότητας που αποφεύγει συστηματικά. Γιατί «δεν μπορεί ο Ελληνας να τρώει ορυκτέλαια και ο Καραμανλής να κάνει τουρισμό στις Σέρρες και να κοιτάει στον καθρέφτη τη δημοτικότητά του», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο «Εθνος» συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δίνουν μεγάλη έμφαση στην αντίστιξη Παπανδρέου - Καραμανλή.

Στάση ευθύνης
Επισημαίνουν πως ο Γ. Παπανδρέου κρατά στάση ευθύνης και αναλαμβάνει το κόστος της συμφωνίας με την κυβέρνηση και της σύγκρουσης με κοινωνικές ομάδες, δείχνοντας και εισάγοντας στην πράξη ένα άλλο ήθος στην πολιτική ζωή.

«Είμαστε μια αντιπολίτευση που ελέγχει την κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση που έρχεται με συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης για τον τόπο», τονίζουν.

Αναφέρουν ενδεικτικά το «όχι» στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, τα καλά λόγια για το Βουκουρέστι, το αίτημα για εξεταστική σχετικά με τη Siemens, ώστε να μην μπει σε ομηρεία ο πολιτικός κόσμος, την πρόταση νόμου για τους δανειολήπτες, την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την αναστολή των κινητοποιήσεων των φορτηγατζήδων και τη στάση του στο μέτωπο της Παιδείας με στόχο να μην κλείσουν τα πανεπιστήμια.

Ειδικά για το τελευταίο, επισημαίνουν πως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν στο θέμα για διαφορετικούς λόγους. Η ΝΔ πίστεψε πως δημιουργώντας ένταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα της καθημερινότητας και θα δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ.

Η Κουμουνδούρου, από την άλλη, επένδυσε στο θέμα πιστεύοντας ότι θα έφερνε σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο άρθρο 16. «Κάποιοι -από δεξιά κι αριστερά- που πήγαν να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη του ΠΑΣΟΚ τα χάσανε όλα», επεσήμανε ο συνομιλητής μας.

«Πήγαν για μαλλί αλλά βγήκαν κουρεμένοι», προσέθεσε άλλος συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθοδήγησε τόσο τις δηλώσεις της Α. Διαμαντοπούλου όσο και τον χειρισμό της ΠΑΣΠ από τον Γ. Ραγκούση.

«Και η φοιτητική μας παράταξη κράτησε στάση ευθύνης, χωρίς να παραβιάσουμε την αυτονομία της», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ηλιελαίου, οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου πιστεύουν ότι η συνάντηση με τον Χρ. Φώλια άνοιξε ακόμη ένα κεφάλαιο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό δηλώνουν πως «δημιουργήθηκε προηγούμενο» και ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσει τη διαδικασία και άλλες φορές που θα παραστεί ανάγκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή αυτήν τη συνάντηση, μίλησε για «ένα νέο ύφος στην πολιτική που έχει εισαχθεί από τη Νέα Δημοκρατία». «Να του θυμίσω ότι είναι υποχρέωση και καθήκον η ενημέρωση όλων των κομμάτων», απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και επεσήμανε ότι «δεν θα έπρεπε καν να ζητήσει ο κ. Παπανδρέου να ενημερωθεί».

Για τον ΟΤΕ
Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε χθες στο θέμα του ΟΤΕ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αναρωτήθηκε αν η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της σύμβασης συνδέεται με τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ.

«Εμείς είχαμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι σε μια κυβέρνηση όσοι διαφωνούν παραιτούνται», επεσήμανε, «αλλά», προσέθεσε, «εδώ βλέπουμε ότι όσοι διαφωνούν παραμένουν, δημιουργώντας μια πολύ μεγάλη απόσταση λόγων και πράξεων».

Κατηγόρησε, τέλος, την κυβέρνηση πως με το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο «επισημοποιεί μια νέα μείωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΕ... ΙΧ ΤΟ ΗΛΙΕΛΑΙΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ενδεικτικό της αδυναμίας της κυβέρνησης να εντοπίσει τις διαδρομές του επικίνδυνου ηλιελαίου είναι ότι χθες αποσύρθηκαν με... ΙΧ (!) και τα αποθέματα που υπήρχαν στο εστιατόριο της Βουλής. Την «κίνηση» εντόπισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Βερελής και Γ. Φλωρίδης, που βρέθηκαν χθες νωρίς το πρωί στο μέγαρο της Βουλής.

Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ
Στο μικροσκόπιο ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αλλαγή στάσης της Κουμουνδούρου στο θέμα των πανεπιστημίων αποτελεί για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη την αρχή των διεργασιών στο κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς. Εκτιμούν ότι «πολύ σύντομα θα συγκρουστούν οι δυνάμεις που θέλουν το κόμμα μεγαλύτερο και στη γωνία με όσους αντιλαμβάνονται πως πρέπει να δώσουν προοπτική διακυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Παπανδρέου έδωσε οδηγίες στα στελέχη του να επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν μπορεί -και δεν θα το κάνει ποτέ- να ακολουθεί την ατζέντα του Αλ. Τσίπρα».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα θέσει τις προτεραιότητες, αναγνωρίζοντας, όμως, την ανάγκη συμβολής του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε στο «Εθνος» συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Στόχος μας πρέπει να είναι η ανάδειξή μας σε πρώτο κόμμα, προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για οποιαδήποτε συνεργασία με τα μικρότερα κόμματα», προσέθεσε.

ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ
Ωρα για τις ενστάσεις

Με την εκδίκαση των ενστάσεων από την επιτροπή καταστατικού και την ανακοίνωση των νέων γραμματέων των τομέων του κόμματος θα ολοκληρωθεί ο κύκλος των αλλαγών στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ως προς το πρώτο, η γραμμή από τον γραμματέα του κόμματος είναι η τιμωρία των ενόχων με διαγραφή και η επανάληψη των εκλογών όπου έγιναν παρατράγουδα. Αντιδράσεις προκαλεί, πάντως, η «ιδέα» οι επαναληπτικές εκλογές να γίνουν με κλειστά τα μητρώα.

«Μην κάνουμε όπως η ΝΔ με τα λευκά», προειδοποίησε ανώτερος κομματικός παράγοντας. Σε ό,τι αφορά τους γραμματείς των τομέων αποφασίστηκε να είναι ένας για κάθε πολιτικό εκπρόσωπο συν τους τομείς δράσης (οργανωτικό, συνδικαλιστικό, κινητοποιήσεων και νεολαίας).

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θορυβημένοι από τις αντιδράσεις του Τύπου στο θέμα της κάλυψης των επαγγελματικών ασφαλιστικών τους εισφορών από τη Βουλή, επισκέφθηκαν τον Δ. Ρέππα και τους ζήτησαν να μην υποχωρήσει το ΠΑΣΟΚ!

«Δεν είμαστε εύποροι, πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο πόσα χαλάμε και να μην υποκύψουμε στον λαϊκισμό και στη δημαγωγία», υποστήριξαν ενώπιον του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ