ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΔΝΤ

Επιστρέφουν οι θεσμοί την επόμενη εβδομάδα

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τη Δευτέρα ή την Τρίτη, αμέσως μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, προανήγγειλε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 21/4 , ενημερώθηκε

Μιλώντας στο «Ατλαντικό Συμβούλιο» στην Ουάσιγκτον, ο Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία, λέγοντας πως είναι βέβαιος πως η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της ξανά πριν τελειώσει το πρόγραμμα το επόμενο έτος. «Οσο εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα ?success story? της Ευρώπης», τόνισε.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι ο ESM δάνεισε με πολύ χαμηλό επιτόκιο την Ελλάδα, κάτι που έχει σημασία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οπως επεσήμανε, τα επιτόκια δανεισμού του ESM ανέρχονται στο 1/3 περίπου των επιτοκίων των δανείων του ΔΝΤ και πως τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλες διάρκειες, ήτοι 32,5 χρόνια κατά μέσο όρο. «Υπάρχουν μεγάλες περίοδοι χάριτος, στις οποίες η Ελλάδα δεν θα εξυπηρετήσει καθόλου το χρέος προς τον ESM. Ετσι, ο δανεισμός του ESM συμβάλλει σημαντικά στην ανάκτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

Οπως εξήγησε, το ΔΝΤ θέλει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο, οπότε «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και στην Ευρώπη, αλλά και εδώ για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και τα μεσοπρόθεσμα», με ορίζοντα το επόμενο Eurogroup.

Χθες πάντως οι Βρυξέλλες χαρακτήριζαν την πρόβλεψη του ΔΝΤ για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% για το 2017 «ρεαλιστική», ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της εαρινής έκθεσης που θα δημοσιοποιήσει πιθανότατα στις 11 Μαΐου.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον έχουν μεταβεί ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Β. Ντομπρόβσκις, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί και ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρίσκεται επίσης ο πρόεδρος του Εurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι. Από πλευράς χωρών Ευρωζώνης θα βρίσκονται εκεί όλοι οι υπουργοί Οικονομικών. 

Βρυξέλλες ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ