ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

«Επιστροφή στη δραχμή θέλουν οι μαυραγορίτες»

H επιστροφή στη δραχμή θα μας γύριζε στο χειμώνα του '41, αναφέρει στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη, που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής». Δεν είναι τυχαίο, προσθέτει «ότι πολλά ακροδεξιά blogs όπου ο φασισμός ξεχειλίζει έχουν σηκώσει ψηλά τη σημαία της επιστροφής στη δραχμή». Επιπλέον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να ψηφίσει εδώ και τώρα μαζί με την κυβέρνηση ένα νέο εκλογικό νόμο που θα δημιουργεί ισχυρές πλειοψηφίες.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 12:08, 29/5/2011

Να ψηφίσει εδώ και τώρα μαζί με την κυβέρνηση νέο εκλογικό νόμο, που να οδηγεί σε ισχυρή κυβέρνηση, καλεί τον κ. Αντώνη Σαμαρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Πάγκαλος προσδιορίζει τα διλήμματα, τους κινδύνους και το διακύβευμα σε ετούτη την κρίσιμη συγκυρία και ζητεί από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση, να το πει από το βήμα της Βουλής και θα πάρει την απάντηση που προστάζουν οι καιροί». Εν συνεχεία μιλά για το δημοψήφισμα, τη δήλωση της κυρίας Δαμανάκη, το ενδεχόμενο αξιοποίησης εξωκοινοβουλευτικών στην κυβέρνηση, τους «κηπουρούς» και το «μαζί τα φάγαμε», αλλά και το πρόσφατο σημαντικό ταξίδι του στην Ελβετία...

 

Κύριε Πάγκαλε, σας πετυχαίνω στην επιστροφή από τη Γενεύη. Δεν ξέρω αν θα θέλατε να μιλήσετε για την «ταμπακιέρα» των επαφών σας εκεί. Αλλά εδώ στην Αθήνα ακούστηκε ότι ίσως... πέσατε πάνω σε στοιχεία για Ελληνες φοροφυγάδες. Οι Γερμανοί είναι γνωστό πώς ενήργησαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κατάσταση;

Στη Γενεύη πήγα με την ευκαιρία ενός συνεδρίου που αφορά την ελληνική κρίση και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών) με πρωτοβουλία του καθηγητή Sidjanski. Είχα επίσης πρόσκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τη συναντήσω και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το θέμα των ελληνικών κεφαλαίων που έχουν εξαχθεί στην Ελβετία, αλλά και το ζήτημα ενός αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας για το ζήτημα που θίγετε είναι ενδιαφέρουσες και η Ελβετία έχει τη διάθεση να κάνει μαζί μας κάτι αντίστοιχο. Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και καιρό. Ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει καλά το θέμα και ελπίζω να έχουμε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Με εντυπωσιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, οι «αγανακτισμένοι πολίτες» διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών γενικώς. Μόδα είναι, θα περάσει, όπως είπε η κυρία Παπαρήγα;

Τα εύκολα «όχι» πολλές φορές ενώνουν πιο άνετα απ’ ό,τι τα πολύ πιο δύσκολα «ναι». Η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος, όσο κι αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους που ακολουθούν τη μόδα των Νέων Τεχνολογιών, δεν εξαρτάται από τα like και unlike του facebook. Δείτε την Αίγυπτο. Πού οδήγησε το κίνημα του facebook; Στην εδραίωση σκληρού στρατιωτικού ελέγχου της χώρας. Κινήματα χωρίς ιδεολογία και οργάνωση, δηλαδή κινήματα που βασίζονται σε ένα συναίσθημα, σε μια στιγμή οργής, δύο πράγματα μπορούν να προσφέρουν: είτε ενός είδους ανώδυνη και αναποτελεσματική τελικά εκτόνωση, που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική αυτή καθαυτή, είτε ανοίγουν τον δρόμο για την κατάληψη της εξουσίας με αντιδημοκρατικές μεθόδους σε οργανωμένες μειοψηφίες.

Πολιτικό κίνημα θα σχηματιστεί όταν στα πανό δεν βλέπουμε μια διαρκή άρνηση όπου τεράστια «όχι» δεσπόζουν και καταπίνουν τα πάντα, αλλά όταν δούμε μια ιδέα για την οποία αξίζει κάποιος να κάνει θυσίες.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου άνοιξε και το θέμα του δημοψηφίσματος. Εχετε την αίσθηση ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα οδηγήσει στα προσδοκώμενα (κατά την κυβέρνηση πάντα) αποτελέσματα;

Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν και είναι πάντα θετικός σε τέτοιου είδους θέματα. Το πρόβλημα της χώρας είναι εθνικό και δεν έχει σχέση με ένα συγκεκριμένο κόμμα. Θα μπορούσα να σας πω ότι είναι βαθιά συστημικό. Ολες οι συστημικές ελίτ και όχι μόνο οι πολιτικοί έχουν καταρρεύσει. Δεν υπάρχει κανένας θεσμός που να μην έχει βάψει τα χέρια του στο αίμα. Οι τελευταίοι που πρέπει να φοβούνται το δημοψήφισμα είναι οι πολιτικοί.

Θα λάβετε έτσι νομιμοποίηση, χωρίς εκλογές;

Η κυβέρνηση έχει σαφέστατη λαϊκή νομιμοποίηση. Δεν με ενδιαφέρει εάν το αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ, γιατί αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν αποδέχονται την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Με ενδιαφέρει όμως πολύ η στάση της ΝΔ.

Το ερώτημα είναι σαφές και απευθύνεται στον Σαμαρά: Πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση; Αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του λαού; Αν ναι, τότε να το πει από το βήμα της Βουλής και θα πάρει την απάντηση που προστάζουν οι καιροί και το καθήκον μας.

Εχετε πειστεί ότι θα τις αποφύγετε, αν και καλείστε να λάβετε αποφάσεις που υπερβαίνουν την τρέχουσα κυβερνητική θητεία;

Εκλογές με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσουν στην ακυβερνησία. Ακυβερνησία σημαίνει ότι την επόμενη μέρα των εκλογών το Δημόσιο δεν θα καταβάλει μισθούς και συντάξεις, δεν θα πληρώνει φάρμακα και νοσήλια και βεβαίως δεν θα είναι σε θέση να υπερασπίσει τα σύνορα της χώρας.

Τότε λοιπόν, απέναντι σε μια ανύπαρκτη κυβέρνηση και σε έναν ηττημένο λαό, θα έρθουν όσοι θα θέλουν να μας δανείσουν και θα μας πουν όχι απλώς τι θα κάνουμε αλλά και το πόσες μπουκιές θα τρώμε. Αυτά που λέει ο Σαμαράς εκεί οδηγούν. Εάν θέλει πραγματικά να αμφισβητήσει τη λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης και να εκβιάσει εκλογές που να δίνουν όμως ισχυρή κυβέρνηση στον τόπο, ώστε να μη γίνουμε προτεκτοράτο, τότε να ψηφίσουμε τώρα νέο εκλογικό σύστημα που να ισχύσει άμεσα και να εγγυάται ότι το πρώτο κόμμα θα σχηματίζει ισχυρή κυβέρνηση.

Και στη Σύνοδο Κορυφής, τι; Κομβικό σημείο, γιατί;

Η Γερμανία πρωτίστως, αλλά και η Γαλλία είναι μπροστά στην ανάγκη να αποδείξουν για μία ακόμη φορά ότι δεν θέλουν την Ευρώπη απλώς ως μία ενιαία αγορά όπου τσακάλια θα κατασπαράζουν όποιον κάθε φορά παραπατήσει ή φανεί αδύνατος.

Εχει «κηπουρούς» στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου;

Ο τελευταίος που είχε κηπουρούς ήταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και ήταν ένας Παπανδρέου εκείνος που αγωνίστηκε για τη δημοκρατία. Ο σεβασμός, κυρία Γιωτάκη, δεν είναι αδυναμία, είναι αρετή.

Είχατε την ευθύνη για τις συγχωνεύσεις Οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου. Σας κατηγορούν ότι καθυστερήσατε χωρίς αποτέλεσμα. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Δεν έχω την απόλυτη ευθύνη για τις συγχωνεύσεις, διότι επιμέρους υπουργεία προχωρούν σε χρήσιμες συγχωνεύσεις, πχ. σχολεία και στρατόπεδα. Επίσης αν ο αρμόδιος υπουργός δεν θέλει να γίνουν συγχωνεύσεις, δεν έχω τη θεσμική δυνατότητα να το επιβάλω.

Η Επιτροπή μέσα σε 1 χρόνο και χωρίς να έχει βρει τίποτα έτοιμο, εκτός από μια έκθεση ιδεών, προχώρησε στην κατάργηση 122 φορέων και συγχώνευσε 51 φορείς σε 21. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ελληνικού κράτους δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο. 10,3 εκατομμύρια ευρώ εξοικονομούνται ετησίως. Οσοι ασκούν κριτική, ειδικά η ΝΔ, αναρωτιέμαι πού βρίσκει το θράσος να το κάνει, όταν επί 5 χρόνια όχι μόνο δεν κατήργησε ούτε έναν φορέα, αλλά δημιούργησε δεκάδες καινούργιους.

Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα; Ισως. Να είστε όμως βέβαιη ότι οι συγχωνεύσεις φορέων δεν έχουν τελειώσει. Μόλις αποκτήσουμε το αναγκαίο εργαλείο, θα προχωρήσουμε σε έναν νέο γύρο καταργήσεων.

Ως προς τις αποκρατικοποιήσεις: ποιες είναι ακόμη και τώρα οι κόκκινες γραμμές;

Μόνο μία κόκκινη γραμμή υπάρχει: να βρούμε χρήματα, να κάνουμε ό,τι πρέπει, ώστε η μετάβαση σε μια οικονομία που θα βασίζεται περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη.

Σενάρια για έξοδο από το ευρώ
Η επιστροφή στη δραχμή θα μας πήγαινε στον χειμώνα του '41

Τα περί επιστροφής στη δραχμή έχουν κάποια βάση ή ήταν μια άστοχη δημόσια δήλωση της επιτρόπου κυρίας Δαμανάκη;

Η κυρία Δαμανάκη δεν μίλησε γενικώς και αορίστως περί επιστροφής στη δραχμή. Η κυρία Δαμανάκη έθεσε ένα δίλημμα γιατί δεν θέλει να επιστρέψουμε στη δραχμή. Αντίθετα, υπάρχουν συγκεκριμένες εφημερίδες και συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα που το επιδιώκουν.

Υπάρχουν Ελληνες που έχουν ποντάρει τα λεφτά τους στην καταστροφή της χώρας μας. Η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι εμείς πρέπει να πληρώσουμε σε σκληρό συνάλλαγμα μετρητοίς όλες τις εισαγωγές μας. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να θρέψει τον πληθυσμό της. Αν πρέπει να πληρώσουμε σε σκληρό συνάλλαγμα μετρητοίς τις εισαγωγές τροφίμων, τότε δεν θα έχουμε ούτε ψωμί, ούτε ρύζι, ούτε γάλα, ούτε καφέ, ούτε κρέας, ούτε μακαρόνια, αρκετά για να φάνε όλοι οι Ελληνες.

Το 2009 η Ελλάδα έδωσε 1 δισ. ευρώ για να εισαγάγει κρέατα, 454 εκατ. για γαλακτοκομικά προϊόντα, 147 εκατ. για δημητριακά, 333 εκατ. για καφέ, κακάο κ.λπ. και τώρα δίνει περισσότερα. Σκεφτείτε ότι το 40% του πληθυσμού ζει στην Αθήνα, άρα εξαρτάται απολύτως από την εισαγωγή και τη μεταφορά τροφίμων. Καταλαβαίνετε πολύ καλά λοιπόν τι σημαίνει η επιστροφή στη δραχμή. Ούτε το χρέος θα ελαφρύνει, ούτε το κόστος ζωής θα πέσει, ούτε οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν ως διά μαγείας.

Η επιστροφή στη δραχμή θα είναι επιστροφή στον χειμώνα του ’41. Μόνο οι μαυραγορίτες θα πλουτίσουν και αυτοί είναι που διακινούν αυτά τα σενάρια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ακροδεξιά blogs όπου ο φασισμός ξεχειλίζει έχουν σηκώσει ψηλά τη σημαία της επιστροφής στη δραχμή.

Εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις: λύση προς ποια κατεύθυνση;

Να σας πω ένα παράδειγμα: Είστε σε ένα καράβι, έχει φουρτούνα και κινδυνεύει να βουλιάξει. Και εσείς μου λέτε ότι θα πετάξετε στη θάλασσα αυτούς που ξέρουν πώς λειτουργεί το καράβι και θα βάλετε στο τιμόνι κάποιους τύπους που πέρασαν τη ζωή τους γράφοντας και σχολιάζοντας τι έκαναν οι άλλοι;

Βέβαια υπάρχει η περίπτωση όπου εξωκοινοβουλευτικά στελέχη είναι χρήσιμα, αλλά σε καμία περίπτωση η άσκηση της εξουσίας δεν μπορεί να αφεθεί σε πρόσωπα ή θεσμούς που δεν έχουν άμεση λαϊκή νομιμοποίηση.

Δυσβάσταχτα για τους περισσότερους πολίτες τα νέα φορολογικά μέτρα που ακούστηκαν. Υπάρχουν περιθώρια σωτηρίας χωρίς στραγγαλισμό των εισοδημάτων;

Τα περιθώρια για να αποφύγουμε στραγγαλισμό των εισοδημάτων είναι ευθέως αντίστοιχα με την ικανότητά μας να βρούμε τρόπους μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων. Είναι εντελώς σχιζοφρενικό να θέλει κάποιος ταυτόχρονα και να αυξήσει τις δαπάνες και να μειώσει το χρέος και να σωθεί η χώρα, κι όλα αυτά χωρίς αύξηση των εσόδων του κράτους.

Δεν μπορείς να κατεβαίνεις στον δρόμο για να μείνει κρατικός ο ΟΣΕ με εκατομμύρια ευρώ έλλειμμα και να θες ταυτόχρονα και ο μισθός να είναι στο ίδιο επίπεδο.

Το «μαζί τα φάγαμε» και το «δεν πληρώνω» θα μπορούσαν -όπως λένε κάποιοι- να θεωρηθούν συμπεριφορές της ίδιας... Σχολής Σκέψης;

Κυρία Γιωτάκη, κάποτε είπα ότι πολλές φορές θέλουμε να ψήνουμε αρνί στην ταράτσα της πολυκατοικίας ακούγοντας Μπραμς. Η Ελλάδα είναι μια κοινωνία μικροαστών. Θέλουμε το κράτος να μας δίνει τα πάντα τσάμπα, αλλά εμείς να μην πληρώνουμε φόρους.

Αυτό που βρίσκεται στα τρίσβαθα της ψυχής του μικροαστού δεν είναι η ανάγκη να αποδεικνύει πόσο ικανός είναι αυτός από μόνος του, αλλά πόσο ικανός είναι επειδή οι άλλοι αποτυγχάνουν. Είναι το σύνδρομο της κατσίκας του γείτονα.

Αναγκαίες οι επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας, προ άλλων δράσεων για την «αναγέννηση» του κέντρου; Θα έχετε σύντομα αποφάσεις;

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό. Να είστε βέβαιη ότι θα έχει να πει πολλά πράγματα, συγκεκριμένους αριθμούς και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Μέχρι τότε, κάθε 15 μέρες περίπου θα γίνεται ενημέρωση για τις δράσεις που υλοποιούνται.

Το πρώτο μας ραντεβού, λοιπόν, θα είναι περί τις 15 Ιουνίου. Πιστεύω ότι δεν θα πλήξετε.

Φώφη Γιωτάκη
fofig@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ