ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιτέλους μια συγγνώμη

Ζητά δημοσίως συγγνώμη για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου ο υφυπουργός Εσωτερικών. Στο μεταξύ συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή με θέμα τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 13:41, 12/12/2008

Δημόσια συγγνώμη ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών Π.Χηνοφώτης για το χαμό του νεαρού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

"Δυστυχώς, επειδή δεν συνέβη από πλευράς του κατηγορουμένου, και χωρίς να θέλω να υπεισέρθω στο δικονομικό του όλου θέματος, ζητώ εγώ συγγνώμη με παρρησία, ευθέως γι' αυτό το οποίο συνέβη, και αυτό αντικατοπτρίζει τα πραγματικά μου συναισθήματα" ο υφυπουργός Εσωτερικών Παν. Χηνοφώτης, μιλώντας στη Βουλή.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή με θέμα τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου.

Ο υφυπουργός προανήγγειλε προσαρμογές στο πλαίσιο χρήσης των αστυνομικών όπλων αλλά και τακτικότερη υγειονομική εξέταση του προσωπικού της ΕΛΑΣ στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αττικής του ΠΑΣΟΚ Κ. Βρεττού.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα "ενδελεχούς εξέτασης των κατάλληλων προσαρμογών, που ενδεχομένως απαιτείται να επέλθουν στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση των όπλων", ο κ. Χηνοφώτης είπε ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας για να μελετήσει αυτό το θέμα, ενώ, τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής θα υποβληθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς.

Όπως είπε ο κ. Χηνοφώτης ικανή και αναγκαία συνθήκη, και ασχέτως της πορείας της μελέτης, πρέπει να έιναι η κατάλληλη εκπαίδευση, "καθώς επίσης και η σωματική και ψυχική καταλληλότητα των αστυνομικών οργάνων σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον παρόντα νόμο τον 3169/2003".

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα προταθεί άμεσα η καθιέρωση ετήσιας υποχρεωτικής υγειονομικής εξέτασης, από κατάλληλα νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου το προσωπικό της ΕΛΑΣ, να παρακολουθεί και να παρακολουθείται η υγεία του.

Από την πλευρά του, ο κ. Βρεττός σημείωσε ότι εάν δεν υπήρχαν όπλα δεν θα είχε σκοτωθεί ούτε ο Καλτεζάς, ούτε ο Γρηγορόπουλος.

"Δεν υπάρχει λόγος να κρατάνε όπλα στις συγκεντρώσεις οι αστυνομικοί, ούτε στις περιπολίες" εκτίμησε ο βουλευτής ενώ αναφερόμενος στα γεγονότα των ημερών τόνισε ότι "η κυβέρνηση έχει πλέον χάσει τον έλεγχο". Μίλησε επίσης για προσωπική ευθύνη του κ. Χηνοφώτη υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να επιμείνει στην παραίτηση που είχε υποβάλει.

Οι τόνοι ανέβηκαν στο πλαίσιο συζήτησης έτερης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ά. Γεωργιάδη για τη στάση της αστυνομίας στα επεισόδια, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, είχε λάβει διαταγή να μη δράσει.

"Σας καλώ επισήμως να αποδείξετε ότι εδόθη εντολή στην αστυνομία να μην κάνει τίποτα" είπε ο κ. Χηνοφώτης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε εξάλλου ότι κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός, μπορεί να υποχρεώσει τον υφυπουργό να παραμείνει στη θέση του, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει κλίμα εναντίον του κ. Χηνοφώτη στην αστυνομία και στα ΜΑΤ ότι δεν τους άφησε να κάνουν τη δουλειά τους".

Ο κ. Χηνοφώτης απάντησε ότι δεν είναι καρεκλοκένταυρος, και ότι δεν διστάζει να αναλάβει τις ευθύνες του οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί, "αλλά δεν μπορεί στη μέση αυτού του αγώνα, αυτής της μάχης να παραιτείσαι. Είναι αναξιοπρεπές. Είναι άνανδρο" είπε ο κ. Χηνοφώτης.

Όσο για τις επικρίσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο εξωτερικό, είπε ότι αυτοί κάνουν την κριτική τους "βλέποντας τα γεγονότα μέσα από δικό τους νομικό πρίσμα, το οποίο ισχύει στις χώρες τους".

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ