ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επίθεση ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

Παράθυρο για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων από τον ΟΑΕΕ από τον Β. Μαγγίνα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 7:01, 16/11/2007

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, άφησε χθες βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας, λέγοντας: «Δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία».

Εσπευσε πάντως αργότερα να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους ότι «οι συντάξεις, η καταβολή του δώρου και οι παροχές του Ταμείου δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο».

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυε σφοδρή επίθεση -με καταγγελίες περί «οσμής σκανδάλου»- κατά της κυβέρνησης για την τροπολογία σχετικά με την ένταξη του Ταμείου εργαζομένων της Alpha Bank στο ΕΤΑΤ, ενώ προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση ότι αν συνεχιστεί ο διάλογος-«παρωδία» για το Ασφαλιστικό, τότε οδεύει προς αποχώρηση, κάτι που έκανε χθες πάντως η ΟΚΕ.

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του διαλόγου, που αφορούσε την ενοποίηση των Ταμείων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος έκανε λόγο για «χονδροειδές σκάνδαλο», κατήγγειλε τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος, αν προχωρήσει στην ψήφιση της τροπολογίας, από τη στιγμή που εκκρεμεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, στην οποία έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι, καθώς -όπως είπε- «αναδύεται οσμή σκανδάλου».

Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, μεταξύ της μελέτης της τράπεζας και εκείνης των εργαζομένων υπάρχει μια διαφορά πάνω από 1 δισ. ευρώ για το ποσό που οφείλει να συνεισφέρει η τράπεζα στο ΕΤΑΤ και πρότεινε να γίνει μια τρίτη μελέτη. Ενταση επικράτησε, όταν ο Γ. Μανώλης (ΝΔ) αποκάλυψε ότι την προσεχή Δευτέρα θα γίνει συνάντηση των δύο πλευρών στο υπουργείο Οικονομίας.

Ο Θ. Πάγκαλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κακομεταχειρίζεται το Κοινοβούλιο», από τη στιγμή που δεν το ενημερώνει. Για «ύβρεις» έκανε λόγο ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση του ΙΚΑ -ΕΤΕΑΜ, παραπέμποντας στη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, ότι η ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων δεν αποφέρει κανένα οικονομικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση εισέπραξε χθες την αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚ και των κοινωνικών εταίρων για τις συνθήκες διεξαγωγής του διαλόγου. «Η συνέχιση αυτή της επικοινωνιακής επαφής αρχίζει να χάνει κάθε ενδιαφέρον για την αξιωματική αντιπολίτευση», τόνισε ο Θ. Πάγκαλος. «Θέλετε να μας αναγκάσετε να φύγουμε», πρόσθεσε η Μαρία Δαμανάκη.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στον διάλογο. «Μη μας ξανακαλέσετε πριν μας δώσετε νομοσχέδιο», είπε με νόημα. «Ο διάλογος εκτελείται με τέτοια ταχύτητα, που είναι σαν να μας λέτε ότι δεν είμαστε και πάρα πολύ απαραίτητοι», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, τον οποίο πάντως κάλεσε ο κ. Μαγγίνας να αναζητήσει τι φταίει στον ΟΑΕΕ, από τη στιγμή που δέχεται μεγάλες κρατικές ενισχύσεις.

Τέλος, ο υπουργός Απασχόλησης απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ που επιμένει να συνεχιστεί η συζήτηση για τη χρηματοδότηση, τόνισε ότι «η ανάδειξή της σε δήθεν «κορωνίδα» του ασφαλιστικού προβλήματος, μόνον ως πρόσχημα μπορεί να προβάλλεται».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ