ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Φως στη λίστα των 6.000 "φυγάδων"

Tην «άκρη του νήματος» για την αναζήτηση των υπευθύνων και τον καταλογισμό των ευθυνών, όπου υπάρχουν, για την προνομιακή πληροφόρηση που ενδεχομένως υπήρξε ώστε κάποιοι να προλάβουν να βγάλουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εκτός Κύπρου, πριν από το «κούρεμα» των καταθέσεων, αποτελεί η απόρρητη λίστα των 6.000 ατόμων που έχει στα χέρια της ήδη η Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 7:34, 14/4/2013

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται 3.291 καταχωρίσεις (γιατί ο αριθμός των 6.000 αφορά και συνδικαιούχους των λογαριασμών και φυσικά πρόσωπα σε εταιρείες) από αναλήψεις που έγιναν στην Τράπεζα Κύπρου και 132 στη Λαϊκή Τράπεζα, που αφορούν συνολικές αναλήψεις του αστρονομικού ποσού των 3 δισ. ευρώ μόνο στο διάστημα 1-15 Μαρτίου 2013.

Η μαζική αυτή απόσυρση καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες το κρίσιμο δεκαπενθήμερο έφερε πιο κοντά την κατάρρευση και οδήγησε σε μεγαλύτερο «κούρεμα» όσων καταθέσεων παρέμειναν στην Κύπρο.

Η λίστα την οποία αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» παραδόθηκε από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα κατόπιν αιτήματος της κυπριακής Βουλής και αναμένεται να παραδοθεί και στην Ερευνητική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να εξετάσει εάν υπάρχουν υπόγειες διαδρομές και προνομιακή ενημέρωση σε επιχειρηματίες και καταθέτες, από ανθρώπους που λόγω της θέσης τους γνώριζαν για το «κούρεμα».

Ηδη στην Κύπρο έχει αποκαλυφθεί η διασύνδεση του δικηγορικού γραφείου του κ. Αναστασιάδη με μία από τις εταιρίες που αναγράφονται στη λίστα, ενώ η κόρη του δήλωσε ότι επρόκειτο για ποσά που έφτασαν στην Κύπρο και την επομένη μέρα αποσύρθηκαν και μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό στο πλαίσιο συνήθους επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αλλά και η εμφάνιση εταιρείας στην οποία ήταν μέλος του ΔΣ ο τέως υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής δικαιολογήθηκε από τον ίδιο με το επιχείρημα ότι είχε παραιτηθεί από αυτή τη θέση. Στη λίστα φιγουράρουν δεκάδες φυσικά πρόσωπα, μεγάλες επιχειρήσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα, όμως και πολύ περισσότερες εταιρείες (όχι μόνο ρωσικών συμφερόντων), τις οποίες διαχειρίζονται δικηγορικά και λογιστικά γραφεία στην Κύπρο.

Η... προφητεία
Οπως αποδεικνύεται όμως με τις συνεχείς αποκαλύψεις ορισμένοι στην κυπριακή κυβέρνηση γνώριζαν για το ενδεχόμενο να τεθεί στο κρίσιμο Eurogroup της 15ης Μαρτίου θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων.

Το πρωί της Παρασκευής 15 Μαρτίου είχε δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας για τη διαμόρφωση νομοσχεδίου που θα αφορούσε το «κούρεμα» των καταθέσεων, αρκετές ώρες πριν από την πραγματοποίηση του Eurogroup, το οποίο τα ξημερώματα του Σαββάτου 16ης Μαρτίου αποφάσισε τελικά το κούρεμα των καταθέσεων.

Αρχικά οι ευθύνες αποδόθηκαν σε ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά στη Λευκωσία ο προβολέας στράφηκε στην αντιπροσωπεία που συμμετείχε στο Eurogroup και στον τέως υπουργό Μ. Σαρρή, αν και θα πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσον ενήργησε με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να ενημερώσει τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, που και αυτός ήταν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Eurogroup. Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι σε αυτές τις πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Κύπρου διαβουλεύσεις δεν υπήρχε η αναγκαία συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας Κύπρου, ούτε είχε κληθεί κάποιο από τα κορυφαία στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

Φυσικά, πολλές από τις επιχειρήσεις που καταγράφονται στη λίστα είχαν συνήθη οικονομική δραστηριότητα (επανεξαγωγή κεφαλαίων, αγορά πρώτων υλών, πληρωμή προμηθευτών κ.λπ.) και οι αναλήψεις και οι εξαγωγές μεγάλων ποσών είναι δικαιολογημένες. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διερευνήσει η Επιτροπή και συγχρόνως να μπορέσει να αποδείξει ότι για άλλες «ασυνήθιστες» αναλήψεις είχε προηγηθεί ειδική ενημέρωση.

Μεγάλη πρόκληση επίσης αποτελεί για την Επιτροπή η διερεύνηση του μεγέθους εμπλοκής των μεγάλων δικηγορικών γραφείων της Κύπρου, αρκετά από τα οποία συνδέονται και με πολιτικούς παράγοντες του νησιού, στη διαχείριση εταιρειών οι οποίες εξήγαγαν ιδιαίτερα μεγάλα ποσά την επίμαχη περίοδο.

Είναι επιλογή του «Εθνους της Κυριακής», για λόγους δεοντολογίας αλλά και προστασίας προσωπικών δεδομένων, η αναφορά στα φυσικά πρόσωπα χωρίς να αναγράφεται πλήρως το επίθετο και στις επιχειρήσεις χωρίς να αναφέρεται το συνολικό ποσό το οποίο απέσυραν από τις δύο τράπεζες και έβγαλαν στο εξωτερικό. Τη λίστα αποκάλυψε πρώτο το Mega Κύπρου και η δημοσιογράφος Νατάσα Ιωάννου.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

Διαβάστε ακόμη: Οι αστέρες των αναλήψεων

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ