ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η 'ΕΛΙΑ' φτιάχνει ευρωλίστα

Σε τροχιά μικρών ή μεγαλύτερων «ανατροπών» στην πορεία προς τις ευρωκάλπες βρίσκεται ήδη η Κεντροαριστερά, αφού ο σταυρός προτίμησης για την εκλογή των ευρωβουλευτών αλλάζει άρδην τα δεδομένα, ανοιγοκλείνοντας τη «βεντάλια» με τα πρόσωπα που αναζητούν τα επιτελεία για τη λίστα με τους 42 υποψηφίους.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 16/2/2014
Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί για το ευρωψηφοδέλτιο είναι αυτά των Φώφης Γεννηματά, Συλβάνας Ράπτη, Παντελή Καψή, Γιώργου Πεταλωτή και Παύλου Γερουλάνου.
Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί για το ευρωψηφοδέλτιο είναι αυτά των Φώφης Γεννηματά, Συλβάνας Ράπτη, Παντελή Καψή, Γιώργου Πεταλωτή και Παύλου Γερουλάνου.

Ο αιφνιδιασμός με τον σταυρό ναι μεν διατάραξε τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τους «58» και τις άλλες κινήσεις της εν δυνάμει «Ελιάς», αλλά ταυτόχρονα επιτάχυνε τον διάλογο για όλα τα ανοιχτά θέματα εν όψει της κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές.

Τα «σύννεφα» φαίνεται ότι ήταν πράγματι προσωρινά, καθώς στη συνάντηση προχθές του Ευάγγελου Βενιζέλου με το Συντονιστικό των «58» οι επιφυλάξεις, οι ενστάσεις και η «καχυποψία» δεν επικράτησαν τελικά της λογικής να υπάρξει κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας για το όνομα, τα σύμβολα και κυρίως τα πρόσωπα που θα αναδειχθούν στην ευρωλίστα.

Η Φώφη Γεννηματά, ως η πλέον δημοφιλής πολιτικός του καταρρέοντος επί μήνες δημοσκοπικά ΠΑΣΟΚ, θεωρείται πρόσωπο-κλειδί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η υποψηφιότητά της έχει κλειδώσει - άλλωστε προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους «58», αρκετοί εκ των οποίων πιστεύουν ότι το «στοίχημα» της «Ελιάς» πρέπει να είναι η ανανέωση του πολιτικού σκηνικού.

«Φαντάζομαι ότι ένα στέλεχος που έχει ιδιαίτερη απήχηση στους ψηφοφόρους δεν μπορεί να θεωρείται ταυτόχρονα και φθαρμένο στέλεχος», τόνισε με νόημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος, αφήνοντας την αίσθηση στους ομοτράπεζους ότι δεν απορρίπτει εκ των προτέρων την εισήγηση για την κάθοδο και δημοφιλών προσώπων.

Οι υποψήφιοι

Η Αννυ Ποδηματά, ο Γιώργος Παγουλάτος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι μεταξύ των υποψηφίων για την τελική λίστα.
Η Αννυ Ποδηματά, ο Γιώργος Παγουλάτος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι μεταξύ των υποψηφίων για την τελική λίστα.
Προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, που διεκδικεί την εκλογή της στην ευρωλίστα, ενώ η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά, που διατηρεί «γέφυρα» συνεννόησης του κόμματος με τους «58», θα είναι εκτός απροόπτου υποψήφια. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και των «58», εκ των πρωταγωνιστών στον διάλογο για την «Ελιά», η Αθηνά Δρέττα θα ριχτεί πιθανότατα στη μάχη του «σταυρού», όπως άλλες κυρίες της νεότερης γενιάς (Χαριτίνη Καρακωστάκη από τους «58», Κατερίνα Διαμαντοπούλου από τους «75» κ.ά.).

Ο Παντελής Καψής και ο Γιώργος Παγουλάτος, που συνεργάστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου ως στενοί συνεργάτες του Λ. Παπαδήμου και συμφωνούν με το εγχείρημα των «58», χαρακτηρίζονται σημαντικές υποψηφιότητες, όπως του Νίκου Μπίστη που πριν από έναν χρόνο πρωτοστάτησε στη δημιουργία φόρουμ της Κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ.

Τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, στενό συνεργάτη του Ευ. Βενιζέλου και μέλος των «58», Χρήστο Δερβένη, προτείνουν διάφορες πλευρές - αλλά ο ίδιος στο ερώτημα απαντά προς το παρόν «είμαι γιατρός». Στο μικροσκόπιο στελέχη της νέας γενιάς στην πολιτική και την επιστήμη: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής, ο Πασχάλης Αγανίδης μέλος των «58» και οικονομολόγος, ενώ αν οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θέλουν στη μάχη του σταυρού «επωνύμους» «τριάντα και κάτι...» από το ΠΑΣΟΚ, τότε μπορεί να διεκδικήσουν σταυρούς ο Νίκος Ανδρουλάκης (γραμματέας του ΠΑΣΟΚ) και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (εκπρόσωπος Τύπου). Η συζήτηση που άρχισε αφορά και στην ανάδειξη στο ευρωψηφοδέλτιο όλων των τάσεων εντός του ΠΑΣΟΚ και δη των «παπανδρεϊκών» - ακούγονται τα ονόματα των δύο πρώην υπουργών Γιώργου Πεταλωτή και Παύλου Γερουλάνου.

Ισχυρό ρόλο με τον ίδιο βέβαια να μη θέτει υποψηφιότητα στο ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» (το δήλωσε στο «Εθνος» την περασμένη Κυριακή) θα παίξει στη διαμόρφωση του κεντροαριστερού σκηνικού ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός συμφωνεί με τον σταυρό προτίμησης, πιστεύει ότι παρά τα εμπόδια το όλο εγχείρημα θα προχωρήσει και προσανατολίζεται στο να εισηγηθεί νεότερα στελέχη για το ευρωψηφοδέλτιο, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου, Ευθύμης Καρδαράς, και ο Δημήτρης Καρέλλας, αρχιτέκτονας στην Αθήνα.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνουν ότι υπήρξε συμφωνία πως θα είναι διακριτά τα σύμβολα όσων συμμετέχουν στην «Ελιά», υπό τη σκέπη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ