ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
24 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η Ευρώπη «ανακαλύπτει» το έγκλημα της Ιμβρου

Συγκλονισμένοι με τις τουρκικές μεθοδεύσεις, που οδήγησαν στον διωγμό των Ελλήνων, από την επιτόπια έρευνά τους οι απεσταλμένοι του Συμβουλίου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:55, 11/5/2008

Εμείς αυτές τις πέτρες τις αγαπάμε και θα τις κάνουμε πάλι σπίτια. Γιατί αυτός ο τόπος είναι η πατρική μας γη και τον πονάμε». Αυτά ήταν τα λόγια του πρόεδρου της Ενωσης Ιμβρίων Μακεδονίας-Θράκης Παύλου Σταματίδη στον Ελβετό βουλευτή Αντρέας Γκρος, ο οποίος ως εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα επί τετραήμερο στην Ιμβρο και στην Τένεδο, προκειμένου να έχει επαφές και να συγκεντρώσει επιτόπου στοιχεία για να υποβάλει την τελική του έκθεση για την κατάσταση στα δύο νησιά.

Ο παραπάνω διάλογος έγινε ανάμεσα στα χαλάσματα και τα ετοιμόρροπα σπίτια στο Σχοινούδι, όπου μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 60 ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Ιμβρου με 3.000 σπίτια, τα οποία οι κάτοικοί τους μαζί και με τους άλλους Ελληνες των δύο νησιών υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το «πρόγραμμα διάλυσης» των τουρκικών Αρχών.

Ο ίδιος ο κ. Γκρος και ο συνεργάτης του, ένας Γερμανός δικαστής μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Σίρμελ, που εκτελούσε χρέη γραμματέα, δεν έμειναν ανέκφραστοι και δεν μπόρεσαν να κρύψουν και τον δικό τους συγκλονισμό, βλέποντας το ερειπωμένο χωριό-μνημείο.

Μόνον ηλικιωμένοι
Δύο-τρεις δεκάδες ηλικιωμένων Ελλήνων, οι μοναδικοί που έμειναν πίσω να δίνουν κάτω από σκληρές συνθήκες τη μάχη της επιβίωσης. Παρόντες επίσης εκτός από αυτούς ήταν και περίπου δύο εκατοντάδες Ιμβριοι, που είχαν επιστρέψει από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να περάσουν στην πατρίδα τους τις μέρες του Πάσχα και παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την επίσκεψη του εκπροσώπου της PACE.

Ο καθένας τους μια ξεχωριστή ζωντανή μαρτυρία για όσα υπέστησαν παππούδες, γονείς, αδέρφια, αλλά και οι ίδιοι και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Αλλά και με την παρουσία τους εκεί ήθελαν να δείξουν έμπρακτα ότι διεκδικούν τις πονεμένες πέτρες των ρημαγμένων σπιτιών τους και την προγονική γη και θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη γι αυτό.

Ο κ. Γκρος και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν όλα τα ελληνικά χωριά της Ιμβρου και παντού υπήρχαν από τη μια μεριά οι εκπρόσωποι της τουρκικής διοίκησης με επικεφαλής τον διευθυντή της επαρχίας και από την άλλοι Ιμβριοι που απαντούσαν στα ερωτήματα.

Κι όπως φάνηκε, ήταν εκ των προτέρων καλά ενημερωμένοι, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι πολλές φορές να βρεθούν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αλλά και να αποτύχουν κάποιες προσπάθειες είτε απόκρυψης είτε παρελκυστικής τακτικής, όπως μας είπαν παρόντες Ιμβριοι.

Στο γειτονικό Γλυκύ είδαν ότι το σχολείο που έκτισαν οι Ιμβριοι «απαλλοτριώθηκε» και έχει γίνει ξενοδοχείο, ενώ οι Ελληνες που έχουν απομείνει μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο δρόμος για τους Αγίους Θεοδώρους ανάμεσα σε... συρματοπλέγματα ένθεν και ένθεν.

Ενας ολόκληρος κάμπος κι ένα από τα ωραιότερα δάση από ελαιόδεντρα που αρπάχτηκαν -με τη μεθόδευση της απαλλοτρίωσης έναντι ευτελούς αποζημίωσης- για να αναγκαστούν οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν το νησί. Το σχολείο κι εδώ ερειπωμένο και καμένο στην είσοδο του χωριού.Ιδιες εικόνες και στα Αγρίδια.

Υποχρεωτικός ο μουεζίνης και... μπαρ το σχολείο
Στο Κάστρο, με το βυζαντινό φρούριο να δεσπόζει πάνω από το χωριό, δεν έμεινε ούτε ένας Ελληνας και η επίσκεψη στην κατεστραμμένη και βεβηλωμένη Αγία Μαρίνα, που υπήρξε άλλοτε μητρόπολη, ήταν αποκαλυπτική παρά την προσπάθεια των Τούρκων να την αποφύγουν.

Στο Σχοινούδι οι εκπρόσωποι της PACE μόλις έφτασαν πήραν μια γεύση της... θρησκευτικής ελευθερίας. Μπορεί να μην υπάρχει τζαμί, όμως υπάρχουν τα... μαγνητόφωνα. Από το γραφείο της κοινότητας και τα μεγάφωνά του οι δυο - τρεις δεκάδες ηλικιωμένοι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να ακούν κάθε λίγο τον μουεζίνη από... κασέτα. Και το σχολείο εδώ έγινε... μπαρ για το καλοκαίρι. Ο κάμπος είχε την ίδια τύχη με αυτόν των Αγίων Θεοδώρων, του Γλυκύ κ.λπ., ενώ η επίσκεψη στις παλιές ανοιχτές φυλακές ήταν αποκαλυπτική. Οι κρατούμενοι που μεταφέρονταν από άλλες περιοχές όχι μόνο τρομοκρατούσαν τον πληθυσμό, αλλά όταν έκλεισαν οι φυλακές βρέθηκαν ιδιοκτήτες πολλών εκτάσεων που είχαν αναγκαστικά απαλλοτριωθεί.

Αρπαξαν τη γη για να τη μοιράσουν στους Τούρκους δικαστές
Ολόκληρη η ακτή του Πύργου, με τα κτήματα που υπήρχαν, αρπάχτηκε για να γίνουν θερινές παραθεριστικές κατοικίες του υπουργείου Δικαιοσύνης για δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους από την ηπειρωτική Τουρκία. Κι ήταν η πρώτη φορά τώρα που άνοιξαν οι πύλες των περιφραγμένων εγκαταστάσεων για Ιμβριους, που βρέθηκαν εκεί συνοδεύοντας τους κ. Γκρος και Σίρμελ.

Οι φορείς των Ιμβρίων έχουν κάνει μια εμπεριστατωμένη εργασία και τα στοιχεία με τα οποία έχουν τροφοδοτήσει την PACE είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Αυτό φάνηκε και στην ενδιάμεση έκθεση για την Ιμβρο και την Τένεδο που έχει υποβάλει ήδη ο κ. Γκρος τον περασμένο χρόνο και έχει δημοσιοποιηθεί. Και από τις εικόνες που αντίκρισαν και όσα στοιχεία διασταύρωσαν επιτόπου, η πραγματικότητα, αδιάψευστη, είναι συντριπτική για όσα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από τους Τούρκους τόσο στην Ιμβρο όσο και στην Τένεδο.

Η αναγνώριση των περιουσιακών δικαιωμάτων στους Ελληνες που κατείχαν περιουσία πριν από το 1964, η αναγνώριση των κληρονομικών δικαιωμάτων τους, η επιστροφή στους αρχικούς ιδιοκτήτες των εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για τον σκοπό που έγινε, η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους ως μειονοτικών κ.λπ. αποτελούν σήμερα την αιχμή των αιτημάτων των Ιμβρίων.

Εκθεση - καταπέλτης για την Αγκυρα
Η επίσκεψη του εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας που κάνουν τα τελευταία χρόνια οι φορείς των Ιμβρίων και η ελληνική πλευρά ώστε να φέρουν το θέμα της Ιμβρου και της Τενέδου στους διεθνείς οργανισμούς.

Η επίσκεψη του εισηγητή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί την τελευταία φάση μιας μακράς διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε το 2005 όταν δρομολογήθηκε η διαδικασία υιοθέτησης ψηφίσματος για την Ιμβρο και την Τένεδο ύστερα από πρόταση 21 βουλευτών. Ο κ. Γκρος έχει υποβάλει ήδη μία ενδιάμεση έκθεση και ολοκλήρωσε την αποστολή του με την επιτόπια έρευνα στην Ιμβρο και στην Τένεδο.

Με βάση την τελική έκθεση του Ελβετού βουλευτού και της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα καθοριστεί στη συνέχεια και το τελικό ψήφισμα της PACE.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ