ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

«Καβγάς» για την παραγραφή

Σε δύο στρατόπεδα έχουν χωριστεί συνταγματολόγοι και νομικοί κύκλοι της χώρας σχετικά με το ερώτημα εάν μπορεί η Βουλή να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου σε περίπτωση που η προανακριτική επιτροπή της Βουλής καταλήξει ότι υπάρχουν στοιχεία που να ενοχοποιούν τον πρώην υπουργό για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, ή για τη μη αξιοποίησή της.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 2/1/2013

Οι νομικές γνώμες διίστανται σχετικά με ενδεχόμενη παραγραφή του αδικήματος (εξάλειψη του αξιόποινου) καθώς υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το εάν έχει μεσολαβήσει μία κοινοβουλευτική σύνοδος τον περασμένο Μάιο, οπότε συγκροτήθηκε προεδρείο στη Βουλή για μία ημέρα και προκηρύχθηκαν αμέσως νέες εκλογές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει ποινική δίωξη σε πρώην υπουργό μετά το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επομένης από τη διάπραξη του αδικήματος, καθώς θεωρείται ότι υπάρχει εξάλειψη του αξιόποινου.

Το ερώτημα
Το νομικό ερώτημα που δημιουργείται είναι εάν η Βουλή της «μίας ημέρας» του Μαΐου μπορεί να θεωρηθεί πλήρης κοινοβουλευτική σύνοδος και από την τελική ερμηνεία θα κριθεί η δυνατότητα παραγραφής ποινικού αδικήματος, εάν εδραιωθεί από την έρευνα της αρμόδιας προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής αδικήματος ή εξάλειψης του αξιόποινου υπερασπίζονται συνταγματολόγοι και νομικοί, οι οποίοι διαθέτουν ή κατείχαν την πολιτική ιδιότητα όπως τέως υπουργοί Π. Παυλόπουλος, Χ. Καστανίδης, ο πρώην υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Π. Πικραμμένου κ. Α. Αργυρός αλλά και η νομικός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Η συγκεκριμένη ομάδα νομικών υποστηρίζει ότι δεν έχουν συμπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι, καθώς η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου αμέσως μετά την ορκωμοσία των βουλευτών διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές.

Στον αντίποδα αυτής της άποψης κινούνται έγκριτοι συνταγματολόγοι της χώρας (Κ. Χρυσόγονος, Γ. Σωτηρέλης κ.ά.), οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο πως η Βουλή της μίας ημέρας του περασμένου Μαΐου αποτελεί τακτική κοινοβουλευτική σύνοδο.

Τον «γόρδιο δεσμό» της τελικής ερμηνείας καλείται να «λύσει» το 5μελές συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, που αποτελείται από 3 μέλη του Αρείου Πάγου και μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και ο αρμόδιος ανακριτής αρεοπαγίτης, εφόσον η Βουλή αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
Οι απόψεις τεσσάρων συνταγματολόγων

Γ. Σωτηρέλης
Κατά την άποψή μου, η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη. Διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο, αυτή που μεσολάβησε μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου. Το ότι η περίοδος αυτή δεν είχε δύο συνόδους δεν παίζει ρόλο. Διότι κρίσιμη κατά το Σύνταγμα είναι η επόμενη βουλευτική περίοδος και όχι η δεύτερη σύνοδος που είναι συμπληρωματική προϋπόθεση.

Κ. Χρυσόγονος
Υπάρχει κίνδυνος το Ειδικό Δικαστήριο να κρίνει ότι έχει παρέλθει ο χρόνος για αδικήματα που τελέστηκαν έως τον Απρίλιο του 2012, αφού έχουν μεσολαβήσει όχι δύο σύνοδοι- υποδιαιρέσεις της βουλευτικής περιόδου- αλλά ολόκληρη βουλευτική περίοδος δηλαδή εκείνη του Μαΐου του 2012. Για αδικήματα όπως δωροδοκία ή απιστία, αρμόδια είναι τα κοινά ποινικά δικαστήρια και οι εισαγγελικές αρχές για το σύνολο των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Γ. Κατρούγκαλος
Η διάλυση της Βουλής που προήλθε από τις εκλογές του Μαΐου δεν συνεπάγεται την εξάλειψη του αξιόποινου όσων αδικημάτων είχαν τελεστεί κατά την κοινοβουλευτική περίοδο 2009-2012. Και τούτο διότι η εν λόγω Βουλή δεν είχε δύο κοινοβουλευτικές συνόδους αλλά μόνον μία, λίγων μάλιστα ημερών. Εφόσον δεν υπήρξε «δεύτερη τακτική σύνοδος», όπως ρητά επιτάσσει το Σύνταγμα, η αρμοδιότητα για άσκηση ποινικής δίωξης μπορεί να ασκηθεί από την τρέχουσα Βουλή.

Χ. Ανθόπουλος
Το Σύνταγμα πρέπει να ερμηνεύεται σύμφωνα με τη «φύση» του, δηλ. σύμφωνα με τον «πολιτικό» χαρακτήρα του αντικειμένου του. Από τη στιγμή που η Βουλή της 6ης Μαΐου συγκλήθηκε μόνο για να διαλυθεί και όχι για να ασκήσει τις πολιτικές της αρμοδιότητες, θα ήταν εντελώς φορμαλιστική η ερμηνεία ότι «καταναλώθηκε» ο χρόνος της αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει το άρθρο 86 π. 3 του Συντάγματος.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ
Στο τραπέζι εναλλακτικές λύσεις

Κορυφαίοι δικαστικοί κύκλοι εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα αναζήτησης ποινικών ευθυνών στο επίπεδο της τακτικής δικαιοσύνης, καθώς συμμερίζονται τις ανησυχίες και τους κινδύνους για την παραγραφή τυχόν αδικημάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αξιοποιηθεί το νομικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στις περιπτώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου και του Τ. Μαντέλη.

Το μοντέλο
Εάν, για παράδειγμα, διαπιστωθεί ότι τίθενται ζητήματα νομιμότητας για τα «σβησμένα» περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή αποδειχτεί ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει ζημιωθεί πάνω από 150.000 ευρώ, τότε θα μπορούσε να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη, η οποία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος με επιβαρυντικές περιστάσεις για όποιο πολιτικό πρόσωπο νόθευσε τη λίστα.

Αντίστοιχα νομικά προβλήματα όσον αφορά την παραγραφή αδικημάτων θα τεθούν όχι μόνο για το σκέλος της απόκρυψης στοιχείων της λίστας αλλά και για τη μη αξιοποίησή της όπου έχουν ήδη εξεταστεί οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ