ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 33°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Και αυθαίρετη εκκλησία από τον Εφραίμ!

Εχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια σε προστατευόμενη περιοχή του Πόρτο Λάγος. Πρόστιμο 125.000 επέβαλε η Πολεοδομία, όμως οι μοναχοί αρνούνται να παραλάβουν το έγγραφο

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:04, 27/2/2009
Σύμφωνα με πηγές της Πολεοδομίας Ξάνθης, η μικρή εκκλησία - προσκυνητάρι χτίστηκε παράνομα, χωρίς την άδεια της Ναοδομίας, τα τελευταία δύο χρόνια, δίπλα στον δρόμο, σε χώρο στάθμευσης του μετοχίου του Αγίου Νικολάου, που υπάγεται στη Μονή Βατοπεδίου
Σύμφωνα με πηγές της Πολεοδομίας Ξάνθης, η μικρή εκκλησία - προσκυνητάρι χτίστηκε παράνομα, χωρίς την άδεια της Ναοδομίας, τα τελευταία δύο χρόνια, δίπλα στον δρόμο, σε χώρο στάθμευσης του μετοχίου το

Και μια αυθαίρετη μικρή εκκλησία έχτισαν ο Εφραίμ και οι μοναχοί του στην ειδικής προστασίας περιοχή του Πόρτο Λάγος. Υποστήριζαν μάλιστα ότι ήταν κτίσμα από παλιά, αλλά τους πρόδωσαν οι αεροφωτογραφίες, που αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτή η μικρή εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου δεν υπήρχε στο παρελθόν αλλά χτίσθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια.

Ετσι η Πολεοδομία Ξάνθης αυτήν τη φορά δεν χαρίστηκε στους Βατοπεδινούς και επέβαλε πρόστιμο ύψους 125.000 ευρώ για την αυθαίρετη μικρή εκκλησία στο Πόρτο Λάγος, που ανήκει στη Μονή Βατοπεδίου. Το σχετικό έγγραφο έχει θυροκολληθεί -όπως προβλέπει ο νόμος- στην είσοδο του Αγίου Νεκταρίου εδώ και σχεδόν δύο μήνες, αλλά παραμένει έως και σήμερα εκεί, στο έλεος του αέρα και της βροχής, καθώς οι μοναχοί αρνούνται πεισματικά να το παραλάβουν.

Σύμφωνα με πηγές της Πολεοδομίας Ξάνθης, η μικρή εκκλησία - προσκυνητάρι χτίστηκε παράνομα, χωρίς την άδεια της Ναοδομίας, τα τελευταία δύο χρόνια, δίπλα στον δρόμο, σε χώρο στάθμευσης του μετοχίου του Αγίου Νικολάου, που υπάγεται στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους. Οι υπεύθυνοι του μετοχίου ισχυρίστηκαν πως το εκκλησάκι προϋπήρχε, αλλά τους διέψευσαν οι αεροφωτογραφίες της προστατευόμενης περιοχής που βρήκαν οι υπάλληλοι της πολεοδομίας στα αρχεία της Διεύθυνσης Δασών και στη Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού, στις οποίες δεν φαίνεται κανένα κτίσμα στο συγκεκριμένο σημείο. Την καταγγελία έκαναν στην πολεοδομία μέλη τοπικού συλλόγου προστασίας του περιβάλλοντος και ακολούθησε έκθεση αυτοψίας, η οποία επιβεβαίωσε το αυθαίρετο του κτίσματος, και επιβλήθηκε το πρόστιμο από την υπηρεσία. «Δεν κερδίζουν τίποτα με το να αφήνουν το έγγραφο τοιχοκολλημένο. Δεν ακυρώνουν το πρόστιμο με αυτόν τον τρόπο.

Το ποσό θα βεβαιωθεί από την Εφορία, η οποία θα το απαιτήσει από το μοναστήρι», είπε στο «Εθνος» αρμόδια πηγή.

Το δίλημμα
Μάλιστα, πρόσθεσε πως σύντομα οι υπεύθυνοι του μοναστηριού θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα αν θα κατεδαφίσουν το αυθαίρετο κτίσμα ή αν -σε αντίθετη περίπτωση- θα πληρώνουν κάθε χρόνο και πρόστιμο διατήρησής του. Εκτός αν επιχειρήσουν να το νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων από τη Ναοδομία, κάτι πολύ δύσκολο έως αδύνατο, καθώς βρίσκεται σε προστατευόμενο υδροβιότοπο.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως το εκκλησάκι - προσκυνητάρι χτίστηκε με χρήματα από δωρεές πιστών στο σημείο που υπέδειξε ένας προσκυνητής, ο οποίος είπε πως είδε την οπτασία του σε χώρο δίπλα στον ασφάλτινο δρόμο.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες μετά την απολογία του στον ανακριτή ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος, ο οποίος κατηγορείται για εκβίαση και απάτη, σε βαθμό κακουργήματος, για το επίμαχο βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν να εκβιάζει τον επιχειρηματία Αθανάσιο Πάπιστα για τα οικόπεδα φιλέτα της Μονής Βατοπεδίου στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
vignat@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ