ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Καθαρή λύση για το χρέος ζήτησε ο πρωθυπουργός

Καθαρή λύση, που θα διασφαλίζει για τη χώρα την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες ενώπιον των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 1/6

Στη συνεδρίαση που έγινε στη Βουλή -χωρίς να ανακοινωθεί- συζητήθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια σε σχέση με την τροπή που μπορεί να πάρει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου για το χρέος και εκτιμήθηκε ότι είναι εφικτή μία λύση που θα εξασφαλίσει για τη χώρα την έξοδο στις αγορές.

Το Μαξίμου εξακολουθεί να διατηρεί την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις και σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εξετάζει όλες τις επιλογές που θα οδηγήσουν σε μία λύση χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις που εν τέλει θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αποφάσεις να ληφθούν είτε στο Eurogroup, είτε μία εβδομάδα αργότερα στο Συμβούλιο Κορυφής για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει προϊδεάσει τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος όσο και τους Ευρωπαίους συνομιλητές του.

Προειδοποίηση
Μάλιστα στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε και στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ πως σε περίπτωση που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν δώσει τη λύση στις 15 Ιουνίου τότε ο ίδιος προτίθεται να θέσει το ζήτημα ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών απαιτώντας την περίφημη «καθαρή λύση» που αξιώνει η ελληνική πλευρά.

Σημειωτέον πως πριν από το Eurogroup θα έχει συνεδριάσει το EuroWorking Group, το οποίο ουσιαστικά θα δείξει και την κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup.

Πάντως, με βάση τις κινήσεις του πρωθυπουργού και το προχθεσινό τηλεφώνημά του στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται και για μία «καυτή συνεδρίαση» στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Από την κυβερνητική ενημέρωση στο Πολιτικό Συμβούλιο τα μέλη του οργάνου κατάλαβαν ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και μάλιστα έχει ανοιχτό δίαυλο με τον Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να υποστηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για καθαρή λύση.

Συζήτηση
Σύμφωνα με τη συζήτηση που έγινε στο μεικτό κυβερνητικό και κομματικό όργανο ο πρόεδρος της Γαλλίας δείχνει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του μία κυριαρχία των χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές της Γερμανίας το φθινόπωρο και ακολούθως μία προσπάθειά της να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη εις βάρος των γαλλικών συμφερόντων.

Κάποιες πληροφορίες επιμένουν δε ότι το επόμενο διάστημα θα αναληφθεί και κάποια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την υποστήριξη της προσπάθειας για λύση στο χρέος. Η κυβέρνηση ξορκίζει τα σενάρια που θέλουν μία επανάληψη του 2015, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον Real άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει η Ελλάδα στο QE χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Για την ακρίβεια είπε ότι για να βάλει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να καλυφθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα συμφωνηθούν να καλύπτουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε με απόλυτη ανεξαρτησία να κάνει τη δική της μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και να πει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Παράλληλα επανέλαβε ότι «δεν τίθεται θέμα δόσης». 

Βούλα Κεχαγιά