ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κίνηση πανικού η διαγραφή Σημίτη

«Πράξη πανικού, φόβου για το μέλλον και εγκλεισμού σε μια περιθωριακή πραιτοριανή φρουρά» χαρακτηρίζει ο κ. Τάσος Γιαννίτσης τη «διαγραφή» του Κ. Σημίτη. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θυμίζει ότι ο Κ. Σημίτης δεν διέγραψε τον Παπανδρέου που «ως υπουργός θεωρούσε αυτονόητο να διαφοροποιείται δημόσια από τον πρωθυπουργό του και να προτείνει δημοψήφισμα». Στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Γιαννίτσης χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για τον Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν εξαιρεί από την αυστηρή κριτική του και «πολλούς άλλους που έχουν την ευθύνη από το 2004».

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:54, 15/6/2008

 

Συνέντευξη με τον Τάσο Γιαννίτση //  Πρώην υπουργό Εξωτερικών

«Πράξη πανικού, φόβου για το μέλλον και εγκλεισμού σε μια περιθωριακή πραιτοριανή φρουρά» χαρακτηρίζει ο κ. Τάσος Γιαννίτσης τη «διαγραφή» του Κ. Σημίτη. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θυμίζει ότι ο Κ. Σημίτης δεν διέγραψε τον Παπανδρέου που «ως υπουργός θεωρούσε αυτονόητο να διαφοροποιείται δημόσια από τον πρωθυπουργό του και να προτείνει δημοψήφισμα». Στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Γιαννίτσης χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για τον Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν εξαιρεί από την αυστηρή κριτική του και «πολλούς άλλους που έχουν την ευθύνη από το 2004».

 

Ο πρώην υπουργός αποφεύγει να μιλήσει για το «δαχτυλίδι» της διαδοχής, αλλά όταν ερωτάται αν ήταν λάθος του Κ. Σημίτη απαντά χωρίς περιστροφές: «Λάθος το 2004 σημαίνει ότι γνώριζες τι θα γίνει μετά».

Παρομοιάζει την πορεία του ΠΑΣΟΚ σήμερα με την πορεία του «βασιλιά Αστόχαστου» στο «Παραμύθι χωρίς Ονομα» και σχολιάζει τις μη δηλώσεις κορυφαίων στελεχών για τη διαγραφή Σημίτη: «Ελπίζω στο ΠΑΣΟΚ να μην κυριαρχήσει η μουγκή, συμμετοχική, απολυταρχική δημοκρατία. Δεν αποκλείει τη διάσπαση του κόμματος και προτείνει στον Κ. Σημίτη να διατηρήσει το θάρρος να λέει πάντα την αλήθεια «όταν παντού την καταπνίγουν».

Συμφωνείτε με το πνεύμα της πρώτης επιστολής Σημίτη στον Γ. Παπανδρέου με αφορμή το δημοψήφισμα;

Το θέμα πέρασε στο περιθώριο.

Το κεντρικό ζήτημα είναι άλλο: τι σημαίνει πολιτικά, να μετατρέπεται μετά το 2004 το μεγάλο σοσιαλιστικό κίνημα σε έναν χώρο που απομειώνεται ιδεολογικά και κοινωνικά, συρρικνώνεται πολιτικά, που κλείνεται σαν το στρείδι στον εαυτό του και εξαντλείται σε συνεχείς διαγραφές.

Μπορείς να διαγράφεις όποιον θες, αλλά όχι τα πολιτικά σου κενά και τη δραματική έλλειψη πειστικότητάς σου.

Δεν μπορείς να διαγράψεις ένα ολόκληρο ρεύμα σκέψης που διατρέχει την ίδια την κοινωνία, τα ιστορικά στελέχη και τον χώρο σου τον ίδιο. Η πορεία μιας παράταξης που πριν κάποια χρόνια συνεπήρε τη μισή Ελλάδα θυμίζει σήμερα την πορεία του «βασιλιά Αστόχαστου», στο κλασικό «Παραμύθι χωρίς Ονομα» της Πηνελόπης Δέλτα.

Πώς αποτιμάτε για το ΠΑΣΟΚ την εξέλιξη αυτή;

Το κυνικό ερώτημα είναι αν η συγκεκριμένη κίνηση εξυπηρετεί πολιτικά ή υπονομεύει την πορεία του.

Πολύς κόσμος χλευάζει και θλίβεται ταυτόχρονα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο στην οποία το ΠΑΣΟΚ, υπό διαφορετικούς όρους, θα μπορούσε να ξεπετάξει στα άχρηστα την κυβερνώσα παράταξη.

Ομως το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δώσει μάχες για τις αξίες του. Γιατί αυτή η αποτυχία;

Το ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι δίνει μάχες για τα κοινωνικά προβλήματα. Ομως οι μόνες μάχες που κερδίζει είναι η αποκοπή του από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, πολλά από τα οποία μάλιστα δεν έχουν (για την ώρα) πού να ακουμπήσουν με σιγουριά.

Μόνο αν δίνεις τη μάχη με γνώση και συγκρότηση κερδίζεις. Διαφορετικά, «κουράζεσαι πάρα πολύ γιατί ετοιμάζεις το επόμενο λάθος σου».

Δεν «ακούστηκαν» πάντως κορυφαία στελέχη να τάσσονται επισήμως υπέρ της κίνησης Σημίτη - ούτε ο κ. Βενιζέλος... Πώς το αξιολογείτε;

Ελπίζω στο ΠΑΣΟΚ να μην κυριαρχήσει η μουγκή, συμμετοχική, απολυταρχική δημοκρατία.

Η «διαγραφή» Σημίτη συνιστά πράξη...

Πανικού, φόβου για το μέλλον και εγκλεισμού σε μια περιθωριακή πραιτοριανή φρουρά.

Η πλήρης αντίθεση με το 2003/04. Τότε ο Σημίτης δεν διέγραψε τον Παπανδρέου που ως υπουργός θεωρούσε αυτονόητο να διαφοροποιείται δημόσια από τον πρωθυπουργό του και να προτείνει δημοψήφισμα.

Υπάρχουν... πρωθυπουργίσιμοι στο ΠΑΣΟΚ, όπως θα... έλεγε ο Θ. Πάγκαλος;

Πολλοί. Πώς θα γίνουν δεν ξέρω. Τα σημερινά προβλήματα είναι τόσο μεγάλα, και ο κόσμος έχει μπουχτίσει. Θέλει λύσεις γι αυτά, όχι ατάκες για παραπολιτικά.

ΠΕΡΙ ΔΙΑΔΟΧΗΣ
Βαρέθηκα τα δαχτυλίδια και την μπουρδολογία

Μήπως έκανε λάθος ο Κ. Σημίτης όταν παρέδιδε το δαχτυλίδι στον Γ. Παπανδρέου;

Βαρέθηκα τα δαχτυλίδια και την μπουρδολογία. Ο Παπανδρέου εκλέχτηκε αυτοκρατορικά απ όλους μας το 2004 και ξανά το 2007 από τους μισούς περίπου.

Λάθος το 2004 σημαίνει ότι γνώριζες τι θα γίνει μετά.

Ο Σημίτης ακολούθησε το τεράστιο κύμα που ερχόταν μέσα από τον χώρο. Ομως από τότε, την ευθύνη για τις εξελίξεις την έχουν πλέον άλλοι, πολλοί άλλοι.

Ο κίνδυνος Διάσπασης
Ο Σίσυφος είναι και πάλι ορατός

Κύριε Γιαννίτση, προβλέπετε διάσπαση του κόμματος;

Ελπίζω όχι. Ισως γιατί λειτουργώ ακόμα με το βάρος της μεταπολεμικής ιστορίας μας, όπου οι πιο προοδευτικές δυνάμεις, διασπασμένες, έπαιζαν τον ρόλο του Σίσυφου στο αυταρχικό πολιτικό σκηνικό. Μέχρι που ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε το μεγάλο άλμα. Ομως ο Σίσυφος είναι πάλι ορατός και χωρίς διάσπαση.

Μόνη λύση, η αλλαγή ηγεσίας;

Οσο βαθαίνει η απόσταση κοινωνίας και ΠΑΣΟΚ τόσο λιγότερη σημασία έχει.

Οι φήμες οργιάζουν για την εμπλοκή και πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (επί Σημίτη) στην υπόθεση της Siemens. Το σχόλιό σας;

Να βγουν όλα δημόσια. Ομως, ζούμε την εποχή της «μηδενικής ανοχής στη διαφθορά» και της «μηδενικής ανοχής στην αποκάλυψη της διαφθοράς». Ο απλός κόσμος έχει αηδιάσει να ακούει για σκάνδαλα, ονόματα, να περιμένει τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει, και το αποτέλεσμα είναι να φυλακίζεται η Τσέκου!!! Τη Δικαιοσύνη ποιος την τιμωρεί για τον ξεπεσμό της;

Ο ΟΤΕ καλώς ή κακώς επωλήθη;

Η πώληση ήταν μια θλιβερή αυλαία σε μια τραγωδία του οικονομικού μάνατζμεντ. Οταν αναζητάς στρατηγικό επενδυτή, δεν αφήνεις τον εαυτό σου να μεταβληθεί σε ψιλικατζή του 3%.

Διατηρείς τη δύναμη να διαπραγματευτείς μαζί του ένα στρατηγικό σχέδιο.

Για το πού π.χ. θα πάει τον ΟΤΕ στα επόμενα 10-15 χρόνια, τι δεσμεύσεις θα αναλάβει, τι μορφή θα διασφαλιστεί στο μέλλον για έναν κρίσιμο κλάδο. Τίποτα απ ό,τι έπρεπε να γίνει δεν έγινε και τίποτα απ ό,τι έπρεπε να λεχθεί δεν λέχθηκε.

ΤΙ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Να θυμάται πόσο χυδαίο είναι το πολιτικό παιχνίδι

Ως πρώην στενός συνεργάτης και πολιτικός φίλος του Κ. Σημίτη, τι θα του προτείνατε σ' αυτήν τη συγκυρία;

Να θυμάται πόσο χυδαίο είναι το πολιτικό παιχνίδι, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου για τον πρωθυπουργό του 1996-2004 και να διατηρήσει το θάρρος να λέει την αλήθεια, «όταν παντού την καταπνίγουν» (Μπρεχτ στο «Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια»). Ενας πρώην πρωθυπουργός έχει ευθύνες απέναντι σε όλη την κοινωνία. Δεν μπορεί να παγιδεύεται στο αναισθητικό κλίμα των εσωκομματικών κλισέ.

Και στον Γιώργο Παπανδρέου;

Στ αλήθεια δεν ξέρω.

Φώφης Γιωτάκη
fofig@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ