ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΓΚΑΛΟΠ MARC ΓΙΑ ΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

Κλείνει η ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο, με κλείσιμο της ψαλίδας αλλά και χαμηλές επιδόσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Η έρευνα της Marc για το «Εθνος» επιβεβαιώνει επίσης την τάση εισόδου στη νέα Βουλή δέκα κομμάτων. Σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα», το 46,4% πιστεύει ότι θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας

  • ΕΘΝΟΣ
  • 6:34, 20/4/2012

Εξαιρετικά ρευστό παραμένει το πολιτικό τοπίο, δύο εβδομάδες πριν κλείσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Οπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του «Εθνους», σε σύγκριση με το τελευταίο γκάλοπ της ίδιας εταιρείας πριν από τρεις μέρες, καταγράφεται το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, χαμηλά ποσοστά για τα δύο κόμματα και σταθερή τάση εισόδου δέκα κομμάτων στη νέα Βουλή.

Συγκεκριμένα: Η Νέα Δημοκρατία «αποχαιρετά» οριστικά την αυτοδυναμία, ενώ μειώνεται και η διαφορά που τη χωρίζει με το ΠΑΣΟΚ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Από το 4,5% της προηγούμενης μέτρησης της Marc, μέσα σε τρεις μέρες πήγε στο 4,1%, γεγονός που πιστοποιεί τις διαρροές που υπήρξαν στο διάστημα αυτό με τη δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων και κυρίως με τις αντιδράσεις για τις υποψηφιότητες των κ. Συμπιλίδη, Τσιτουρίδη και Δούκα.

Η πτώση της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με την άνοδο του κόμματος του Πάνου Καμμένου (από το 9,9% στο 10,4%) και του ΛΑΟΣ (από το 3,9 στο 4,2%) δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία στην τελική ευθεία των εκλογών αντιμετωπίζει νέες διαρροές εντός του χώρου της «γαλάζιας πολυκατοικίας». Στη δημοσκόπηση καταγράφεται ακόμη η χαμηλή πτήση για το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία καθώς τα δύο κόμματα μαζί συγκεντρώνουν το 39,7%.

Να σημειωθεί ότι είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά του δικομματισμού σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, 16 μέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Στην πρόθεση ψήφου, η οποία επισημαίνεται ότι δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος αλλά καταγραφή των τάσεων, διαπιστώνεται ότι έστω και οριακά Οικολόγοι Πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία ξεπερνούν το φράγμα εισόδου στη Βουλή.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μαζί 39,7% αλλά σε ό,τι αφορά τις εκλογικές έδρες έχουν την πλειοψηφία, καθώς φτάνουν στις 155 βουλευτικές έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Marc φαίνεται ότι διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες την τρίτη θέση, καθώς παρουσιάζει άνοδο των ποσοστών του. Ωστόσο τέσσερα κόμματα, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Δημοκρατική Αριστερά είναι από 8,8% μέχρι 11%. Σημειώνεται ότι αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα - φτάνει στο 6,2% από το 4,2%.

Σε ό,τι αφορά τις έδρες που κερδίζουν τα κόμματα, με βάση τα ποσοστά της Marc, η Νέα Δημοκρατία και με το μπόνους των 50 εδρών φτάνει στις 108, ενώ το ΠΑΣΟΚ στις 47.

Σημειώνεται ότι ακόμη και στο ερώτημα «ποιος πολιτικός αρχηγός βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις σας» οι ερωτώμενοι ανέδειξαν με σχεδόν ίδια ποσοστά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΛΕΕΙ ΤΟ 60%
Συγκυβέρνηση «βλέπει» το 46,4%

Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούν τις εκλογές έξι στους δέκα ψηφοφόρους, ενώ το 46,4% πιστεύει ότι θα προκύψει στις εκλογές συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι μόνο το 8,3% πιστεύει σε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και στους ψηφοφόρους της γαλάζιας παράταξης φτάνει στο 14%.

Μοιρασμένες είναι οι απόψεις σε ό,τι αφορά το κριτήριο της ψήφου. Το 43,8% λέει ότι θα είναι ψήφος διαμαρτυρίας και τιμωρίας, ενώ το 42% ότι θα ψηφίσει με κριτήριο τις προτάσεις του κάθε κόμματος.

Σχεδόν το 17% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει όχι βέβαιο για την ψήφο του. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στη προηγούμενη μέτρηση της κοινής γνώμης της Marc όσοι δήλωσαν ότι δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν ήταν στο 13,6%, ενώ σήμερα αγγίζει το 17%.

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ
Συνεχίζονται οι διαρροές για ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Οι χαμηλές πτήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνονται και σε ό,τι αφορά τις κομματικές συσπειρώσεις. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο ναδίρ, στο 28,2%, ενώ η ΝΔ είναι λίγο καλύτερα, κοντά στο 45%.

Το ΠΑΣΟΚ αιμορραγεί κυρίως προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 9,1% των ψηφοφόρων του 2009 μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχο ποσοστό και προς τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ το 19,8% βρίσκεται στη ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Σε ό,τι αφορά τις διαρροές της ΝΔ προς τα άλλα κόμματα, κερδισμένο εμφανίζεται το κόμμα του Πάνου Καμμένου καθώς το 12,7% μετακινείται προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Το 4,3% προς τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, το 3,9% προς τη Χρυσή Αυγή, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 15,1%.

Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι έχουν πρώτη επιλογή τη Νέα Δημοκρατία (13,5%), το 15,2% -αντίστοιχα- προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Παναγιώτης Τσούτσιας

 

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Marc Α.Ε. - Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ.: 1 (ΕΝΑ).

Εντολέας: Εκδόσεις ΕΘΝΟΣ Α.Ε.

Μέγεθος δείγματος: 1.001 νοικοκυριά.

Χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό δείγμα του εκλογικού σώματος.

Χρονικό διάστημα: 17 έως 19 Απριλίου 2012

Περιοχή διεξαγωγής: Πανελλαδική κάλυψη

Μέθοδος δειγματοληψίας: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Στάθμιση: Εγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2009.

Η Marc Α.Ε.: Είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ, της ESOMAR, της WAPOR και τηρεί τον κανονισμό του Π.Ε.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης. 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ