ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 30°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κόντρα στη Βουλή με φόντο την επόμενη μέρα

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν σε μια εφ' όλης της ύλης πολιτική αντιπαράθεση. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 19/5
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλάζει η σελίδα και πολύ σύντομα θα φύγουν τα capital controls, πιθανώς μέχρι το τέλος του χρόνου
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλάζει η σελίδα και πολύ σύντομα θα φύγουν τα capital controls, πιθανώς μέχρι το τέλος του χρόνου

Το πακέτο μέτρων και αντιμέτρων ψηφίστηκε επί της αρχής από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ καταψήφισαν 128 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Στις διατάξεις για τον περιορισμό των φορολογικών προνομίων των βουλευτών και τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια είπαν «ναι» 280 βουλευτές από όλα τα κόμματα (πλην της Χρυσής Αυγής που απείχε από την ψηφοφορία).

Από τις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια έγινε εμφανής η στρατηγική με την οποία θα πορευτούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση το προσεχές διάστημα. Και οι δύο πλευρές μετά την υπερψήφιση του πακέτου έχουν ανοιχτό πολιτικό ορίζοντα για να διαμορφώσουν το αφήγημα της επόμενης ημέρας.

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του κινήθηκε σε δύο βασικούς άξονες: από τη μία πλευρά «έβαλε» στο στόχαστρο τον Κυρ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για πολιτικό αδιέξοδο, με αφορμή το αίτημά του για εκλογές. Ταυτόχρονα εστίασε στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία, ξεδιπλώνοντας το πακέτο των αντιμέτρων και εστιάζοντας στο θέμα του χρέους που αποτελεί «σημαία» για την κυβερνητική πλειοψηφία. «Για πρώτη φορά η χώρα περνά σε μια θετική ατζέντα», σημείωσε χαρακτηριστικά, και απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε ότι «επένδυσε στην αριστερή παρένθεση, αλλά θα κλείσει μόνον η παρένθεση της επιτροπείας».

Διαρκείς αναφορές στο «τέταρτο Μνημόνιο» περιείχε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις, όπως «εφιάλτης», «χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης» και «μεγαλύτερη πολιτική απάτη». Εστίασε στα μέτρα που φέρνει η συμφωνία (π.χ. αφορολόγητο και συντάξεις), ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κάλεσε να ψηφίσει και να παραιτηθεί.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «είναι εγκλωβισμένος στην αδιέξοδη στρατηγική του ψευδοπροφήτη, που διαρκώς προβλέπει την καταστροφή, αλλά διαψεύδεται». Σε υψηλούς τόνους επεσήμανε ότι «όσο περνά ο καιρός κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός και αν συνεχίσετε δεν είναι μακριά αυτή η στιγμή», ενώ συνέχισε τα πυρά λέγοντας: «Σιγοντάρετε τους πιο ακραίους από τους δανειστές. Πηγαίνατε στο Βερολίνο και αντί να φοράτε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας βάλατε τη φανέλα του ΔΝΤ».

Η «κόντρα» Τσίπρα - Μητσοτάκη συνεχίστηκε και στις δευτερολογίες. «Εμείς όταν χτυπήσαμε σε τοίχο πήγαμε στον λαό και αυτός επέλεξε εμάς», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Δεν έχουμε την ίδια διαδρομή. Εγώ δεν γεννήθηκα με στόχο να γίνω πρωθυπουργός. Δεν μεγάλωσα με καρέκλες, ούτε έχω αυτό τον καημό».

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ στο θέμα των αντιμέτρων είπε: «Είτε τα έχετε χάσει τελείως με το κλείσιμο της αξιολόγησης είτε βρίσκεστε σε πανικό», συμπληρώνοντας ότι «η ιστορία σας είναι σκάνδαλα, μίζες και ρεμούλες. Αυτό είναι που σας βάζει σε πανικό και φέρεστε σαν ξεπουπουλιασμένο κοτόπουλο».

Οι στόχοι της κυβέρνησης
Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα πυρά της αντιπολίτευσης περί «τέταρτου Μνημονίου». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι το 2019 «όχι μόνο δεν θα έχουμε τέταρτο Μνημόνιο, αλλά θα διανύουμε ήδη σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο εκτός Μνημονίων» και ξεδίπλωσε τους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, που περιλαμβάνουν μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων για το χρέος, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και νέο μοντέλο ανάπτυξης. Μάλιστα επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι χωρίς λύση για το χρέος τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν.

Στον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλάζει η σελίδα και πολύ σύντομα θα φύγουν τα capital controls, πιθανώς μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά εναντίον της ΝΔ, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν στηρίζει την προσπάθεια διευθέτησης του χρέους τρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup. 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ