ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 33°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Κρυφό λογιστήριο στη Μονή

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε έξι νέα αιτήματα για πλήρη έλεγχο όλων των οικονομικών, χρηματιστηριακών και δανειακών δραστηριοτήτων του Βατοπεδίου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:46, 9/12/2008

Την ύπαρξη «κρυφού» λογιστηρίου της Μονής Βατοπεδίου καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέθεσε χθες έξι νέα αιτήματα για πλήρη έλεγχο των οικονομικών, χρηματιστηριακών και δανειακών δραστηριοτήτων της Μονής, προκειμένου να διαπιστωθεί πού βρίσκεται εγκατεστημένο «το πραγματικό λογιστήριο της Μονής!».

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει πως μετά την ελλιπή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τους λογαριασμούς της Μονής, πρέπει να ερευνηθεί άμεσα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πού πήγαν τα λεφτά, ποια ήταν τα πραγματικά κίνητρα, οι εμπλεκόμενοι και οι τελικοί ωφελούμενοι της επιχείρησης λεηλασίας του δημόσιου πλούτου.

Προσθέτει, μάλιστα, πως η έρευνα δεν πρέπει να περιοριστεί στα «στενά όρια» που θέτει η ΝΔ, προκειμένου να διασφαλίσει την ατιμωρησία των εμπλεκομένων.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ ζητεί:

  • Να υποβληθούν άμεσα στην Εξεταστική Επιτροπή από τις εμπλεκόμενες Τράπεζες αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων της Μονής Βατοπεδίου, της «ΜΑDΕUS», της «RΑSSΑDΕL», κ.λπ. καθώς και των εταιρειών που αξιοποίησαν εμπορικά τα ακίνητα («ΝΟLΙDΕΝ LΤD», «ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. κ.ά.) αλλά και του συνόλου των εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα.
  • Να ανοιχθούν οι χρηματιστηριακοί λογαριασμοί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και στο Χρηματιστήριο της Κύπρου, των εταιρειών «RΑSSΑDΕL», «ΜΑDΕUS» κ.ά., καθώς των εταιρειών του Ομίλου Πάπιστα, όπως και των νομίμων εκπροσώπων τους, ιδίως για τις εξωχώριες εταιρείες.
  • Να κατατεθούν από τις εθνικές και κυπριακές Αρχές η σύνθεση των μετόχων και η ταυτότητα των νομίμων εκπροσώπων, διαχειριστών και λοιπών «αξιωματούχων», κατά το Κυπριακό Δίκαιο, με ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου για τις εταιρείες «RΑSSΑDΕL», «ΜΑDΕUS» κ.ά. καθώς και για όλες τις εταιρείες του Ομίλου Πάπιστα.
  • Να ζητηθεί το άνοιγμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών και η γνωστοποίηση ύπαρξης θυρίδων θησαυροφυλακίων της Μονής αλλά και των εταιρειών «RΑSSΑDΕL», «SΡ CAPITAL HOLDING REAL ESTATE LΤD» και «ΜΑDΕUS».
  • Να κατατεθούν αντίγραφα διπλής όψεως των επιταγών που εκδόθηκαν από τη Μονή ώστε με βάση τις οπισθογραφήσεις να διαπιστωθούν οι τελικοί αποδέκτες των ποσών.
  • Να κατατεθούν εκτός από τα συμβόλαια, και τα προσύμφωνα αγοράς από τρίτους που ανέλαβαν να ανεγείρουν ακίνητα στις εκτάσεις που ανταλλάχτηκαν με τη Μονή.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΕ ΜΑΡΤΥΡΑ
Επιχείρηση συγκάλυψης στους λογαριασμούς Βουλγαράκη - Πελέκη

Προσπάθεια συγκάλυψης της κίνησης του κοινού λογαριασμού του ζεύγους Βουλγαράκη - Πελέκη καταγγέλλει η αντιπολίτευση, καθώς ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκης, έδωσε εντολή να μη γραφτεί στα πρακτικά το περιεχόμενο της κατάθεσης του επικεφαλής των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδας, Ι. Γούσιου, σύμφωνα με τον οποίο οι πιστώσεις του λογαριασμού την τελευταία 3ετία -δηλαδή χρονική περίοδο κατά την οποία ο Γ. Βουλγαράκης ήταν υπουργός- είναι πολύ μεγάλες.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρης αγνόησε την «εντολή» του κ. Μαρκογιαννάκη και αποκάλυψε (όπως φαίνεται στα πρακτικά) το επίμαχο σημείο της κατάθεσης του κ. Γούσιου, σύμφωνα με τον οποίο ο κοινός λογαριασμούς του Γ. Βουλγαράκη και της Αικ. Πελέκη πιστώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Εκανε, μάλιστα, αίτημα να ανοιχθεί ο λογαριασμός, στον οποίο έχουν κατατεθεί από τη Μονή Βατοπεδίου 972.000 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ υπογράμμισε και τη διαφορά που υπάρχει με το σύνολο των εξόδων των συμβολαίων, που κατά την κ. Πελέκη φτάνουν τα 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει αποδώσει στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο.

Ο διάλογος είναι αποκαλυπτικός για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μαρκογιαννάκης χειρίστηκε την υπόθεση, δίνοντας ουσιαστικά «οδηγίες» στον μάρτυρα να μην απαντά στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ.

Αθ. Πλεύρης: Κύριε μάρτυς (σ.σ.: προς τον κ. Γούσιο), είπατε ότι ο λογαριασμός της κ. Πελέκη - Βουλγαράκη πιστώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια με 5,5 εκατ. ευρώ;

Χρ. Μαρκογιαννάκης: Κύριε μάρτυς, μην απαντήσετε. Δεν έχουμε άνοιγμα του λογαριασμού της κ. Πελέκη. Θα αναφέρεστε μόνο σε ό,τι έχει σχέση με τη Μονή.

Αθ. Πλεύρης: Κύριε πρόεδρε, δεν θα μου υποδείξετε τις ερωτήσεις που θα κάνω. Οταν λογαριασμός υπουργού κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών πιστώνεται με 5,5 εκατ. ευρώ, θέλω να ξέρω πώς πιστώνεται.

Χρ. Μαρκογιαννάκης: Για τα υπόλοιπα του λογαριασμού, κύριε μάρτυς, δεν θα κάνετε καμία, μα καμία αναφορά.

Αθ. Πλεύρης: Κάνω αίτημα να ανοιχθεί ο λογαριασμός στο σύνολο του από το 2004 έως το 2008.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΟΥΣΙΟΥ
Ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος

Σαφέστατες ενδείξεις ξεπλύματος χρήματος στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου υπάρχουν για την Τράπεζα της Ελλάδας και μόνο από το γεγονός ότι εμπλεκόμενες με εμβάσματα 500.000 ευρώ είναι τράπεζες του Αγ. Βικεντίου, μιας νησίδας πέντε φορές όσο η Σαλαμίνα, φορολογικού παραδείσου και έδρας εξωχώριων εταιρειών.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη χθεσινή κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή του επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδας Ι. Γούσιου, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ευκολία με την οποία δανειοδοτούνταν η Μονή για να κάνει επενδύσεις, λέγοντας: «Είναι τεράστιες οι κινήσεις των μετρητών και δεν ξέρουμε αν πρόκειται για συναλλαγές που αρμόζουν στο προφίλ μιας Μονής».

Χωρίς να προσθέσει κάτι το καινούργιο, ο κ. Γούσιος επαναβεβαίωσε αυτά που αναγράφονται και στην έκθεση της ΤτΕ για «υπερβολικές, μεγάλες χρηματικές κινήσεις σε μετρητά» με άγνωστους αποδέκτες και για ποσά που ξεπερνούν αθροιστικά τα 10 εκατ. ευρώ. Σχετικά με τις δοσοληψίες του επιχειρηματία Γ. Σαχπατζίδη με τη Μονή τόνισε πως είναι από τις πλέον «περίεργες», όπου εμφανίζονται να βγαίνουν σε μόλις μία ημέρα έξι επιταγές του 1 εκ. ευρώ. Αλλά και του επιχειρηματία Θ. Πάπιστα στα συμβόλαια ακινήτων, του οποίου η σχέση αντικειμενικής προς εμπορική αξία είναι 1:10, «σχέση που δεν έχουμε ξαναδεί», ενώ «ξενίζει γιατί για την αγορά ακινήτου εκδόθηκαν 15 επιταγές».

«Η Μονή ήταν υποχρεωμένη να ανοίγει ξεχωριστούς λογαριασμούς για τα έργα που ήταν ενταγμένα στα ΚΠΣ», ήταν η δικαιολογία του δικηγόρου της Μονής Αλ. Χατζηαλεξάνδρου στη συμπληρωματική του κατάθεση.

Εν τω μεταξύ, «φωτιά» για τους εκτιμητές είναι το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, το οποίο έφτασε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή, στο οποίο καταγράφονται τεράστιες αποκλίσεις τόσο στο δάσος της Ουρανούπολης όσο και στο Ολυμπιακό Ακίνητο, για το οποίο οι εφοριακοί εκτιμούν πως η αξία του αγγίζει τα 42 εκατ. ευρώ, όταν σύμφωνα με την έκθεση του ΣΟΕ ανταλλάχθηκε έναντι 39 εκατ. ευρώ.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
galanos@parliament.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ