ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μάχη σώμα με σώμα

Με αντικαθεστωτικές κορώνες και διαγραφολογία συνεχίζεται η μάχη των δύο διεκδικητών που ετοιμάζονται για το φίνις. Εκτός ορίων κυρίως οι... Ηρακλειδείς

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:52, 21/10/2007

Μάχη σώμα με σώμα με μοναδικό τραυματία το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δίνουν τις τελευταίες ημέρες οι διάφοροι «Ηρακλειδείς» των δύο στρατοπέδων.

Ετσι η 11η Νοεμβρίου σκιάζεται από τη στάση στελεχών που αναπαράγουν κατά το δοκούν και ενίοτε καθ' υπερβολήν τους υψηλούς τόνους που ακολουθούν οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος στην κόντρα κορυφής. Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται είναι οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου και του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτου Καραμίχα, οι οποίοι άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο διάσπασης και διαγραφών στο ΠΑΣΟΚ.

Οι «άδικες διαγραφές»
Γεγονός πάντως είναι ότι αν και ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ότι οι αλλαγές, που ευαγγελίζεται για την επόμενη μέρα, δεν αφορούν «άδικες διαγραφές», αλλά προσπάθεια ουσιαστικής ανανέωσης στο κόμμα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν τις προθέσεις του λόγω της προηγηθείσας ρητορικής περί «υπονομευτών».

Ο μεγάλος κίνδυνος, τον οποίο αρχίζουν και αντιλαμβάνονται και οι δύο πλευρές, είναι η μεταφορά στη βάση του συγκρουσιακού κλίματος, που γκρεμίζει αντί να δημιουργεί τις αναγκαίες γέφυρες στο εσωκομματικό σκηνικό μετά την εκλογή ηγεσίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, στα επιτελεία των δύο υποψηφίων επικρατεί η άποψη ότι η ύπαρξη «διαχωριστικών γραμμών» στην αναμέτρηση διευκολύνει την τακτική τους και τροφοδοτεί την αναγκαία «ένταση» για την ανάδειξη των όποιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Ποιοτική... διαφορά
Η δεύτερη «φουρνιά» των γκάλοπ, που θα δημοσιοποιηθούν από αύριο και μετά, τους απασχολούν, κυρίως πια ως προς τις ποιοτικές διαφορές που καταγράφουν, καθώς είναι έτοιμοι να τροποποιήσουν ακόμη και το πρόγραμμα των περιοδειών - για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» (με γεωγραφικό κριτήριο) και τις επικοινωνιακές αδυναμίες.

Το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζονται να ρίξουν στη μάχη, τις 21 ημέρες που απομένουν, τους «κρυφούς άσους» που διαθέτουν, αλλά ουδείς εκ των επιτελείων μπορεί να παραβλέψει ή να αποκλείσει εκρήξεις ή λάθη της τελευταίας στιγμής που μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ: Ο Γ. Παπανδρέου πήρε «πόντους» από τη συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ και ετοιμάζεται να επισκεφτεί περιοχές που θα έχει ήδη «οργώσει» ο Β. Βενιζέλος. Ο δύσκολος για τον κ. Παπανδρέου Θεσσαλικός κάμπος (και μάλιστα η Λάρισα) αποτελεί την αφετηρία του νέου κύκλου περιοδειών του. Ακολουθεί το Αγρίνιο και η Πάτρα το βράδυ της Τετάρτης. Συγκεντρώσεις για τις οποίες εργάζεται πυρετωδώς το επιτελείο του. Θα συνεχίσει στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου και την Παρασκευή θα ανηφορίσει προς Θεσσαλονίκη - στην «έδρα» του κ. Βενιζέλου. Θα «κλείσει» με συγκέντρωση στο λεκανοπέδιο. Αντιθέτως, ο Β. Βενιζέλος θα οργώσει την Ελλάδα, θα μιλήσει στις 29 Οκτώβρη στο Περιστέρι και το πιθανότερο είναι να κάνει «δυνατό φινάλε» στην εκλογική του περιφέρεια, τη Θεσσαλονίκη, όπου εξασφαλίζει συντριπτική πλειοψηφία - όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.

ΓΚΑΛΟΠ: Η μείωση της ψαλίδας προβληματίζει το επιτελείο Παπανδρέου, στελέχη του οποίου την αποδίδουν στην ενίσχυση του κριτηρίου που αφορά στη δυνατότητα του αρχηγού που μπορεί να νικήσει τον Κ. Καραμανλή. Στη Βουκουρεστίου δε, μένουν στη λεπτομέρεια των ποιοτικών στοιχείων και στο πρόσταγμα για τη διαμόρφωση νικηφόρας τροχιάς του ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν δε ότι αυτά τα στοιχεία θα κρίνουν και το αποτέλεσμα.

ΡΗΤΟΡΙΚΗ: Ο Γ. Παπανδρέου δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω από τη ρητορική που ακολουθεί από το Εθνικό Συμβούλιο και μετά - με μόνη διαφορά ότι εγκαταλείπει τα περί «υπονομευτών» σε ένα βαθμό. Θα λειτουργεί «θεσμικά» και εμφατικά ως προς τη διαμόρφωση της εικόνας του υποψήφιου πρωθυπουργού. Ο Β. Βενιζέλος θα συνεχίσει τα περί «καθεστωτισμού», επιχειρώντας να αναδείξει συγκριτικά πλεονεκτήματα από την «ακτινογραφία» των δικών του υποστηρικτών και του Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ανάδειξη των πολιτικών του προτάσεων και λιγότερο στη «διαχείριση» του ρόλου των προσώπων. Δηλαδή, ενώ φήμες θέλουν τον Γ. Παπανδρέου να έχει προτείνει στη Φώφη Γεννηματά τη θέση του γραμματέα (γεγονός που έχει προκαλέσει ίντριγκες στην παπανδρεϊκή ομάδα), ο κ. Βενιζέλος υιοθετεί το... σύνθημα ουσιαστικής ανανέωσης και σε βάθος του κόμματος. Οσο για τα περί διάσπασης, που περιφέρουν στελέχη, όπως ο αρχισυνδικαλιστής, κ. Τζ. Καραμίχας, είτε υποστηρίζεται από τους παπανδρεϊκούς ότι δεν τους αφορούν, είτε προσπερνώνται... επιδεικτικά από την πλευρά Βενιζέλου.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ: Καθοριστικός σταθμός της προεκλογικής πορείας είναι η Εθνική Συνδιάσκεψη - μία εβδομάδα πριν από την εκλογή προέδρου. Οι συμμετέχοντες ίσως ξεπεράσουν τις 5.000 και σίγουρα θα είναι «αντιγραφή» του πρόσφατου Προγραμματικού Συνεδρίου. Ο Γ. Παπανδρέου έχει «θεωρητικά» προβάδισμα στο συγκεκριμένο κομματικό ακροατήριο. Εκεί θα θέσει το δίλημμα για την πλήρη «επανίδρυση» και οργανωτική βελτίωση του ΠΑΣΟΚ ή τη συνέχιση της κατάστασης που «υπόσχεται αλλά δεν φτάνει σε νίκη». Ο Β. Βενιζέλος θα παρουσιάσει το πολιτικό σχέδιο για την αναγέννηση, την αποτελεσματική αντιπολίτευση και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, ενώ κρίσιμο ρόλο θα παίξουν εκ των πραγμάτων και οι ομιλίες στελεχών που έχουν σημαντική επιρροή στο κομματικό ακροατήριο. Το μόνο ερώτημα που θα παραμείνει αναπάντητο και στη Συνδιάσκεψη είναι αν οι ψηφοφόροι της 11ης Νοεμβρίου είναι πέραν των κομματικών μηχανισμών. Γι' αυτό και ο Μακεδόνας πολιτικός θα απευθύνει κάλεσμα προς την κοινωνία...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ