ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με ρεαλισμό η νομιμοποίηση των μεταναστών

Καμία έκπτωση στη βασική γραμμή, διαμηνύει η κυβέρνηση, η οποία ωστόσο αναζητεί εφαρμόσιμες προτάσεις για να μην αδικηθούν μετανάστες που κινδυνεύουν να απελαθούν για λίγα ένσημα. Εντός των επόμενων δέκα ημερών το πλήρες πλάνο

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 8/2/2011
Οι 237 μετανάστες που στεγάζονται στο Μέγαρο Υπατία βρίσκονται στη 15η ημέρα απεργίας πείνας

Οι 237 μετανάστες που στεγάζονται στο Μέγαρο Υπατία βρίσκονται στη 15η ημέρα απεργίας πείνας

Συγχορδία πρωτοβουλιών για την κατηγοριοποίηση των μεταναστών και με στόχο τη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικής ένταξης των νόμιμων ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους συναρμόδιους υπουργούς κατά τη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής.

Χωρίς να κάνουν «εκπτώσεις» από τη βασική «γραμμή» ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία ομαδική ή ειδική νομιμοποίηση αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου», εντούτοις στην κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, προσανατολίζονται στο να καταλήξουν σε «πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις» για την ένταξη μεταναστών που είτε είναι εντός του πλαισίου νομιμότητας, είτε κινδυνεύουν να εκπέσουν για... λίγα ένσημα - τα οποία δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν κυρίως λόγω της ύφεσης και της απώλειας εισοδημάτων.

«Πρέπει οι νόμιμοι, ενταγμένοι μετανάστες στην ελληνική κοινωνία να αξιοποιηθούν μέσω ρεαλιστικών πολιτικών, να μειωθεί η γραφειοκρατία που τους ταλανίζει με δράσεις που θα βρουν συντονισμένα όλα τα υπουργεία» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου στη σύσκεψη, όπου οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν ότι εντός δέκα ημερών θα καταθέσουν πλήρες πλάνο.

«Θα διασφαλίσουμε τη νομιμότητα, την οποία επ' ουδενί λόγω δεν θα δεχθούμε να καταλυθεί» δήλωνε την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ στη σύσκεψη οι κύριοι Ραγκούσης, Παπουτσής, Κουτρουμάνης, Αηδόνης (από το υπουργείο Υγείας) και οι κυρίες Κατσέλη και Νταλάρα (υπεύθυνη για το μεταναστευτικό) ανέλυαν τις προτάσεις τους για το σύνολο των ζητημάτων που διατρέχουν τη μεταναστευτική πολιτική.

Οπως έγραψε χθες το «Εθνος», στη σύσκεψη ασχολήθηκαν με την «γκρίζα ζώνη» των μεταναστών οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο να εκπέσουν από τη νομιμότητα λόγω ενσήμων αν και εργάζονται επί χρόνια στη χώρα. Ο πρωθυπουργός τόνισε επ' αυτού ότι πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα και τα συναρμόδια υπουργεία σε στενή συνεργασία να αποδείξουν έμπρακτα την ύπαρξη πολιτικής ένταξης των νόμιμων μεταναστών (στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, στις δουλειές μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης του ΟΑΕΔ). «Πρέπει να κάνουμε πολλά και τώρα, για να μη διαιωνίζεται η ''μαύρη εργασία'' με τους μετανάστες» είπε ένας εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, όπου -αξίζει να σημειωθεί- ελήφθη η απόφαση για σκληρή γραμμή της κυβέρνησης στην επιχείρηση κάποιων «να εκβιάσουν και να ανατρέψουν τη νομιμότητα».

Εγινε συζήτηση για τους απεργούς πείνας της Νομικής που παραμένουν στο ιδιόκτητο κτίριο «Υπατία»; Ναι, και αποφασίστηκε να αποφανθεί διακομματική επιτροπή, η οποία θα αναζητήσει καταρχάς χώρο μετεγκατάστασης (λήγει η προθεσμία διαμονής τους στην Πατησίων) - ταυτόχρονα θα ισχύσει ο νόμος για το σύνολο των μεταναστών, αφού εξακριβωθούν τα στοιχεία και η δυνατότητα παραμονής τους στη χώρα. Πέραν της ένταξης των μεταναστών, για τους παράνομους ισχύει -τονίζουν- η απέλαση (εθελοντική ή υποχρεωτική).

Μείωση των ροών
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι καταγράφεται τους τελευταίους μήνες μείωση των μεταναστευτικών ροών, ενώ στη σύσκεψη εξέτασαν το ενδεχόμενο μεταναστευτικού κύματος από την Αίγυπτο. Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ τον περασμένο Οκτώβριο από τα χερσαία σύνορα η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας είχε «εντοπίσει» 5.925 λαθρομετανάστες, τον Γενάρη ο αριθμός μειώθηκε στους 1.080.

Εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών
Συν για έκδοση άδειας παραμονής τα διεκδικούμενα ένσημα

Θα προσμετρώνται προσωρινά στον απαιτούμενο χρόνο για την ανανέωση των αδειών διαμονής τα ένσημα που διεκδικούν με καταγγελία στον εργοδότη οι εργαζόμενοι μετανάστες στη χώρα, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στις Αποκεντρωμένες Κρατικές Διοικήσεις. Μέχρι σήμερα, σε περίπτωση που ένας αλλοδαπός εργαζόμενος έκανε δήλωση διαφωνίας στο ΙΚΑ λόγω του γεγονότος ότι ο εργοδότης του δεν του αναγνώριζε ημέρες εργασίας -απαραίτητες για τη συμπλήρωση των απαραίτητων ημερομισθίων προκειμένου να ανανεώσει την παραμονή του στη χώρα-, αυτομάτως σταματούσε η διαδικασία για την έκδοση άδειας παραμονής.

Στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζει ότι η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τους μετανάστες και ακύρωνε κάθε προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μέσω τυπικών εργασιακών σχέσεων.

Με τη νέα διαδικασία θα μπορούν οι μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας, και ζητούν μέσω καταγγελίας την αναγνώριση εργάσιμων ημερών, να καταθέτουν παράλληλα τα χαρτιά τους στις υπηρεσίες του δήμου όπου διαμένουν για την έκδοση άδειας παραμονής. Ο δήμος -εάν ο φάκελος είναι πλήρης- θα προωθεί τα έγγραφα στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση για την έκδοση άδειας παραμονής. Σε περίπτωση που η απόφαση του ΙΚΑ δικαιώνει τον αλλοδαπό εργαζόμενο, τότε θα λαμβάνει και το πιστοποιητικό τύπου Α από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της αποκεντρωμένης διοίκησης.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

 

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ