ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
24 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Μειώστε και το δικό μου μισθό»

Σε μία συμβολική κίνηση με την οποία συναινεί και προσυπογράφει την ανάγκη δημοσιονομικού νοικοκυρέματος, ο Κάρ.Παπούλιας ζήτησε επισήμως να μην εξαιρεθεί ο μισθός του από τις περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 14:24, 10/2/2010

Το παράδειγμα του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος έδωσε πρώτος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητώντας να μην εξαιρεθεί ο μισθός του από τις ανακοινωθείσες περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, σε επικοινωνία της με το Υπουργείο Οικονομικών, η Προεδρία της Δημοκρατίας ζήτησε επισήμως να μην εξαιρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τις δημοσιονομικές περικοπές.

Ποιος είναι ο μισθός του Προέδρου

O Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισπράττει αποζημίωση για τα καθήκοντά του περίπου 85.000 ευρώ ετησίως θεωρείται ωστόσο ένας από τους χαμηλότερα αμοιβόμενους πολιτειακούς άρχοντες του δυτικού κόσμου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αμείβεται με περίπου 110.000 ευρώ ετησίως.

ΗΠΑ

Δεν είναι λίγες οι χώρες όπου οι μισθοί προέδρων και πρωθυπουργών έχουν αποτελέσει πρόσφατα ή και παλαιόταρα αντικείμενο σχολίων και διενέξεων. 

Οι αμοιβές του Προέδρου των ΗΠΑ ανήκουν πάντως ανάμεσα στις παραδοσιακά υψηλότερες. Ο Μπάρακ Ομπάμα εισπράττει ετησίως πάνω από 600.000 δολάρια συνυπολογιζομένων των διάφορων bonus.

Ο αλαζών Γάλλος
Με το που εγκαταστάθηκε στα Ηλύσια Πεδία, ο Νικολά Σαρκοζί έπεισε τη γαλλική Βουλή να του χορηγήσει αύξηση αποδοχών της τάξης του 140%!, φθάνοντας έτσι να αμείβεται με 240.000 ευρώ το χρόνο. Ήταν η πρώτη φορά από τη εποχή του Σαρλ ντε Γκολ που Γάλλος Πρόεδρος θεώρησε σκόπιμο να αυξήσει την ονομαστική αμοιβή του.


Ο καλοπληρωμένος Ιρλανδός
Δύο μόλις χρόνια προτού η οικονομία της χώρας του βρεθεί στο χείλος του γκρεμού, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν που ήταν ήδη ο πλέον καλοπληρωμένος της ευρωπαϊκής ηπείρου, έλαβε αύξηση 38.000 ευρώ εκτοξεύοντας το μισθό του στα 310.000 ετησίως. Η αύξηση είχε αποφασισθεί υπό το πρίσμα ο μισθός του πρωθυπουργού να αντανακλά εάν δεν υπολείπεται από «ανάλογους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα».

Ο ιρλανδικός τύπος υποδέχθηκε με ειρωνικά σχόλια την απόφαση του Αχερν να δώσει αύξηση  στον εαυτό του με πρωτοσέλιδες αναφορές του στυλ : Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί είναι πάντα χαμογελαστός»

Μέρκελ: Ηθελε κι αυτή αύξηση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανχέλα Μέρκελ, που εισέπραττε τον δεύτερο μεγαλύτερο μισθό στην Ευρώπη (21.300 ευρώ μηνιαίως), εγκατέλειψε το 2009 τα σχέδια για μισθολογική αναπροσαρμογή της τάξης του 6%, τα οποία είχαν έρθει προς συζήτηση τον Μάιο του 2008.

Χοσέ Λουί Θαπατέρο:
Σε εποχές λιτότητας και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Θαπατέρο είχε δηλώσει (2009) ότι ο ετήσιος μισθός των 92.000 ευρώ δεν θα αυξηθεί. Αντίστοιχα, σταθεροί παρέμειναν οι μισθοί 81.000 ευρώ που εισέπρατταν ετησίως οι υπουργοί του.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ είχε επίσης ανακοινώσει την ίδια χρονιά να παγώσει για δεύτερο έτος τον μισθό του καθώς και τον μισθό υπουργών και βουλευτών.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ