ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΔΝΤ

Νέα μέτρα «βλέπουν» στη ΝΔ

Με επιφυλάξεις και προβληματισμό είδε η Νέα Δημοκρατία την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ διαπιστώνοντας πως η κυβέρνηση είναι εκτός πραγματικότητας και δεν κατανοεί ότι «δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί».

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 21/4 , ενημερώθηκε

Με το βλέμμα (και) στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, θα απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων, αφού το 2018 δεν θα καταστεί εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%, κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε και από τις προβλέψεις του Ταμείου.

Στο Μοσχάτο προβλέπουν πως αν το ΔΝΤ δεχθεί τώρα να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα ζητήσει την επιβολή επιπλέον μέτρων για το 2018 ενώ αντίθετα της πιθανής συμμετοχής του μετά τις γερμανικές εκλογές θα έχει προηγηθεί το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το 2018. Στην ουσία σχολιάζουν πως στην κυβέρνηση «πανηγυρίζουν για όσα γκρεμίζουν».

Προβλήματα
Για τη ΝΔ μια σειρά από στοιχεία δείχνουν τα σοβαρά προβλήματα στην οικονομία. Μεταξύ αυτών οι «144.000 νέοι άνεργοι από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017, η κατά 1 δισ. αύξηση των κόκκινων δανείων, μόνο τον Ιανουάριο του 2017, η ύφεση 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2016 αλλά και η εκροή καταθέσεων 2,3 δισ. το πρώτο δίμηνο του 2017».

Για τους λόγους αυτούς και με «παράδοξο δεδομένο» όπως συζητούν στην Πειραιώς, ότι «στον περίκλειστο πύργο του Μαξίμου η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου αποτελούν λόγους πανηγυρισμού», η ΝΔ εκτιμά ότι η χώρα θα εξακολουθεί να σέρνεται ακόμη κι αφού κλείσει η αξιολόγηση, κάτι που θα γίνει με δυσμενείς όρους.

Αλλωστε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με ενεργοποίηση δηλαδή ή όχι του δημοσιονομικού κόφτη, για τους γαλάζιους επιτελείς, είναι θέμα χρόνου η λήψη νέων δυσβάσταχτων μέτρων.

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ