ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
22 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΜΕΣΩ ΝΟΤΑΜ

Νέα πρόκληση της Τουρκίας

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των χειριστών του ελικοπτέρου Agusta Bell που κατέπεσε δυτικά της Λέρου μεγάλη πρόκληση εκδηλώνεται από την πλευρά της Τουρκίας. 

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 12:26, 11/2/2016 , ενημερώθηκε

Μετά την έκδοση ΝΟΤΑΜ από τις ελληνικές αρχές στις 4:05 τα ξημερώματα για έρευνα και διάσωση στην περιοχή γύρω από τη νησίδα Κίναρο η Άγκυρα εκδίδει ΝΟΤΑΜ με την οποία απαιτεί να αναφέρονται σε εκείνη όλα τα μέσα και οι αρχές που εμπλέκονται στην έρευνα και διάσωση του ελληνικού ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με παρατηρητές του υπουργείου Άμυνας η εν λόγω ενέργεια της Τουρκίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς του διεθνούς ναυτικού δικαίου που σημειωτέον δεν έχει υπογράψει η Τουρκία. Η έρευνα και η διάσωση στο Αιγαίο, τονίζουν, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών.

Με αυτή την ενέργεια, σημειώνουν οι ίδιοι παρατηρητές,  η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει τα οριοθετημένα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας τα οποία έχουν αναγνωριστεί απ' όλους τους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, FRONTEX) εκμεταλευόμενη το προσφυγικό και τη μελέτη του ΝΑΤΟ για περιπολίες στο Αιγαίο.

Να σημειωθεί ότι μετά την τουρκική ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και παραπομπή των συμμετεχόντων πλοίων στις ελληνικές Αρχές, εξεδόθη νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ, με την οποία ακυρωνόταν η ΝΟΤΑΜ από τις τουρκικές αρχές.

Κουμουτσάκος:  Απαράδεκτη και αβάσιμη η τουρκική ΝΟΤΑΜ
Απαράδεκτη και απολύτως αβάσιμη χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος την τουρκική ΝΟΤΑΜ, μετά την πτώση του ελικοπτέρου του πολεμικού μας ναυτικού. Για τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ τόνισε οτι η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένη αρμοδιότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η σημερινη νέα τουρκική αμφισβήτηση προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Βέβαια, δεν είναι άγνωστη πρακτική για την Τουρκία» σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη:

Συντριβή ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού - Βρέθηκαν οι σοροί δύο χειριστών

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ