ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
22 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Ντάισελμπλουμ: Πρόοδος αλλά και ανοιχτά θέματα

Πρόοδο της Ελλάδας αλλά και «ανοιχτά» θέματα εντόπισαν κατά τη διάρκεια του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες. 

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 22:39, 11/2/2016 , ενημερώθηκε

Κατά τη διάρκεια δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι απαιτείται ακόμα δουλειά και έκανε λόγο για «καλή συνεργασία» της Ελλάδας με τους θεσμούς.

Η δουλειά αυτή, όπως τόνισε, πρέπει να εστιάσει πάνω στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, σε δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και στο ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. 

Για άλλη μια φορά, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σύνδεσε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

Απαραίτητη χαρακτήρισε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, που αναγνώρισε τη δυσκολία εφαρμογής τους αλλά τόνισε ότι η καθυστερήσεις δεν θα κάνουν τη διαδικασία ευκολότερη. 

Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης –αν φυσικά, συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες» και υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη εντατική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, που ξεκαθάρισε ότι οι εργασίες αυτές πρέπει να συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς. 

Απέφυγε, όμως, να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αναφέροντας ότι αυτό θα συμβεί «όσο πιο σύντομα γίνεται». Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε, επίσης, ότι η πρόσφατη αναχώρηση των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι συνιστά πρόβλημα και ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος πριν το Πάσχα των Καθολικών.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ σημείωσε και αυτός την καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η βελτίωση αναγνωρίζεται πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ως προς το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της επάρκειας των κρατικών εσόδων ο Ρέγκλιγκ εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές καθησυχαστικός. υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ