ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ο «καλός άγγελος» της Νατάσας

Η στενή της σχέση με τον Χρήστο Ζαχόπουλο και τον κύκλο του, και η... επιβράβευση του 2004

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:50, 23/12/2007

Οταν ο καθηγητής Χρήστος Ζαχόπουλος συναντούσε στις αρχές της δεκαετίας του 90, στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη, την πρώην μαθήτριά του από το Β Λύκειο Θηλέων Νατάσα Παζαϊτη, δεν μπορούσε σίγουρα να φαντασθεί τι θα συνέβαινε καμιά δεκαπενταριά χρόνια αργότερα, στην Αθήνα. Γρήγορα, τα δύο πρόσωπα θα συνδέονταν με μία ισχυρή φιλία.

Ο Ζαχόπουλος θα ήταν μάλιστα ο άνθρωπος που, επί μία δεκαετία, θα έστηνε γύρω από τη μετέπειτα σύζυγο του πρωθυπουργού ένα ολόκληρο δίκτυο υποστήριξης που θα ενίσχυε το προφίλ της και που θα τη βοηθούσε, βεβαίως, να μετεξελιχθεί, από απόφοιτη της διετούς φοίτησης Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας, σε διδάκτορα και πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής!

Ο κ. Ζαχόπουλος θα βοηθούσε όσο μπορούσε τη νεαρή υπάλληλο του γραφείου Καραμανλή, που οι υπόλοιποι συνεργάτες εκείνη την εποχή μάλλον σνομπάριζαν. Το ίδιο θα έκανε και αργότερα, μαζί με άλλο ένα πρόσωπο, τον Λουκά Ανανίκα, όταν η Νατάσα θα χρειαζόταν τη συνδρομή τους για να ανέβει τις κλίμακες της μορφωτικής βαθμίδας...

Τα... γραμμάτια
Η Νατάσα αναγνώρισε δημοσίως αυτή τη συνδρομή, αλλά το γεγονός ότι οι Ζαχόπουλος - Ανανίκας τοποθετήθηκαν από τη «νέα διακυβέρνηση» σε θέσεις γενικών γραμματέων των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας - Θράκης μεταφράσθηκε ως έμμεση ανταμοιβή της τυφλής αφοσίωσής τους.

Το θέμα κάποια στιγμή έφθασε στο press room και ετέθη υπ όψιν του Θόδωρου Ρουσόπουλου. Συνοδευόταν μάλιστα και από την απορία που προκαλούσε ο διορισμός στη θέση της προέδρου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ενός άλλου προσώπου που είχε εμπλακεί στην εξέλιξη της κας Παζαϊτη, της καθηγήτριας της Ιατρικής και αντιπρυτάνεως του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Ολυμπίας Γκίμπα - Τσιαμπίρη...

Ο κ. Ρουσόπουλος δεν έδωσε βέβαια απαντήσεις, περιοριζόμενος να αναφερθεί σε «κακεντρεχή σχόλια» και σε επισημάνσεις του τύπου ότι «ο τόπος είναι πολύ μικρός και γνωριζόμαστε μεταξύ μας».

Η «Ανέμη»
Και, όντως, στη Θεσσαλονίκη, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, έχουν πλήρη αίσθηση και γνώση των υπηρεσιών που προσέφερε ο Χρήστος Ζαχόπουλος στη σύζυγο του πρωθυπουργού. Εχουν και γνώμη και άποψη για τις σπουδές της Νατάσας. Θυμούνται την «Ηδύπολι», τη «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» και την «Ανέμη», ενώσεις και ιδρύματα που στήθηκαν για να αναβαθμίσουν το προφίλ της. Η νέα διακυβέρνηση βέβαια δεν τους... ξέχασε. Ο Θανάσης Πανώρης έγινε πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας, ενώ ο Γιώργος Τσάρας πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Και δεν ξεχνούν, όπως ενδεχομένως κάποιοι γρήγορα έκαναν στην Αθήνα, τη Νατάσα να φροντίζει τα άγρια πληγωμένα πουλιά, μπροστά στην κάμερα, να προστατεύει τα άγρια άλογα που απειλούνται, να εποπτεύει το μάζεμα της ελιάς, να τραγουδά παρέα με διαπρεπείς τροβαδούρους...

Κάποια στιγμή, μετά το 1998 - 99, ο Ζαχόπουλος θα ακολουθήσει το ζεύγος Καραμανλή στην Αθήνα... Πίσω θα μείνουν οι στενοί φίλοι και συνεργάτες του, οι κολλητοί από τα χρόνια της ανωνυμίας, οι οποίοι, όταν αυτός θα καταλάβει το 2004 την ισχυρή θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, θα ανταμειφθούν με προβεβλημένες θέσεις στους κρατικούς πολιτιστικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Νεοδημοκράτης βουλευτής της Θεσσαλονίκης, από αυτούς που άσκησαν κριτική στην τελευταία συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής, στις αρχές Δεκεμβρίου, για τον απόλυτο έλεγχο των πολιτιστικών πραγμάτων της περιοχής από τον Χρ. Ζαχόπουλο, περιγράφει τον πρώην γενικό γραμματέα ως πρόσωπο ιδιόρρυθμο, που σπάνια ανέβαινε πλέον από την Αθήνα και ήλεγχε από απόσταση τα πράγματα με τους ανθρώπους του. Ολα αυτά, μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, όπου ο καλός άγγελος της Νατάσας προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή του...

Τα... άνθη στο γραφείο του Καραμανλή

Ο Χρήστος Ζαχόπουλος δεν θα ήταν το μοναδικό αμφιλεγόμενο πρόσωπο από το πολιτικό γραφείο του Κ. Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη, που θα απασχολούσε, κάποτε, τόσο έντονα την επικαιρότητα.

Προηγήθηκε ο Γιάννης Τουσιάκης, επικεφαλής αρχικά του γραφείου του Κ. Καραμανλή και και προϊστάμενος αργότερα του οργανωτικού της ΝΔ και διευθυντής της Ρηγίλλης, ο οποίος απομακρύνθηκε, εδώ και μερικά χρόνια, εντελώς ξαφνικά από το περιβάλλον του σημερινού πρωθυπουργού, συνοδευόμενος από υπαινιγμούς και υπονοούμενα, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Στέλεχος του γραφείου εκείνου υπήρξε κι άλλος ένας αστέρας της επικαιρότητας, ο Πανάγος Αναγνωστόπουλος, με τη γνωστή εμπλοκή στο σκάνδαλο των «κουμπάρων» της ΜΕΒΓΑΛ, που αυτές τις μέρες δικάζεται στο τριμελές Εφετείο της Αθήνας...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ