ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ο Ντάισελμπλουμ άνοιξε την κουβέντα για ευρωπαϊκό ΔΝΤ

Σε θετική δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης ελπίζουν δανειστές και ελληνικό οικονομικό επιτελείο σήμερα στο Eurogroup. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 20/3
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί σήμερα με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών και αναρίθμητες... selfies
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί σήμερα με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών και αναρίθμητες... selfies

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τις έντονες διεργασίες μέσω τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο επετεύχθη πρόοδος σε μια σειρά από ζητήματα που μέχρι την Παρασκευή παρέμεναν ανοιχτά.

Οι δύο πλευρές τώρα ελπίζουν πως, παρά τις καθυστερήσεις, θα υπάρξει μια θετική έκβαση σήμερα, ώστε να ανακοινωθεί η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα άμεσα. Αν αυτό συμβεί, η τεχνική συμφωνία θα κλείσει (Staff Level Agreement) σύντομα και θα οδηγηθούμε σε μια συνολική λύση-πακέτο τον Μάιο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στο «Εθνος» πως παρότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο δεν φαίνεται εφικτή σήμερα, «όσο πιο μακριά πάει η διαπραγμάτευση μεταξύ τους τόσο καλύτερα θα είναι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το αν θα επιστρέψουν οι θεσμοί εξαρτάται από το πώς θα έχουν πάει οι διαπραγματεύσεις έως τότε αλλά και πώς θα είναι το κλίμα στο Euro-group».

Πηγή της Ευρωζώνης σημείωνε χθες ότι «ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα θα είναι δύσκολο να οριστεί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί εφαρμογή του Συνταξιοδοτικού από το 2020, καθώς και τις προτάσεις για την αγορά εργασίας που προτείνουν οι θεσμοί». Το καλύτερο σενάριο, πρόσθεσε, θα είναι η επιβεβαίωση ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε καλό κλίμα και με ικανοποιητικό ρυθμό.

Χθες, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει γρήγορα. «Δεν νομίζω ότι οι θεσμοί θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο» ανέφερε σχετικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, που μετά τα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τους ομολόγους του σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε πως εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχούμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι. Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψή του για τα μελλοντικά προγράμματα στήριξης και τη μετεξέλιξη του ESM ως το ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Αποψη που στο παρελθόν είχε εκφράσει άλλωστε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Η μετατροπή
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αν και οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους για το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ωστόσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει στο τέλος να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Νομίζω πως θα είχε λογική το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο ESM, να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ μεσομακροπρόθεσμα» είπε. «Η ΕΚΤ αισθάνεται όλο και πιο άβολα στον ρόλο της στην τρόικα και δικαίως νομίζω» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλες «σημαντικές εργασίες» στις οποίες θα πρέπει να επικεντρωθεί. Οπως συμπλήρωσε, ο ESM θα πρέπει να αποκτήσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή. 

Βρυξέλλες ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ