ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ομοβροντία για κάμερες και DΝΑ

Δεξιότερα ακόμη και από τον ΛΑΟΣ η κυβέρνηση, κατήγγειλαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. «Πυρά» Καρατζαφέρη για τις κάμερες. Σφοδρή κριτική από το ΚΚΕ

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:58, 16/7/2009
Δεν υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων υποστήριξε ο Ν. Δένδιας
Δεν υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων υποστήριξε ο Ν. Δένδιας

Ούτε τη... συνήθη συμπαράσταση του ΛΑΟΣ δεν βρήκε χθες στη Βουλή η κυβερνητική παράταξη, κατά τη συζήτηση των επίμαχων ρυθμίσεων για την 24ωρη χρήση των καμερών στους δρόμους χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, της δημιουργίας τράπεζας DNA αλλά και της ταυτοποίησης των καρτοκινητών τηλεφώνων που προηγήθηκε.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση η κυβέρνηση κατηγορήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τη στάση της «κάνει ένα βήμα δεξιότερα ακόμη και από τον ΛΑΟΣ», ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι οι παριστάμενοι υπουργοί Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, παρότι προκλήθηκαν επανειλημμένα να δώσουν διευκρινιστικές απαντήσεις, εκείνοι στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης απουσίαζαν από την αίθουσα της Ολομέλειας, επικαλούμενοι το γεγονός ότι έπρεπε να παρευρίσκονται σε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών που γίνονταν ταυτόχρονα σε άλλες αίθουσες του κτιρίου.

Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, έσπευσε να επικρίνει τη στάση των δύο κυβερνητικών στελεχών, κάνοντας λόγο για «φυγάδευση των υπουργών».

Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης εγκάλεσε με έντονο τρόπο την κυβέρνηση πως εκμεταλλεύεται το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και επιχειρεί την περιστολή των ατομικών ελευθεριών τους.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μίλησε με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο για τη λειτουργία των καμερών, με την αιτιολογία πως «θα στρέφονται επί δικαίων και αδίκων» και ότι «άλλο να λειτουργούν κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, όταν υπάρχει ακραία ενέργεια κατά του κράτους και άλλο να παρακολουθούν τους έντιμους και ανυποψίαστους πολίτες».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη Νέα Δημοκρατία στο συγκεκριμένο θέμα ως «την πιο δεξιά δύναμη στο πολιτικό σύστημα» και ότι «ο Καραμανλής πηγαίνει πιο δεξιά από τον Καρατζαφέρη». Σημείωσε δε πως «ο ΛΑΟΣ κάνει πιρουέτες, καθώς, ενώ είχε στην πρώτη σελίδα του την ασφάλεια, τώρα αποστασιοποιείται από τα μέτρα για τις κάμερες».

Η ΝΔ πάει πιο δεξιά και από το ΛΑΟΣ, τόνισε ο Αλ. Αλαβάνος
Η ΝΔ πάει πιο δεξιά και από το ΛΑΟΣ, τόνισε ο Αλ. Αλαβάνος

Επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία παραβίαση των συνταγματικών ατομικών δικαιωμάτων και πως το υπουργείο επιχείρησε έγκαιρα να ενημερώσει την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά «λόγω των ρυθμών της απάντησε ότι θα συνεδριάσει τον Σεπτέμβριο για να εκφέρει θέση».

Οι αναφορές του υπουργού προκάλεσαν νέο γύρο έντονων αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ, διά των Χρ. Παπουτσή, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Σκουλά και Β. Κεγκέρογλου, επικαλέστηκαν το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, λέγοντας ότι «εκεί αποδείχθηκε πως οι κάμερες δεν προσφέρουν στην ασφάλεια των πολιτών», ενώ ο Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ υποστήριξε πως «το αστικό κράτος θωρακίζεται, γιατί φοβάται τη λαϊκή και εργατική αντίσταση» και αμφισβήτησε ότι το οπτικό υλικό από τις κάμερες θα καταστρέφεται εντός επτά ημερών.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντιπαράθεση για τη δημιουργία της τράπεζας του DNA ακόμη και για όσους καταδικάζονται για πλημμελήματα με ποινές άνω των τριών μηνών, με μόνο την κυβέρνηση και τον ΛΑΟΣ να τη στηρίζουν.

Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «έχει ξεφύγει προωθώντας το φακέλωμα των πολιτών», ενώ Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για «καλλιέργεια μιας κοινωνίας του φόβου από τη ΝΔ» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση.

ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Για φυγάδευση των υπουργών μίλησε ο Χρ. Παπουτσής
Για φυγάδευση των υπουργών μίλησε ο Χρ. Παπουτσής
Σοβαρές αντιρρήσεις και επικριτικά σχόλια διατυπώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν τις κάμερες και τα αρχεία DΝΑ.

Για την επέκταση των καμερών, ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος που προστατεύουν την ιδιωτική ζωή, τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ειρηνικά και να διαμαρτύρονται με πορείες και διαδηλώσεις.

Για την προσβολή του ιδιωτικού βίου ο ΔΣΑ επικαλείται και νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ, για την προσβολή του δικαιώματος για διαδηλώσεις, υπενθυμίζει ότι ακόμα και εν όψει της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων οι κάμερες είχαν επιτραπεί προσωρινά, υπό τον όρο ότι μετά θα χρησιμοποιούνταν μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Για τα αρχεία DNA, ο ΔΣΑ αντιτίθεται στην τήρηση αρχείου αλλά και στη γενίκευση χρήσης του υλικού ακόμα και για καθαρά τυπικού χαρακτήρα πλημμελήματα. Ετσι, όμως παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αφού η λήψη DNA θα ήταν ανεκτή μόνο για σοβαρά κακουργήματα, όπως ανθρωποκτονία, οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά κ.λπ.

Η ΝΔ πάει πιο δεξιά και από τον ΛΑΟΣ, τόνισε ο Αλ. Αλαβάνος. Δεν υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων, υποστήριξε ο Ν. Δένδιας. Για φυγάδευση των υπουργών μίλησε ο Χρ. Παπουτσής

Γιώργος Πίκουλας

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ