ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Παζάρι για μέτρα και αντίμετρα

Στον σκληρό πυρήνα των συζητήσεων έχουν πλέον περάσει οι δανειστές και η ελληνική κυβέρνηση, που σήμερα δίνουν ραντεβού στις Βρυξέλλες.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:00, 20/3 , ενημερώθηκε

Επί τάπητος θα τεθούν οι δύο βασικές εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης (εργασιακά και ενεργειακό), ενώ στις επαφές που προηγούνται του Eurogroup η θεματολογία είναι πιο... διευρυμένη και θα αφορά όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Αλλωστε για την οριστική συμφωνία απαιτείται το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο καθορισμός των μέτρων και των αντιμέτρων, ο προσδιορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά και η χάραξη οδικού χάρτη που αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Πρόκειται για μια πιο σύνθετη ατζέντα για την οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι «παίκτες», συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ.

Οι συζητήσεις για τα μέτρα και τα αντίμετρα είναι προχωρημένες και όλες οι πλευρές έχουν μπει στην ποσοτικοποίηση του συνολικού «πακέτου». Πρόκειται για μια πολυδαίδαλη διαδικασία, καθώς στα αντίμετρα δεν αρκεί να συμφωνηθεί το ποσοστό του ΑΕΠ που θα πηγαίνει σε κάθε «ενότητα». Θα πρέπει να καθοριστεί με ακρίβεια και ποιες κατηγορίες πολιτών θα ωφεληθούν (με το οικονομικό επιτελείο να εστιάζει στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα).

Τα αντίμετρα θα έχουν διπλή στόχευση. Από τη μία πλευρά θα επικεντρώνονται στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης συζήτησαν με τους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα ανοιχτά θέματα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης συζήτησαν με τους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα ανοιχτά θέματα

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η κατάρτιση ενός μεγάλου αναπτυξιακού πακέτου (με στοχευμένες δράσεις ανά κλάδο και περιφέρεια) σε συνδυασμό με την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης (στόχος είναι περίπου 100.000 θέσεις ανά έτος). Οι δανειστές βάζουν σε αυτό το «πακέτο» και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.

Παράλληλα η κυβέρνηση εστιάζει σε ένα πλέγμα δράσεων που θα απευθύνεται σε εργαζόμενους και συνταξιούχους με το βάρος να πέφτει στη στήριξη ευπαθών ομάδων. Ενδεικτικά αναφέρεται ένα μεγάλο «πακέτο» κοινωνικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει δωρεάν συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολικά γεύματα κ.ά.

Οι τρεις εκκρεμότητες
Η πιο σκληρή συζήτηση γίνεται για τρία θέματα. Κατ' αρχάς τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων (και ενδεχομένως της εισφοράς αλληλεγγύης). Με δεδομένη τη μείωση του αφορολογήτου (θα πρέπει να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ το 2019), συζητείται η ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών σε μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Οι δανειστές δεν βλέπουν θετικά την καθιέρωση μιας ενδιάμεσης κλίμακας για εισοδήματα μέχρι 8.600 ευρώ και έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σε γενικότερες παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές με προτεραιότητα στα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (π.χ. μείωση του συντελεστή 22%).

Δεύτερον τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μέτρο που παρά τις αρχικές ενστάσεις του ΔΝΤ θα περιλαμβάνεται στο τελικό πακέτο (με δεδομένο άλλωστε ότι είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα).

Ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται για το πόσο τελικά θα είναι η ελάφρυνση αλλά και ποιες ομάδες θα αφορά.

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει η μείωση να είναι στοχευμένη προκειμένου να ελαφρύνει τους μικροϊδιοκτήτες (εστιάζοντας στην περαιτέρω ελάφρυνση όσων έχουν ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ σε συνδυασμό με χαμηλή ακίνητη περιουσία).

Τρίτον το ασφαλιστικό «μείγμα», που θα περιλαμβάνει από μείωση εισφορών (που θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά του συστήματος) έως και μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων. Με δεδομένο το ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά αναζητά αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα. Και ενώ οι συζητήσεις για τα θέματα πρώτης γραμμής συνεχίζονται, τα περιφερειακά θέματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην εξάωρη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής βρέθηκε λύση στα ζητήματα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο.

Τα ανοιχτά θέματα

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος συζήτησαν με τους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα ανοιχτά θέματα.

Στο πρώτο τμήμα της τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συζήτησε θέματα ενέργειας, ενώ η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου πήρε τη σκυτάλη.

Τα εργασιακά παραμένουν σημείο τριβής λόγω της σκληρής στάσης του ΔΝΤ, ενώ στο Ασφαλιστικό οι συζητήσεις είναι πιο προχωρημένες.

Η ελληνική πλευρά έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο μοντέλο για το πώς θα γίνουν οι παρεμβάσεις, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Πρόσωπο που γνωρίζει την πορεία των συζητήσεων σημείωνε χθες ότι «η περίοδος είναι ένα από τα κρίσιμα ανοιχτά θέματα». ?

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ