ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πνοή στα ολυμπιακά έργα

Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που μένουν κλειστές. Σχέδιο ανάπλασης με πρωτοποριακά στοιχεία και στο Ελληνικό

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:55, 13/10/2009
Ο Γ. Παπανδρέου με τον Χ. Ασεμπίγιο κατά τη χθεσινή του επίσκεψη σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις
Ο Γ. Παπανδρέου με τον Χ. Ασεμπίγιο κατά τη χθεσινή του επίσκεψη σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Το «νήμα» της ανάπτυξης από τη στιγμή που «κόπηκε», δηλαδή από το 2004, όταν η Ελλάδα ως διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν στην καλύτερή της φάση, επιχειρεί να πιάσει ο Γ. Παπανδρέου.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει την ολυμπιακή κληρονομιά, καθότι για τα έργα που την αποτελούν έχουν δαπανηθεί τεράστιοι πόροι, που πρέπει κάποτε να αποδώσουν αξίες υπέρ του δημοσίου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει πνοή ζωής στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, οι οποίες μένουν κλειστές και απρόσιτες στους πολίτες, πεντέμισι χρόνια μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουν τα πράγματα» δήλωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στο Ελληνικό και στο Φάληρο, όπου επιθεώρησε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και από τον Ισπανό αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Χοσέπ Ασεμπίγιο, ο οποίος θεωρείται ο αναμορφωτής της Βαρκελώνης κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην πόλη το 1992.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της αξιοποίησης της τεράστιας επένδυσης που έχει γίνει στους χώρους των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, επένδυση η οποία ανήκει στον ελληνικό λαό και αποτελεί περιουσία του.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του «να απελευθερώσουμε την Αττική», με την έννοια του ανοίγματος της πόλης προς τη θάλασσα με τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής, πολιτισμού και πρασίνου, όπου ο πολίτης να αισθάνεται καθημερινά ότι πράγματι έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, η δυνατότητα συμμετοχής, ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού για όλους.

«Είναι βασικά δικαιώματα, θεωρώ και αυτονόητα δικαιώματα και έχουμε τεράστιες δυνατότητες που δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί. Εμείς θα αξιοποιήσουμε σωστά αυτή την περιουσία, ώστε να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας με τους δημάρχους του Παλαιού Φαλήρου, της Καλλιθέας και του Μοσχάτου τούς επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση της διαμόρφωσης του Φαλήρου και κάθε σχέδιο να ενταχθεί στη λογική αυτή.

Ενας νέος, ιδιαίτερα φιλόδοξος σχεδιασμός, ετοιμάζεται για τον χώρο του Ελληνικού. Τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με παράλληλη οικιστική αξιοποίηση, είχαν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των τοπικών δήμων αλλά και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως αντιπολίτευση ζητούσε τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πρασίνου.

Η θέση για εκτεταμένη φύτευση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου, που αγγίζει ως έκταση τα 6.500 στρέμματα, παραμένει, όμως πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν πως θα υπάρξει και η διάσταση της ανάπλασης με πρωτοποριακά στοιχεία.

Εδώ αναμένεται να βοηθήσει ο κ. Ασεμπίγιο, ο οποίος είναι ένας αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας, πολύ γνωστός στην πατρίδα του. Οι πληροφορίες λένε πως θα συγκροτηθεί μία επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν ειδικοί από το εξωτερικό αλλά και Ελληνες επιστήμονες.

Ο Ασεμπίγιο
Ο κ. Ασεμπίγιο τόνισε χθες πως ήρθε στην Ελλάδα, για να βοηθήσει και επισήμανε πως το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Βαρκελώνη δεν μπορεί κατ ανάγκη να πετύχει στην Αθήνα.

«Είμαι εδώ για να συμβουλεύσω τους ανθρώπους που εργάζονται, την κυβέρνηση και τους αρχιτέκτονες που θα χρησιμοποιήσει, τους μηχανικούς, τους Ελληνες που γνωρίζουν τη χώρα τους, την οποία εγώ δεν γνωρίζω.

Βιώνουμε όμως μία παγκόσμια ύφεση και είναι απολύτως απαραίτητο τα έργα της Αθήνας και της Ελλάδας να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και τις νέες επιλογές που υπάρχουν στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός δημιούργησε μία συμβουλευτική επιτροπή για τις τοπικές διαδικασίες που είναι πολύ σημαντικό. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ, εργαζόμουν σε κάτι παρόμοιο στο Λονδίνο και στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις» ανέφερε ο Ισπανός αρχιτέκτονας. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε επίσης το Αττικό Αλσος στο Γαλάτσι.

ΤΕΕ: είναι υπόθεση όλων μας

Την αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού σε Ηλεία και Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ο ρόλος του Ισπανού αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Χοσέπ Ασεμπίγιο στα κυβερνητικά σχέδια ανασυγκρότησης των περιοχών.

«Θετική αναμφίβολα είναι η άμεση ενασχόληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με μείζονα προβλήματα του ελληνικού χώρου, πλην όμως "η υπόθεση της Ελλάδας δεν είναι υπόθεση άλλων, είναι υπόθεση όλων μας"», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Αλαβάνος, επαναλαμβάνοντας μια δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού το βράδυ των εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπενθύμισε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει ολοκληρώσει εργασίες για την οικιστική και παραγωγική ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, έχει μελετήσει τη μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και την αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου, ενώ έχει οργανώσει συνέδρια και ημερίδες για τα παραπάνω θέματα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το έργο αυτό των δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων θα ληφθεί υπόψη», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

ΜΑΝΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
nikolopoulou@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ