ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 31°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΤΙΣ 7.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Προγραμματικές δηλώσεις: Αύξηση αφορολόγητου στα 8.000

Συνδυαστικό αποτέλεσμα της τρικομματικής προγραμματικής συμφωνίας και των σκληρών μηνυμάτων που εξέπεμψε η τρόικα κατά την επάνοδό της στην Αθήνα, συνιστούν οι προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνώσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός. Θα ακολουθήσει τριήμερη επ' αυτών συζήτηση, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 13:55, 6/7/2012

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του κ. Σαμαρά θα διαρκέσει περίπου 40 λεπτά, θα είναι δηλαδή μικρότερη αυτής που είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις αλλά μεγαλύτερη αυτής που αρχικά του επέτρεψαν οι θεράποντες ιατροί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ομιλία Σαμαρά θα υπογραμμιστεί η πρόθεση για αποφυγή των απολύσεων με παράλληλο περιορισμό των συμβάσεων ενώ δεν θα γίνει αναφορά στα ειδικά μισθολόγια.  Επίσης, όπως αποκάλυψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης, η αύξηση του αφορολόγητου στις 8.000 που περιλαμβανόταν στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας θα επαναληφθεί από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα αναφερθεί και στη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστίασης.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, η Βουλή θα διακόψει και θα επαναλάβει τις εργασίες της το Σάββατο το απόγευμα στις 18:00.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Κυριακή, σε μία πρωϊνή και μία απογευματινή συνεδρίαση, ενώ οι αρχηγοί των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων θα τοποθετηθούν το βράδυ της Κυριακής, πριν από την φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Το τελικό κείμενο των δηλώσεων υπήρξε αντικείμενο επεξεργασίας και κατά τη χθεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων των τριών κομμάτων, Χρ. Λαζαρίδη από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδη από το ΠΑΣΟΚ και  Δημ. Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ μέχρι χθες το βράδυ οι τρεις αρχηγοί βρίσκονταν σε επικοινωνία για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας.

Απότομη προσγείωση
Χθες, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών, διαπίστωσαν στις επαφές που είχαν με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, ότι δεν τίθεται -επί του παρόντος τουλάχιστον- κανένα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης και πως το ενδιαφέρον όλων (Ευρωπαίων και μελών του ΔΝΤ) εστιάζεται στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει ήδη συμφωνηθεί.

Ο κ. Σαμαράς στη χθεσινή -πρώτη ως πρωθυπουργός- συνάντηση που είχε με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, εξέπεμψε το μήνυμα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις και ότι η μακρά περίοδος των υποσχέσεων και της γενικής στασιμότητας έλαβε τέλος. Λίγο νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο κ. Γ. Στουρνάρας, ο οποίος, περιγράφοντας με ρεαλισμό την κατάσταση, έκανε λόγο «για δύσκολα χρόνια» που έρχονται.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του πρωθυπουργού με την «τρόικα», θέμα επαναδιαπραγμάτευσης δεν ετέθη από την ελληνική πλευρά, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι πως «πρώτα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις και μετά κατατίθεται το αίτημα για αλλαγή όρων του μνημονίου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για μια ακόμη φορά ότι θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις που θα είναι -όπως είπε- περισσότερες από ό,τι προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση, στον περιορισμό του δημόσιου τομέα και στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνη αναφορά του κ. Σαμαρά που παρέπεμπε ευθέως στην επιλογή της επαναδιαπραγμάτευσης, έγινε στο τέλος της -διάρκειας 50 λεπτών- συζήτησης, όταν ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της εντεινόμενης ύφεσης. «Πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσει το 6%, κάτι που υπερβαίνει και τις δικές σας προβλέψεις και τις δικές μας εκτιμήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα, να τονωθεί η ελληνική οικονομία».

Τρόικα: Προέχει η καταγραφή
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έδειξαν να αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά διευκρίνισαν ότι «αυτή την ώρα πρέπει να γίνει η καταγραφή των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη της τρόικας επεσήμαναν ότι σε αυτή τη φάση δεν θα είναι εύκολο η όποια αλλαγή του προγράμματος να περάσει από τα 17 κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζωνης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ακόμη και απόφαση να υπάρξει σε διμερές επίπεδο (Αθήνα - τρόικα), ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εγκριθεί από τα κοινοβούλια που θα κληθούν να ψηφίσουν για την παροχή νέου «πακέτου» στήριξης

Εγκατάλειψη της αναδιαπραγμάτευσης καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Εν αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία  εγκαλεί την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του στόχου της επαναδιαπραγμάτευσης: 

«Σε λίγες ώρες ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή γεννιόνται εύλογα ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει πρώτα και κύρια ο ίδιος. Συμμερίζεται και υιοθετεί ο κ. Σαμαράς τις απόψεις του υπουργού οικονομικών, κ. Στουρνάρα, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις χθεσινές του δηλώσεις προς την εφημερίδα «Financial Times» ότι «η Ελλάδα παραιτείται από το αίτημα της για επαναδιαπραγμάτευση»; Υπάρχει έστω και κατ’ ελάχιστο η έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης στις προθέσεις της συγκυβέρνησης ή οι όποιες αναφορές σε αυτήν εξυπηρετούσαν προεκλογικές και μόνο ανάγκες;  

Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σημειώνουν: Το μόνο ενδιαφέρον απ’ αυτή την παρουσίαση είναι εάν θα τολμήσει ο κ. Σαμαράς, έστω για τα μάτια του κόσμου, να ψελλίσει τη λέξη διαπραγμάτευση με την οποία παρέσυρε και υπέκλεψε τη ψήφο των πολιτών».

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ