ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Πυρετός" στο ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές

Τη συγκρότηση επιτροπής για το νέο εκλογικό σύστημα ανακοίνωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου. Τα σενάρια για τη Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και την Ομάδα Πολιτικού Συντονισμού

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:49, 19/11/2007

Στην αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων και των προθέσεων του Γιώργου Παπανδρέου έχουν καταφύγει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθώς ελάχιστοι -πλην ίσως δύο ή τριών συνεργατών του- γνωρίζουν το πώς θα διαμορφωθεί το εσωκομματικό σκηνικό.

Ο ίδιος πάντως φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές, χωρίς δισταγμούς, αν και όπως λένε άνθρωποι της Χαριλάου Τρικούπη, τα δύσκολα τώρα έρχονται. Πάντως, δείγμα των προθέσεων του κ. Παπανδρέου είναι η χθεσινή του απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί την πρόταση για το νέο εκλογικό σύστημα.

Από τα δέκα μέλη της επιτροπής οι επτά στήριξαν την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ένας τον Κ. Σκανδαλίδη -ο Γ. Νικητιάδης- ενώ συμμετέχουν και δύο καθηγητές Πανεπιστημίου ο Γ. Παπαδημητρίου και ο Γ. Σωτηρέλης, οι οποίοι είχαν κρατήσει αποστάσεις. Η Επιτροπή θα επεξεργαστεί και θα εισηγηθεί στα όργανα του Κινήματος, πρόταση για το νέο εκλογικό σύστημα - ελληνική εκδοχή του «γερμανικού μοντέλου».

Στην Επιτροπή συμμετέχουν: Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Καστανίδης, Μ. Κοππά, Γ. Νικητιάδης, Γ. Παπαδημητρίου, Μ. Παπαϊωάννου, Φ. Πετσάλνικος, Ν. Ρόβλιας, Δ. Στεφάνου και Γ. Σωτηρέλης.

Πάντως, μία εβδομάδα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και μόλις δυο μέρες μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όλα είναι ρευστά. Το μόνο που έχει αποσαφηνιστεί είναι ότι στην πορεία για το Καταστατικό Συνέδριο του Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν δύο όργανα: η Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και η Ομάδα Πολιτικού Συντονισμού για την καθημερινή δουλειά.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επεσήμαναν ότι ο ίδιος όσα είπε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα τα κάνει πράξη. Δηλαδή θα επιχειρήσει «με όποιο κόστος να βάλει στην άκρη τις προσωπικές φιλοδοξίες, την πολιτική υποκρισία, την ιδεολογική διγλωσσία και τις εξωθεσμικές αναφορές».

Εισηγήσεις
Σημειώνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της άτυπης προεκλογικής εκστρατείας -μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου- ο κ. Παπανδρέου δεχόταν εισηγήσεις οι οποίες είχαν ως σημείο αναφοράς την επανίδρυση και επαναθεμελίωση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να ανοίξει τα χαρτιά του, αμέσως μετά την 11η Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά και στο πάλαι ποτέ Εθνικό Συμβούλιο.

Τα ερωτήματα πολλά. Οπως πώς θα κάνει πράξη όσα έχει πει για ευέλικτα όργανα του Κινήματος που θα έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και αρμοδιότητες, την ίδια στιγμή που δεν κρύβονται οι προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών που βρέθηκαν κοντά του και τον στήριξαν.

Στέλεχος της Χαρ. Τρικούπη μάς επεσήμανε ότι «τώρα βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο, και πολλά θα κριθούν από τα στελέχη που θα απαρτίσουν τα δυο όργανα, τη Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής και την Ομάδα Πολιτικού Συντονισμού».

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη συνύπαρξη των δύο πλευρών, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου. Τα «μηνύματα» εστάλησαν και από τις δύο πλευρές: ο Ε. Βενιζέλος είπε πως θα στηρίξει κάθε προσπάθεια, προσθέτοντας όμως ότι τα μηνύματα αφορούσαν και τους δύο, ενώ ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα υπάρξουν ρεβανσισμοί, αλλά δεν θα ανεχθεί και προσωπικές στρατηγικές ούτε πολιτικές διγλωσσίας.

Το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ είναι η συγκρότηση της Γραμματείας - η οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας. Οπως διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου, σε αυτή θα συμμετάσχουν «νέα» στελέχη με παρουσία στην κοινωνία. Στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι θα είναι το πρώτο βήμα για την ανανέωση, η οποία θα υλοποιηθεί στο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος.

Μεταξύ αυτών θα πρωταγωνιστήσουν στελέχη όπως ο Ν. Μαδμελής, ο Θ. Μωραϊτης, νομάρχες όπως ο Γ. Μίχας, δήμαρχοι αλλά και συνδικαλιστικά στελέχη όπως ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, αλλά και στελέχη της νεολαίας.

Σημειώνεται ότι μια σειρά στελέχη που στήριξαν τον κ. Παπανδρέου κλίνουν υπέρ των «καθαρών» οργάνων με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ υπάρχουν και οι «μετριοπαθείς», οι οποίοι συνιστούν αξιοποίηση όλων των στελεχών.

Ερωτηματικό αποτελεί και η Ομάδα Πολιτικού Συντονισμού. Σε αυτό το όργανο λέγεται ότι θα συμμετάσχουν και τα «βαριά» ονόματα - αλλά και στελέχη που στήριξαν τον κ. Βενιζέλο όπως ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Λοβέρδος.

Τέλος δεν αποκλείεται να στηθεί και η επικοινωνιακή ομάδα - με τη συμμετοχή του εκπροσώπου Τύπου κ. Ραγκούση, του Δ. Ρέππα, ενώ ερωτηματικό είναι εάν θα πάρει μέρος και ο Κ. Λαλιώτης.

Σημειώνεται ότι χθες ο Κ. Λαλιώτης, με συνέντευξή του στην «Κυρ. Ελευθεροτυπία», τάχθηκε υπέρ των «πολυκομματικών κυβερνήσεων της κεντροαριστεράς», λέγοντας ότι «ο δικομματισμός πέθανε».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ