ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σόιμπλε: Η μαγική λέξη για την Ελλάδα είναι εμπιστοσύνη

«Εποικοδομητική συζήτηση για τα γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη» είχαν χθες στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 1/6

Παρόλο που επισήμως δεν έγινε γνωστό ακριβώς τι συζητήθηκε, θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό ζήτημα ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο αξιωματούχοι.

Στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, γιατί «είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ελλάδα, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια», επέμεινε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη.

Με γραπτή δήλωσή του, ο Γερμανός υπουργός ανέφερε για την Ελλάδα ότι «η μαγική λέξη είναι ?εμπιστοσύνη?» και συμπλήρωσε: «Υστερα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα».

«Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές», επεσήμανε. «Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν», ενώ υπογράμμισε πως απομένουν «θετικά σημάδια, παρά τις προκλήσεις».

Μία μέρα νωρίτερα, σε συνέδριο στο Βερολίνο, λεκτική «επίθεση» είχε εξαπολύσει ο Β. Σόιμπλε στο ΔΝΤ. «Διαφωνούμε με το ΔΝΤ για τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για τα επόμενα 40-50 χρόνια» είχε πει, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, το Ταμείο δεν είναι πρόθυμο να δεχθεί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεράσει το 1% για τα επόμενα 40 χρόνια».

Εκτίμηση
Στηριζόμενος, μάλιστα, στην παραπάνω εκτίμηση του ΔΝΤ, δεν δίστασε να προσθέσει ότι «ως εκ τούτου, κάποιος μπορεί να εξηγήσει γιατί όλα τα προγράμματα (σ.σ.: της Ελλάδας) αποδείχθηκαν μάταια». Τέλος εκτίμησε ότι με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 1% στα επόμενα 40 χρόνια η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να κλείσει το χάσμα που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Η ανοιχτή επίθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο Ταμείο επιβεβαίωσε ότι το ανοιχτό χάσμα μεταξύ των θεσμών δεν έχει καταστεί δυνατό να γεφυρωθεί και πως αυτό είναι μάλλον πολύ δύσκολο να γίνει μέχρι τις 15 Ιουνίου και το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup για την Ελλάδα.