ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Στενές σχέσεις με Κώστα - Νατάσα

Συνδέθηκε με τον Κ. Καραμανλή το 1997 με τη «Θεσσαλονικέων Πολιτεία». Βρέθηκε πάντα δίπλα στην πορεία της κ. Παζαϊτη - Καραμανλή. Επιβραβεύτηκε το 2004 με τη θέση του γραμματέα στο υπουργείο Πολιτισμού

  • ΕΘΝΟΣ
  • 7:16, 21/12/2007

Ο ίδιος ο Χρήστος Ζαχόπουλος στο βιογραφικό του, που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, αυτοπαρουσιάζεται ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από το 1997 μέχρι σήμερα.

Την ίδια περίπου χρονική περίοδο ήταν που είχε αναλάβει παράλληλα, εργολαβικά, να βοηθήσει πολλαπλώς τη σύζυγο από το 1998 του πρωθυπουργού, Νατάσα Παζαϊτη - Καραμανλή. Τόσο στις με πολλά ερωτηματικά σπουδές της, όσο και στην οικοδόμηση ενός ελκυστικού προφίλ, που την ήθελε να ασχολείται με θέματα πολιτισμού, μικρών παιδιών και ιδιαίτερα αυτών με ειδικές ανάγκες, περιβάλλοντος κ.λπ.

Πριν από τη «συνάντησή» του με τον Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 90, ο Χρήστος Ζαχόπουλος ήταν ένας φιλόλογος καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση -στα μέσα της δεκαετίας του 80 μάλιστα είχε εκλεγεί και πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ- που από το 1992 όμως δραστηριοποιείτο ιδιαίτερα μέσα από τη Λέσχη Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού «Ηδύπολις», μαζί με τον σημερινό πρόεδρο του Μουσείου Φωτογραφίας Θανάση Πανώρη, αποσπασμένο μέχρι το καλοκαίρι του 2006 στο πολιτικό γραφείο του Κ. Καραμανλή και στη συνέχεια στο γραφείο του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΘΟ.

Ηταν μια προσπάθεια τότε φιλελεύθερων από τον χώρο της Ν.Δ. να κάνουν ένα άνοιγμα στον χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, όπου ηγεμόνευαν το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά. Ο τρίτος της παρέας στη συνέχεια ήταν ο Γιώργος Τσάρας, πρόεδρος σήμερα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Οταν βρέθηκαν δίπλα στον Κ. Καραμανλή, έστησαν τη «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» (1997), μια λέσχη διαλόγου όπως αυτοπροσδιοριζόταν, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας πολιτικός όμιλος που σκοπό είχε κυρίως να δώσει βήμα στον Κ. Καραμανλή, διοργανώνοντας διάφορες εκδηλώσεις και να συγκεντρώσει γύρω του κυρίως καραμανλικούς.

Προνομιακή συνεργασία
Αργότερα μάλιστα η «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» με πρόεδρο τον Χρ. Ζαχόπουλο και γενικό γραμματέα τον Θανάση Πανώρη είχε προνομιακή συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Από το 1998 και μέχρι το 2000 ο Χρ. Ζαχόπουλος είχε αναλάβει και αναπληρωτής γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ., τότε που οι Θεσσαλονικείς με πρώτο στενό συνεργάτη του Κ. Καραμανλή τον Γιάννη Τουσιάκη, είχαν κατέβει στην Αθήνα και ο τελευταίος είχε αναλάβει και ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ρηγίλλης.

Ομως ο Χρ. Ζαχόπουλος ως... καθηγητής ήταν δίπλα και σε όλη την πολυσυζητημένη πορεία των εκπληκτικών σπουδών της Νατάσας Παζαϊτη. Που από απόφοιτος της διετούς φοίτησης Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας το 1988 βρέθηκε να κάνει πρώτα διδακτορικό στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το οποίο πήρε στις αρχές του 2002 και στη συνέχεια να παίρνει και το πτυχίο της Ιατρικής (!) το 2004.

Διασυνδέσεις
Πολλά έχουν γραφεί για όσα συνεισέφεραν στην πορεία αυτή εκτός του Χρ. Ζαχόπουλου, ο καθηγητής του ΑΠΘ και σημερινός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης Λουκάς Ανανίκας και η πρώην αντιπρύτανης και καθηγήτρια της Ιατρικής Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη, πρόεδρος του Ιδρύματος Υποτροφιών μετά το 2004.

Ο γιος της επίσης ήταν από αυτούς που είχε προνομιακή μεταχείριση στον ΟΠΑΠ, αρχικά ως ειδικός σύμβουλος, στη συνέχεια ως μέλος της επιτροπής διαγωνισμού με γενναία αμοιβή και στη συνέχεια ο ΟΠΑΠ να συνάπτει με εταιρεία του Τζιαμπίρη, που είχε μετοχικό κεφάλαιο 600 ευρώ, συμβάσεις ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ετσι η τοποθέτηση του Χρ. Ζαχόπουλου στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού το 2004, από τον πρωθυπουργό και υπουργό τότε Πολιτισμού, θεωρήθηκε ως μία επιβράβευση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και συνέχιζε, στο ζεύγος Καραμανλή.

Και όλοι λένε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα από ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί πέρασαν από το ΥΠΠΟ, ο Χρ. Ζαχόπουλος υπήρξε ο ισχυρός άντρας του υπουργείου που «έλυνε και έδενε».

ΜH KYBEΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ «ΑΝΕΜΗ»
Αντιπρόεδρος στον σύλλογο της Νατάσας

Είτε στη Θεσσαλονίκη είτε αργότερα στην Αθήνα ο Χρ. Ζαχόπουλος ήταν πάντα ο «κολλητός» της κ. Νατάσας Παζαϊτη - Καραμανλή, βοηθώντας την σε κάθε της βήμα.

Ετσι η «Ηδύπολις» δεν αρκούσε και μετά τη «Θεσσαλονικέων Πολιτεία» ήρθε το 1998 η σειρά της «Ανέμης», που βαπτίσθηκε ως μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση, επικεφαλής της οποίας ως πρόεδρος τέθηκε η Ν. Παζαϊτη με αντιπρόεδρο τον Χρ. Ζαχόπουλο.

«Η "Ανέμη" έχει το παιδί στο κέντρο του ενδιαφέροντός της, όχι ως παθητικό δέκτη, αλλά ως ενεργητικό συμμέτοχο στην πλούσια πολιτισμική, παιδαγωγική και κοινωνική της δραστηριότητα, έξω από τα κέντρα των μεγαλουπόλεων», όπως το προσδιόριζε η ίδια.

Ομως αυτό δεν εμπόδιζε καθόλου τον Χρ. Ζαχόπουλο μέσω της «Ανέμης» να στήνει λογής πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις γύρω από τον πολιτισμό, το περιβάλλον κ.λπ. μόνο και μόνο για να φτιάξει το συμπαθητικό προφίλ της Νατάσας, με τις πολλαπλές ευαισθησίες και ενασχολήσεις δίπλα στον Κ. Καραμανλή.

Από τις γιορτές των Υακίνθειων στα Ανώγεια δίπλα στον Ανωγειανό τραγουδιστή Γιώργο Δραμουντάνη ή «Λουδοβίκο των Ανωγείων», στη σπηλιά της Βοσκοπούλας, μέχρι να αναζητούν τα άγρια άλογα στο νησάκι του Αξιού έξω από τη Θεσσαλονίκη κ.λπ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ