ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 32°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Στο στόχαστρο οι εστίες διαφθοράς στους δήμους

Η τοποθέτησή του στο ευαίσθητο υπουργείο Εσωτερικών εξέπληξε αρκετούς από τους συναδέλφους του στη ΝΔ...

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 30/6/2013

Το όνομά του δεν είχε ακουστεί, μέχρι την ημέρα (ή μάλλον την ώρα) που ουσιαστικά ανακοινώθηκε η υπουργοποίησή του. Ο κ. Γ. Μιχελάκης κάνει ένα δυναμικό «comeback» στο πολιτικό προσκήνιο μετά έναν χρόνο. Ηταν η περίοδος του σχηματισμού του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της τρικομματικης -τότε- κυβέρνησης. Ο κ. Μιχελάκης, ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, είχε αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της προβολής των θέσεων του κόμματός του, σε μια κατεξοχήν δύσκολη περίοδο. Αντιμετώπισε με επιτυχία τις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και τότε όλοι θεωρούσαν δεδομένη την ανάληψη των καθηκόντων του κυβερνητικού εκπροσώπου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, για λόγους που πιθανώς σχετίζονται με τις εσωτερικές ισορροπίες στη ΝΔ. Η περίοδος της πολιτικής απομόνωσης ήταν σχετικά σύντομη, καθώς λίγους μήνες αργότερα ο κ. Μιχελάκης επέστρεψε, μέσα από την προεδρία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής». Εκεί έμεινε για περίπου έξι μήνες και από την περασμένη Δευτέρα είναι μέλος της δι-κομματικής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του στο «Εθνος της Κυριακής» ο νέος υπουργός δείχνει να αναγνωρίζει πλήρως τη δυσκολία του εγχειρήματος και θέτει ως άμεση προτεραιότητα την πάταξη της διαφθοράς στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Το υπουργείο Εσωτερικών» -σημειώνει- «έχει δύσκολο και βαρύ έργο. Στόχος μας είναι ένα κράτος νοικοκυρεμένο και υπεύθυνο, ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και εξασφαλίζει έτσι τον σεβασμό του». Ο νέος υπουργός Εσωτερικών δίνει έμφαση στην πάταξη της αδιαφάνειας και τονίζει: «Είναι υποχρέωση, αλλά και δέσμευσή μας, να εξαφανίσουμε κάθε φαινόμενο κακοδιαχείρισης και κάθε εστία διαφθοράς. Αλλά και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών του σε όλα τα επίπεδα και σε όλη τη χώρα. Στην Κεντρική Διοίκηση, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Σε ό,τι αφορά τα πρώτα του βήματα σε αυτό το νέο -για εκείνον- πολιτικό πόστο, υπογραμμίζει ότι έχει σημασία πρώτα απ’ όλα η καταγραφή των προβλημάτων. «Καταγράφουμε» -σημειώνει στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση ως μέλος της κυβέρνησης- «τις αδυναμίες, τις εκκρεμότητες, τις ανάγκες που υπάρχουν. Σχεδιάζουμε προσεκτικά τα επόμενα βήματά μας ώστε να προσχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα.

Η Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο και οι πολίτες απαιτούν -και δικαιούνται- χειροπιαστά αποτελέσματα. Θέλουν -και είναι υποχρέωσή μας να εξαντλήσουμε γι’ αυτό κάθε προσπάθεια- ένα κράτος που να βρίσκεται στο πλευρό τους, να υπηρετεί την ανάπτυξη, να προάγει το συλλογικό συμφέρον». «Αυτός είναι ο στόχος μας. Και έχουμε να κάνουμε πολλά», καταλήγει. Ο νέος υπουργός ιδεολογικά ανήκει στον χώρο της «Δεξιάς», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με τον «φιλελεύθερο» Κυρ. Μητσοτάκη. Οι δυο τους άλλωστε θα αναλάβουν να δημιουργήσουν τον νέο «χάρτη» της αυτοδιοίκησης και να μεταφέρουν αρμοδιότητες και πόρους στους υγιείς «Καλλικρατικούς δήμους». Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος του είπε και στο τηλέφωνο το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, όταν του ανακοίνωσε τον ορισμό του ως υπουργού Εσωτερικών, περιμένει πολλά από εκείνον.

Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ