ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Τα τρία ψέματα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό»

Ο Δημήτρης Ρέππας μιλά στο «Εθνος της Κυριακής» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, τις προτάσεις του, το «πλιάτσικο» της κυβέρνησης στο υφιστάμενο σύστημα και τη «μονόπλευρη ταξική» πολιτική της

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:50, 25/11/2007
«Διερωτώμαι πώς αυτοί που εξαπάτησαν τους πολίτες μπορούν να διαχειριστούν ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα»
«Διερωτώμαι πώς αυτοί που εξαπάτησαν τους πολίτες μπορούν να διαχειριστούν ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα»

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Ρέππα | Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ |

Λάβρος εναντίον της κυβέρνησης για τις αλλαγές που «μαγειρεύει» στο ασφαλιστικό σύστημα εμφανίζεται ο Δημήτρης Ρέππας. Ως «πατέρας» του υφιστάμενου -ακόμη- νόμου για το Ασφαλιστικό, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ μιλά στο «Εθνος της Κυριακής» για το κρίσιμο θέμα. Για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, τις προτάσεις του, το «πλιάτσικο» της κυβέρνησης στο υφιστάμενο σύστημα και τη «μονόπλευρη ταξική» πολιτική της. Αναφέρεται συγκεκριμένα στα τρία «ψέματα» της ΝΔ ότι: δήθεν εφαρμόζει τον νόμο, ότι δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας και δεν θα μειώσει τις συντάξεις κι ότι δεν θα θίξει τα υγιή Ταμεία.

Το 2002 είχατε πει πως εξασφαλίσατε τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ μέχρι το 2030. Τώρα η κυβέρνηση λέει πως απαιτείται η λήψη νέων μέτρων.

Η μεταρρύθμιση που έγινε κυρίως με τον νόμο 3029 αφορούσε τους μισθωτούς και πράγματι προσέφερε στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημά τους ορίζοντα ζωής μέχρι το 2030. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που εδρεύει στη Γενεύη. Η μελέτη αυτή έγινε έπειτα από σχετικό αίτημα του αρμόδιου υπουργείου.

Αυτός ο παγκόσμιος οργανισμός απάντησε ότι αν εφαρμοζόταν από την παρούσα κυβέρνηση η ισχύουσα νομοθεσία, τότε πράγματι το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εφάρμοσε αυτό τον νόμο, αλλά αντιθέτως τον υπονόμευσε σε βασικά σημεία του με αποτέλεσμα να οξύνει την κρίση στην κοινωνική ασφάλιση. Θα λεγα πως συνειδητά προκάλεσε την κρίση αυτή ώστε να την επικαλεστεί για να προχωρήσει στη λήψη αντιασφαλιστικών και αντικοινωνικών μέτρων.

Η κυβέρνηση τι λόγους έχει να ανοίγει τόσα μέτωπα αν δεν υφίσταται πραγματική ανάγκη;

Η κυβέρνηση ακολουθεί και στον τομέα αυτό μονόπλευρη ταξική πολιτική. Μέχρι τώρα προχώρησε σε ρυθμίσεις με τις οποίες απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους εργοδοτικοί φορείς, ενώ η ίδια δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της για τα συμφέροντα των μισθωτών, των υπαλλήλων.

Αντιθέτως επιδιώκει να περικόψει συντάξεις και να αυξήσει τα όρια ηλικίας. Και μάλιστα εμπλέκει και Ταμεία που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, όπως π.χ. αυτό των δημοσιογράφων ή των μηχανικών μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Για να πείσει ότι καλά κάνει και θίγει τους «βολεμένους» και να συγκαλύψει έτσι το ότι ουσιαστικώς στρέφεται εναντίον των χαμηλόμισθων εργαζομένων και των συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ακυρώσει την Εθνική Αναλογιστική Αρχή που θεσπίσαμε με τον νόμο 3029, η οποία έχει την αρμοδιότητα να παρακολουθεί τη λειτουργία των Ταμείων και να προτείνει τις αναγκαίες προσαρμογές. Ομως οι αναλογιστικές μελέτες είναι αυτές που δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να πάρεις.

Η κυβέρνηση λέει ότι εφαρμόζει τον δικό σας νόμο. Αν είναι αλήθεια γιατί αντιδράτε;

Θυμίζω ότι ως αντιπολίτευση η ΝΔ είχε τότε αποχωρήσει από τη Βουλή καταγγέλλοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία μας που οδήγησε στον 3029. Τώρα υποκρίνεται ότι εφαρμόζει τον νόμο. Αν θέλει να τον εφαρμόσει συμφωνούμε απολύτως.

Αλλωστε, ο νόμος υπάρχει για να εφαρμόζεται. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ψηφιστεί νέος νόμος για την εφαρμογή ισχύοντος νόμου. Απλώς ψεύδεται η κυβέρνηση και προχωρά στην ψήφιση νέου νόμου προφανώς για να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία.

Πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης προκειμένου να αποκρυφτεί το «νομοθετικό πλιάτσικο» σε βάρος της ισχύουσας νομοθεσίας, που είναι και λεηλασία ασφαλιστικών δικαιωμάτων χαμηλοσυνταξιούχων.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Θα επιβιώσει αν η Πολιτεία είναι συνεπής

Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να επιβιώσει χωρίς τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση;

Υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η Πολιτεία θα τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις της. Αντιθέτως, μέχρι τώρα η κυβέρνηση έκανε τα πάντα για να απαξιώσει την κοινωνική ασφάλιση του ΙΚΑ.

Από το 2004 δεν έγινε διάλογος με τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να προετοιμαστούν οι συνθήκες για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στον σχετικό νόμο. Τα παρέπεμπε όλα στην περίοδο μετά τις εκλογές στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.

Σας καλώ να θυμηθείτε ότι ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν στον ελληνικό λαό πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και να αυξηθούν τα όρια ηλικίας.

Τώρα αποκαλύπτεται η πολιτική εξαπάτηση που υπέστησαν οι πολίτες.

Διερωτώμαι πώς μια αναξιόπιστη κυβέρνηση που είναι τόσο εκτεθειμένη απέναντι στους κοινωνικούς φορείς μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως το Ασφαλιστικό.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ
Αναζητούν συνενόχους εναντίον των ασφαλισμένων

Η ΝΔ σας καλεί τώρα σε διάλογο, θα συμμετάσχετε ή θεωρείτε ότι π.χ. το θέμα των ομολόγων είναι αποτρεπτικό;

Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα ευθύνης. Μας ενδιαφέρει να είμαστε χρήσιμοι με το να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Δυστυχώς η κυβέρνηση επιχειρεί να κατασκευάσει ένα σκηνικό διαλόγου, μόνο και μόνο για να παριστάνει ότι κάνει το χρέος της, ώστε εν συνεχεία να μπορεί να νομοθετήσει ισχυριζόμενη ότι ολοκληρώθηκε ο διάλογος. Με άλλα λόγια, ζητά συνενόχους σε μία πολιτική εναντίον των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να διατυπώσει την πρότασή του. Και το έχει κάνει. Δεν πρόκειται όμως να μεταβληθεί σε συνένοχο της κυβέρνησης εν όψει αντιασφαλιστικών επιλογών της. Οσο για το θέμα των ομολόγων, αποτελεί έγκλημα στο οποίο θα επανέλθουμε εγκαλώντας την κυβέρνηση για τις τεράστιες ευθύνες της.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ