ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ
24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 35°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΝΟΔΟ - ΕΦΙΑΛΤΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Τρόμος στην Ευρώπη για τον «Μαύρο Μάη» της ακροδεξιάς

Σαράντα έξι χρόνια μετά, ο «Γαλλικός Μάης» επαναλαμβάνεται ως τραγωδία πλέον καθώς ένας «μαύρος Μάης» που ξεκινά από τη Γαλλία, απλώνεται όλο και πιο πολύ πάνω από την Ευρώπη, φέρνει στην επιφάνεια μνήμες Βαϊμάρης, αποτελώντας πραγματική απειλή για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, του πιο σημαντικού εγχειρήματος εδώ και αιώνες στη Γηραιά Ηπειρο.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 27/4/2014
H πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν και ο Ολλανδός ομοϊδεάτης της Γκέερτ Βίλντερς έχουν συμφωνήσει να συγκροτήσουν ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και έχουν ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη και άλλων ακροδεξιών κομμάτων, στα οποία αναμένεται να προστεθεί και το UKIP του Βρετανού ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ.
H πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν και ο Ολλανδός ομοϊδεάτης της Γκέερτ Βίλντερς έχουν συμφωνήσει να συγκροτήσουν ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και έχουν ήδη εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώ

Οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ, αδύναμες να αντιδράσουν, παρακολουθούν απαθείς τη δρομολόγηση μιας δραματικής ανατροπής στην Ευρώπη, καθώς όλα δείχνουν ότι οι ευρωεκλογές θα οδηγήσουν στη συγκρότηση ενός ακροδεξιού, φασιστικού, ρατσιστικού μπλοκ στη νέα Ευρωβουλή που θα έχει ισχυρό σύμμαχο και ένα ακόμη συγκαλυμμένο ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ.

Με αφετηρία τη Γαλλία και πρωτοστάτη τη Μαρίν Λεπεν η ακροδεξιά σηκώνει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν επτά δεκαετίες κεφάλι στην Ευρώπη, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς να κρύβει ότι στόχος της είναι η διάλυση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Πώς θα αναπτύξουμε την ΕΕ; Κάνοντάς τη να διαλυθεί? Προσδοκώ ένα μόνο πράγμα από το ευρωπαϊκό σύστημα και αυτό είναι να εκραγεί...» δήλωνε η Μαρίν Λεπέν τον Ιανουάριο στην πρόωρη έναρξη της ευρωπαϊκής καμπάνιας της...

Η δραματική άνοδος της ακροδεξιάς όχι μόνο σε χώρες που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων αλλά και σε χώρες του ακμάζοντος Ευρωπαϊκού Βορρά, δείχνει τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί το ευρωπαϊκό πείραμα και στην ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογής και ανακατεύθυνσης της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Συνολικό πρόβλημα
Αν στην Ελλάδα νομίζαμε ότι το πρόβλημα είναι δικό μας με την άνοδο της Χρυσής Αυγής, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η απειλή ακροδεξιού εκτροχιασμού της Ευρώπης αποτελεί συνολικό πρόβλημα που απαιτεί σφαιρική και συλλογική αντιμετώπιση.

Η λιτότητα, η ανεργία και η έκρηξη της παράνομης μετανάστευσης είναι οι σπίθες που φουντώνουν την ακροδεξιά στην Ευρώπη.

Νάιτζελ Φάρατζ
Νάιτζελ Φάρατζ

Η Γαλλία, η χωρά του διαφωτισμού, της Δημοκρατίας, του αλτρουισμού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η χώρα που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ της ΕΕ, μετατρέπεται δυστυχώς σε τροχοπέδη για την Ευρώπη καθώς είναι ο «Μαύρος Μάης» που ξεκινά από το Παρίσι με επικεφαλής τους πιο ακραίους εκφραστές της σύγχρονης ακροδεξιάς για να παρασύρει στο πέρασμά του ιδέες, ιδανικά, αρχές και αξίες... Ηδη η Μαρίν Λεπέν και ο Ολλανδός ομοϊδεάτης της Γκέερτ Βίλντερς έχουν συμφωνήσει να συγκροτήσουν ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη και άλλων ακροδεξιών κομμάτων. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές που θα προέρχονται τουλάχιστον από το 1/4 των χωρών της ΕΕ (δηλ. από 7 χώρες) για να συγκροτηθεί Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Ομάδα έχει δυνατότητα υποβολής νομοθετικών τροπολογιών και παρεμβάσεων και εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δίνουν σε αυτή τη νέα Ομάδα σχεδόν 38 ευρωβουλευτές, θα δικαιούται επίσημη χρηματοδότηση η οποία υπολογίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στο κάλεσμα της Μαρίν Λεπέν έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά πέντε κόμματα, αλλά αγκάθι για την ακροδεξιά πολιτικό αποτελεί η άρνηση του Βρετανού ευρωσκεπτικιστή και αρχηγού του κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ να συμμετάσχει στη νέα αυτή Ομάδα, καθώς εκτός των άλλων ο Βρετανός πολιτικός είχε μέχρι τώρα την πρωτοκαθεδρία των ευρωσκεπτικιστών στο Ευρωκοινοβούλιο ηγούμενος και της Ομάδας EFD (Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας) η οποία παρεμπιπτόντως είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Λεπέν - Φάρατζ προβάρουν τον αγγλογαλλικό «άξονα»

Με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις, η Μαρίν Λεπέν είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει τουλάχιστον ένα ακόμη κόμμα από άλλη χώρα ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 7 χωρών, και πληροφορίες κάνουν λόγο για το εθνικιστικό κόμμα της Σλοβενίας. Στο στρατόπεδο της κ. Λεπέν έχουν ήδη συνταχθεί:

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η σύγκριση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών του 2009 και του μεσοσταθμικού υπολογισμού των ποσοστών που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις το 2014 τα πιο σημαντικά ακροδεξιά κόμματα. Ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων του 2009 είναι 10,7% για τα συγκεκριμένα ακροδεξιά και ρατσιστικά κόμματα της Ευρώπης, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 15% στις δημοσκοπήσεις εν όψει των ευρωεκλογών του 2014.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η σύγκριση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών του 2009 και του μεσοσταθμικού υπολογισμού των ποσοστών που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις το 2014 τα πιο σημαντικά ακροδεξιά κ
  • Το Ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, γνωστού για τις ακραίες ρατσιστικές και αντιισλαμικές θέσεις του.
  • Τη Λέγκα του Βορρά της Ιταλίας (LEGA): κόμμα ρατσιστικό, εθνικιστικό που κηρύσσει την απόσχιση και ανεξαρτησία του πλούσιου ιταλικού Βορά. Ενα από τα στελέχη του και γερουσιαστής είχε προκαλέσει σάλο στην Ιταλία όταν δήλωσε προσβλητικά ότι η πρώτη έγχρωμη Ιταλίδα υπουργός μετανάστευσης του θύμιζε... ουραγκοτάγκο.
  • Το Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) συμπεριλαμβάνει πολλούς νοσταλγούς των ναζί. Ενα από τα τελευταία επεισόδια που προκάλεσαν οι βουλευτές του ήταν τον περασμένο Οκτώβριο όταν εισήλθαν στη Βουλή με το μπλε άνθος το οποίο κρατούσαν στα χέρια τους οι ναζί βουλευτές στην Αυστρία στον μεσοπόλεμο, ενώ η σβάστικα, που ήταν το σύμβολό τους απαγορεύτηκε στο Κοινοβούλιο.
  • Το Vlaams Belang είναι το αυτονομιστικό φλαμανδικό εθνικιστικό ρατσιστικό και αντιισλαμικο κόμμα του Βελγίου.
  • Οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι ένα σκληρό αντιισλαμικό ξενοφοβικό κόμμα.

Κοντά στην κίνηση αυτή της κ. Λεπέν βρίσκεται και το ακραίο εθνικιστικό ρατσιστικό «Εθνικό Κόμμα Σλοβακίας». Η Μαρίν Λεπέν έχει επιλέξει να συνεργαστεί με τον Βίλντερς και σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, για να προσελκύσει τον ιδιόρρυθμο Ολλανδό πολιτικό ανέστειλε τις σχέσεις της με φιλοναζιστικά κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή, το ουγγρικό Jobbik και το «Βρετανικό Εθνικό Κόμμα» (BNP).

Ο χαρισματικός Βρετανός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ πιθανότατα όμως να υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί τη συμπόρευσή του με τη Μαρίν Λεπέν, καθώς την Πέμπτη το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Γερμανίας «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Βρετανό ηγέτη του UKIP λόγω των ακραίων αντιευρωπαϊκών θέσεών του και της «γελοίας αντιμεταναστευτικής πολιτικής του».

Στη Γαλλία
Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα. Αυτή της CSA την Πέμπτη για τη εφημερίδα «Φιγκαρό» φέρνει στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των Γάλλων το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν με 24%. Στη δεύτερη θέση το κεντροδεξιό UMP με 22% και μόλις στην τρίτη θέση το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Ολάντ με 20%.

Πολύ ενδιαφέροντα όμως είναι και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεωντων τελευταίων ημερών και αποτελούν σύνθεση των γκάλοπ στα κράτη-μέλη.

Η ιστοσελίδα electionista στην προβολή των δημοσκοπήσεων, που δημοσίευσε στις 22 Απριλίου έδινε: EPP Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (Χριστιανοδημοκράτες) 28,2%, S&D (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) 27,3%, ALDE (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών) 8%, GUE/NGL (Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά ) 7,5%, ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) 5,7%, GRN/EFA (Πράσινοι ?Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία ) 5,6% ,EFD (Ευρώπη της Ελευθερίας και Δημοκρατίας ) 4,5% και άλλοι 13,1%.

Αυτή η προβολή έδινε σε έδρες EPP 212 ,S &D 205, ALDE 60, GUE/NGL 56, ECR 43, GRN/EFA 42, EFD 42 και άλλοι 99.

Σε άλλη δημοσκόπηση της TNS που δημοσίευσε την Παρασκευή το electionista στην προβολή κατανομής εδρών έδινε τις εξής προβλέψεις: EPP 215, S&D 209, ALDE 57, Gue/NGL 48, GRN/EFA 45 , ECR 40, EFD 30, και οι άλλοι 107 έδρες.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ