ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ
28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 23°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΣΕ ΠΑΝΕΛ ΜΕ ΣΟΙΜΠΛΕ-ΡΟΥΤΕ-ΒΑΛΣ

Τσίπρας: Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση «α λα καρτ»

Στο κρίσιμο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης που «αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μεμονωμένες χώρες», αλλά και στην ανάγκη να υπάρξουν «μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και ανάπτυξη», αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του στο Νταβός, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 12:12, 21/1/2016

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη «δεν είναι μια ένωση αλ α καρτ» όπου κάποιες χώρες ωφελούνται, αλλά λίγες μόνο σηκώνουν το βάρος της κρίσης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη».

«Δεν είναι ώρα για διάφορα "exits", είτε για "Grexit", είτε για "Brexit", είτε για διχασμούς, είτε για τείχη, είτε για διαφοροποιήσεις. Είναι ώρα για περισσότερη Ευρώπη: Κοινοί κανόνες, εμβάθυνση της Δημοκρατίας, ενίσχυση της αλληλεγγύης, αυξημένος ευρωπαϊκός πρϋπολογισμός για να περιορίσουμε τις ανισότητες, τραπεζική ενοποίηση με ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι ώρα να γυρίσουμε στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης, που είναι η Δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζεται όλοι να καταλάβουν ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη και για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζεται να έχουμε ευρωπαϊκές επενδύσεις και ιδιωτικές επενδύσεις».


Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, διαφθοράς, εκσυγχρονισμού δημόσιας διοίκησης, κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και ταυτόχρονα πολιτικές που θα ξαναχτίζουν σιγά σιγά το κοινωνικό κράτος και πάνω από όλα σταθερότητα πολιτική και κοινωνική συνοχή για να σταματήσει το καθεστώς της αβεβαιότητας».

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες για να πετύχει μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή η οποία όμως όπως είπε ήταν μονόπλευρη για κάποιες κοινωνικές κατηγορίες που έχουν σηκώσει όλο το βάρος με αποτέλεσμα να μειώνονται τα ελλείμματα αλλά να χάνεται το 25% του ΑΕΠ και να διογκώνεται τρομακτικά η ανεργία στο 25%.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται να γίνουν γενναία βήματα μπροστά για περισσότερη κοινωνική συνοχή αλλά και ότι πρέπει να αμβλυνθουν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και αυτών του βορρά με θέσπιση κοινών φορολογικών και δημοσιονομικών κανόνων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόφγκανγκ Σόιμπλε, συμφώνησε με τα όσα επεσήμανε ο πρωθυπουργός περί στρατηγικής για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι και οι μικρότερες χώρες μπορεί να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Ωστόσο η αναφορά από τον Αλ. Τσίπρα στο ΔΝΤ έγινε αφορμή για αντιπαράθεση με τον Σόιμπλε που του επεσήμανε ότι η συμμετοχή του Ταμείου ήταν ο όρος με τον οποίο δόθηκε η βοήθεια στην Ελλάδα και η όποια αλλαγή αυτής της συμφωνίας θα ισοδυναμούσε με «έκρηξη».

Σόιμπλε-Ρούτε για προσφυγικό
Την άποψη ότι η προσφυγική κρίση θα κοστίσει πολύ περισσότερο από όσο εκτιμά η Ευρώπη, εξέφρασε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Είναι σημαντικό να χρηματοδοτήσουμε επιτέλους πολύ γρήγορα τις περιοχές απ΄ όπου προέρχονται αυτές οι εισροές μεταναστών, ανέφερε ο . Σόιμπλε. Είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι είναι πραγματικά κρίμα για την Ευρώπη, είναι ντροπή για την Ευρώπη να γίνει ένα κάστρο που φυλάσσεται για να μην μπει κανένας μέσα, σημείωσε. 
 

Χρονικό περιθώριο 6-8 εβδομάδων για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης έθεσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ.

Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η ζώνη Σένγκεν μπορεί να σωθεί αλλά θα πρέπει πρώτα να αποφασιστεί ένας μηχανισμός που θα αντικαταστήσει το αποτυχημένο σύστημα του Δουβλίνου που υποχρεώνει τους μετανάστες να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία εισέρχονται.

Διαβάστε ακόμη:

Τσίπρας: Είπαμε «ναι» στο ΔΝΤ-Σό'ι'μπλε: Χωρίς το Ταμείο θα είχαμε «έκρηξη»

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ