ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια για το χρέος»

Σε δημόσιο διάλογο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει εξελιχθεί η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα. Σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο, οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους μέσα από δημόσιες εμφανίσεις τους.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 1/6
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ συμμετέχουν στο συνέδριο που διοργανώνει το Economist
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ συμμετέχουν στο συνέδριο που διοργανώνει το Economist

Εν όψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, οι ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με όλες τις πλευρές να αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και διαφορετικές απόψεις για τη διαχείριση του χρέους.

Πεδίο συζήτησης και διαλόγου υπήρξε το διεθνές συνέδριο του «Economist» στη Φρανκφούρτη, το οποίο είχε θέμα «Ματιά στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης - Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;». Εκεί βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ζήτησε σαφήνεια για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Σε αυτήν τη διαπραγμάτευση νιώθω σαν προπονητής μιας ομάδας που δεν ξέρω πού βρίσκεται το τέρμα. Ετσι δεν μπορώ να στήσω και να κατευθύνω του παίκτες μου» είπε χαρακτηριστικά.

«Ολοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» τόνισε ο Ελληνας υπουργός, ενώ σημείωσε ότι τώρα η Ελλάδα χρειάζεται «σαφήνεια» για τα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους. «Δεν εννοούμε ότι πρέπει να ληφθούν αυτά τα μέτρα τώρα» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι «ένα μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί και ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος εφαρμόζονται, καθώς και ικανοποιητική σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προκειμένου να μπει η Ελλάδα σε έναν δρόμο βιωσιμότητας του χρέους».

Νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είχε τονίσει την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

«Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα χρέους είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την πιθανότητα συμμετοχής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» επισήμανε ο κ. Κερέ, υπογραμμίζοντας: «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 15 Ιουνίου». Σε διάλογο με τον Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η τελευταία λαμβάνει αποφάσεις με «μυστήριους τρόπους», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δηλώσει ξεκάθαρα εάν συμφωνεί με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ.

«Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να είναι ανεξάρτητοι από τους μη ευρωπαϊκούς και να υποστηρίζουν τη δική τους άποψη» τόνισε ο Ελληνας υπουργός.

Ο Μπ. Κερέ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο «αντέχει» να δώσει υποσχέσεις ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι οι όποιες καθυστερήσεις «θα κοστίσουν περισσότερα χρήματα» στους φορολογούμενους. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να διατηρούμε αυτή την εκκρεμότητα. Είναι ώρα να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε τη διαφορά» τόνισε ο Μπ. Κερέ.

Από τη μεριά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία «δεν αντέχει αβεβαιότητα για άλλον έναν χρόνο, ως προς το αν θα υπάρχουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Χρειαζόμαστε σαφήνεια τώρα καθώς οι αγορές τη χρειάζονται» είπε ο κεντρικός τραπεζίτης και συμπλήρωσε ότι επιπρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης είναι «απαραίτητα» και για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τοποθετούμενος με ηχογραφημένο του μήνυμα στο συνέδριο της Φρανκφούρτης.

«Τους τελευταίους μήνες βρεθήκαμε κοντά σε συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Θα κάνουμε το παν για να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό. Για να χτίσουμε πάνω στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Θα συνεχίσω, εκ μέρους της Επιτροπής, να πιέζω όλους τους εμπλεκόμενους ''παίκτες'' στην εξεύρεση λύσης ζητώντας να έχουν κατά νου με υπευθυνότητα τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά της ιστορία».

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα «τεράστιο, χωρίς προηγούμενο» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα, Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο Ντ. Κοστέλο
Ο ίδιος ανέφερε ότι τα περίπου τα 120 προαπαιτούμενα από τα 140 αυτής της αξιολόγησης έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ προσέθεσε πως τα υπόλοιπα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 10 ημέρες προκειμένου να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση, μετά και την «πολύ θετική» αξιολόγηση στο περασμένο Eurogroup. 

Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά