ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Υπογραφή Τσίπρα θα ζητήσει η Μέρκελ

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων προς την Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Δεκέμβριο, οι εταίροι επεξεργάζονται τα σενάρια της επόμενης ημέρας εξετάζοντας μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν- και την απαίτηση να ζητηθεί και η υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 30/11/2014
Δωδεκάμηνο απόλυτης σταθερότητας απαιτεί η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.
Δωδεκάμηνο απόλυτης σταθερότητας απαιτεί η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές στο Eurogroup ότι υπό τον φόβο της πολιτικής αβεβαιότητας που μπορεί να προκύψει στη μάχη για την αναζήτηση των 180 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η λύση που θα συμφωνηθεί για την Ελλάδα θα πρέπει να διέπεται από ένα ισχυρό πλαίσιο και από απόλυτη σταθερότητα για 12 μήνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο φέρεται να προωθεί φόρμουλα σύμφωνα με την οποία η όποια συμφωνία θα δεσμεύει και τον νικητή των ενδεχόμενων εκλογών, ζητώντας δηλαδή υπογραφή από τώρα για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών των σεναρίων, που έχουν ήδη τεθεί επί τάπητος στο πλαίσιο του Eurogroup, είναι η δυσάρεστη εξέλιξη που εντοπίζεται στον Ιούνιο του 2015, όταν η χώρα μας θα βρεθεί ενώπιον της ανάγκης αποπληρωμής ομολόγων αξίας 10 δισ. ευρώ που λήγουν.

Η Γερμανία ασκεί αυτές τις πιέσεις εφόσον θεωρεί ότι ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία τίποτα δεν διασφαλίζει την εφαρμογή των αποφάσεων. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η απαίτηση των εταίρων να δεσμευτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Υπ' αυτό το πρίσμα, ορόσημο θα είναι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, οπότε η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει αξιόπιστα δείγματα γραφής για την πλήρη συνέχιση της πιστωτικής γραμμής.

Από την επιχειρηματολογία που θα επιδείξει η ελληνική πλευρά θα εξαρτηθεί η στάση των Ευρωπαίων εταίρων, οι όποιοι έως τότε θέλουν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις πιθανότητες προσφυγής στις κάλπες.

Το όχι του Αλέξη
Στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται δεδομένη η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζουν ότι σε έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μη δώσει τη συγκατάθεσή της σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δεσμεύει τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση καθώς -όπως υπογράμμισε-, μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να πράξει κάτι τέτοιο.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι μια τέτοια εξέλιξη, με την ΕΕ να πιέζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπογράψει μια συμφωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ να αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή του, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επίσπευση των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες είναι καλοδεχούμενες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Τα σενάρια
Φωτιά στο τρίγωνο Αθήνας, Βρυξελλών και Βερολίνου

οι εκπρόσωποι της ΕΕ συζητούν σενάρια για την επόμενη μέρα ξεκινώντας με αφετηρία ότι η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης υιοθετεί την εκτίμηση της τρόικας σύμφωνα με την οποία στον προϋπολογισμό του 2015 υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2,4 δισ. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά υποστήριζε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Με βάση αυτά τα δεδομένα και για παν ενδεχόμενο το Eurogroup εξετάζει διάφορα σενάρια, με ένα από αυτά να είναι η τεχνική παράταση του προγράμματος, μέχρις ότου διαπιστώσει ότι έχει υπάρξει πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να συμφωνηθεί η παράταση «σιωπηρά» για μια περίοδο που εκτιμάται μεταξύ 4-6 εβδομάδων, καθώς για μικρή παράταση δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη εθνικών κοινοβουλίων χωρών του ευρώ. Σε αυτό το σενάριο προβλέπεται και η διαβεβαίωση από κοινοτικής πλευράς πως με την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η Αθήνα η χώρα θα υπαχθεί στο καθεστώς της προληπτικής γραμμής πίστωσης.

Ενα ακραίο αλλά όχι απίθανο σενάριο που έχει αρχίσει να συζητείται στην Ευρωζώνη είναι να συνεχιστεί το αδιέξοδο εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων και απειλών μέσα στο 2015 όπου θα ισχύσει η παράταση του προγράμματος και παράλληλα να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς η τεχνική παράταση δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας με την εγγύηση χρηματοδότησης που θα έδινε η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από το ΕCCL.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ