ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 29°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Υστατο χαίρε με δάκρυα και αναγνώριση

Περίσσευε η συγκίνηση στη Μητρόπολη Αθηνών όπου τελέστηκε χθες η εξόδιος ακολουθία για τον πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59, 1/6

Στους επικηδείους που εκφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και γιος του Κυριάκος Μητσοτάκης ακούστηκαν λόγια αναγνώρισης μιας μεγάλης προσωπικότητας δικαιώνοντας ουσιαστικά την εκτίμηση ότι αναμφίβολα η πολιτική πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στην ελληνική πολιτική του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα.

Με αναφορές στον άνθρωπο αλλά κυρίως στον πολιτικό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μιλώντας για τον «τελευταίο μιας γενιάς που πέρασε μέσα από Συμπληγάδες», και εμφανή συγκίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε το ύστατο χαίρε στον Κρητικό πολιτικό και πατέρα του.

Στον επικήδειο που εκφώνησε χθες στη Μητρόπολη Αθηνών, αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Με σπασμένη φωνή μίλησε για το μικρό αγροτικό νεκροταφείο που επέλεξε για τελευταία κατοικία του αφού όπως είπε «του έφτανε να είναι με τη Μαρίκα του».

Απολογισμός
«Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες και δεν περίμενες των σοφιστών τον έπαινο για να κάνεις τον δικό σου απολογισμό. Επιστρέφεις στην αγαπημένη σου Κρήτη, εκεί που περπάτησες αγέρωχος με την κατσούνα σου και έκανες τα πρώτα σου πολιτικά βήματα με σωφροσύνη και γενναιότητα», τόνισε.

Επισημαίνοντας πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ένιωθε βαθιά τις δυνατότητες της πατρίδας μας και πίστευε σ' αυτές, είπε πως η πολιτική του παρακαταθήκη ήταν αειθαλής, «να σεβόμαστε την αλήθεια, να επιδιώκουμε την ενότητα, να μην ξεχνάμε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης». Τόνισε ότι «ήταν μπροστά από την εποχή του και δικαιώθηκε εν ζωή».

Με το κατευόδιο «Αθάνατος» χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρέτισαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μετά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών

Με το κατευόδιο «Αθάνατος» χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρέτισαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μετά την εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών

Κατ' επέκταση, «στη δική μας γενιά περνά η ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, τον φθόνο και τον διχασμό. Η συμβουλή σου σε μας ήταν -να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας και να ξεκινάτε με πρόθεση να τους βοηθήσετε-».

Σε προσωπικό ύφος αναφέρθηκε σε αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων όταν η οικογένεια ζούσε εξόριστη στο Παρίσι. «Καθώς τα χρόνια πέρναγαν, βρήκαμε τις ισορροπίες μας, εσύ κόντυνες ενώ εγώ ψήλωνα για να μην είναι βαρύς ο ίσκιος σου. Περνώντας τα χρόνια, εγώ σου είπα αυτά που ήθελα και εσύ με είδες εκεί που ήθελες».

Στις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αναφέρθηκε στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Οπως είπε, η πρώτη του παρακαταθήκη ήταν η αφοσίωση στη δημοκρατία. Η ζωή του ήταν ένας διαρκής αγώνας και υπενθύμιζε ότι η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής.

Ως δεύτερη παρακαταθήκη του εκλιπόντος ανέφερε την αφοσίωση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ίσως ήταν ο τελευταίος κοινοβουλευτικός άνδρας, είπε. Ηξερε τι σημαίνει Κοινοβούλιο και το υπηρέτησε μέχρι το τέλος. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας που αγόρευε δίχως στόμφο γιατί είχε επιχειρήματα.

Τόνισε επίσης ο κ. Παυλόπουλος πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «υπήρξε πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης. Οχι μόνο όταν δρομολογήθηκε η ένταξη στην ΕΕ αλλά και πριν από τη δικτατορία. Μετά τη Μεταπολίτευση δραστηριοποιήθηκε ώστε η πορεία μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή - και αυτή ήταν η τρίτη παρακαταθήκη». Αναφέρθηκε επίσης στην «τέταρτη παρακαταθήκη της ενότητας και της ομόνοιας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν απόγονος των Βενιζέλων και γνώριζε το τίμημα του διχασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Ηγέτης
«Οφείλουμε και εμείς να εμπνεόμαστε από τις παρακαταθήκες αυτές. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδειξε ότι πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψώνει τοίχους αλλά εκείνος που ανοίγει δρόμους».

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε πως οι Ελληνες πενθούν «γιατί αποχαιρετούν έναν σπουδαίο πολιτικό που σφράγισε την Ιστορία της Ελλάδας και γι' αυτό σωστά πράττουσα η ελληνική κυβέρνηση απέδωσε τις δέουσες τιμές».

Χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «εκπρόσωπο μίας γενιάς που αντιμετώπισε τις καταστροφές και συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας» και τόνισε ότι το στοιχείο που τον χαρακτήριζε ήταν η γενναιότητα και το χαμόγελο.

«Ηταν μπροστά από την εποχή του και δικαιώθηκε εν ζωή», είπε για τον πατέρα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απλοί πολίτες πήγαν συγκινημένοι στη μητρόπολη για να προσκυνήσουν
«Ηταν μπροστά από την εποχή του και δικαιώθηκε εν ζωή», είπε για τον πατέρα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απλοί πολίτες πήγαν συγκινημένοι στη μητρόπολη για να προσκυνήσουν

«Με γενναιότητα στάθηκε όρθιος απέναντι στον λαϊκισμό και πρωταγωνίστησε στην εμπέδωση της συμφιλίωσης. Αναγνωρίζεται ως ο άνδρας που υπηρετούσε πολιτικές που αγνοούσαν το πολιτικό κόστος και πήρε αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην αγάπη και στην προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την Κύπρο λέγοντας ότι μοίρα της Κύπρου δεν είναι η μοίρα της κατοχής, «έχω αφιερώσει την προσπάθειά μου σε αυτό που ήταν το δικό του όραμα, να παραδώσω μία πατρίδα ελεύθερη». 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

 

Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στη Μητρόπολη

Στη γη της Κρήτης «επιστρέφει» από σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αλλωστε, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, θα ταφεί στο κοιμητήριο Αργουλιδέ, δίπλα στη Μαρίκα, που έφυγε από τη ζωή πέντε χρόνια πριν, τον Μάιο του 2012. Νωρίτερα, πριν ξεκινήσει η διαδρομή για τον τελευταίο τόπο κατοικίας του, στις 13.30, θα ψαλεί τρισάγιο.

Χθες, στις 15.00, στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία, η οποία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα που είχαν παραταχθεί έξω από τον ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, έφτασε η σορός του πρώην πρωθυπουργού στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Τις πρώτες τιμές στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη απέδωσαν η οικογένειά του, καθώς και τιμητικό άγημα. Μέχρι τις 13.30 χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στη Μητρόπολη και απηύθυναν τον τελευταίο χαιρετισμό στον πολιτικό άνδρα που σφράγισε με την παρουσία του εξήντα και πλέον χρόνια κοινοβουλευτικού βίου. Το τελευταίο «αντίο» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είπε σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Με το κατευόδιο «Αθάνατος» χιλιάδες πολίτες συνόδευσαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών και μέχρι το αυτοκίνητο που μετέφερε τη σορό του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Από εκεί, συνοδευόμενος από τα παιδιά και τα εγγόνια του, με C-130 έκανε το τελευταίο του ταξίδι στα Χανιά.

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ ο ναός ήταν κατάμεστος. Παραστάτες στη σορό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν βρακοφόροι της Κρήτης. Ομως την ύστατη ώρα το σκεπασμένο με τη Γαλανόλευκη φέρετρο σήκωσαν στους ώμους τους τα εγγόνια του πρώην πρωθυπουργού, αποδίδοντάς του την πρέπουσα τιμή.

Ο επί σαράντα χρόνια έμπιστός του άνθρωπος, η «σκιά του», Μανούσος Γρυλλάκης, κράτησε στα χέρια του τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον συνόδευσε και αυτήν τη φορά, όπως έκανε πάντα, στο αυτοκίνητο που μετέφερε τη σορό του στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ