ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

63 ομάδες στήνουν χορό

Παρουσιάζουν τις καινούργιες δουλειές τους στο «11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων», που θα γίνει σε 6 θέατρα έως τις 16 Ιουνίου

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 18/5/2012
Οι άνθρωποι του χορού θέλουν να αποδείξουν ότι εξακολουθούν να ονειρεύονται, στο Φεστιβάλ που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουνίου
Οι άνθρωποι του χορού θέλουν να αποδείξουν ότι εξακολουθούν να ονειρεύονται, στο Φεστιβάλ που θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουνίου

Σε μέρες αβέβαιες και άδηλες οι Ελληνες χορογράφοι και χορευτές επιμένουν στην τέχνη τους, μας καλούν σε μικρά ταξίδια απόδρασης από την απειλητική καθημερινότητα και τις αγωνίες μας, μας προτείνουν να τους συναντήσουμε σε θέατρα και σε μουσεία και μας υπόσχονται λίγη ομορφιά και αισιοδοξία μέσα στα βαριά σύννεφα της κρίσης. Στο «11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων», που λαμβάνει χώρα από αύριο (μέχρι τις 16 Ιουνίου), σε έξι θέατρα της Αθήνας (Olvio, Ροές, Αργώ, Βασιλάκου, Χώρα, 14η Μέρα), 63 ομάδες χορού θα παρουσιάσουν τις καινούργιες δουλειές τους, ψηφίδες μιας μεγάλης τοιχογραφίας των αναζητήσεων του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και αποδείξεις ότι οι άνθρωποι του χορού εξακολουθούν να ονειρεύονται, να προσπαθούν και να δημιουργούν ορίζοντες για τους ίδιους και για τον τόπο τους.

«Οι Ελληνες χορογράφοι αποτελούμε αδιάσπαστο κομμάτι αυτής της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Κόντρα στο γκρίζο και αβέβαιο πολιτιστικό παρόν, επιμένουμε με τη συνεχή παρουσία και προσφορά μας στα πολιτιστικά δρώμενα και αποδεικνύουμε ότι ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας συνεχίζουμε να δημιουργούμε», υπογραμμίζει ο πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, χορογράφος Πέτρος Γάλλιας. «Εστιάζοντας αποκλειστικά στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή, δημιουργούμε ένα πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και στους Ελληνες χορογράφους, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτιστικού προσώπου της χώρας μας».

Ο ελληνικός χορός οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ανθεί κόντρα στις αντιξοότητες. Υπενθυμίζουμε ότι «για ακόμα μια χρονιά παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου», σύμφωνα με τον Π. Γάλλια. «Δουλεύουμε και επιμένουμε γι' αυτό μας το στέκι, γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη μας, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εναλλασσόμενες παραστάσεις.... Η στήριξη της τέχνης, και μάλιστα της σύγχρονης δημιουργίας, αποτελεί σπουδαία πολιτική πράξη ευθύνης και ουσιαστική επένδυση για το μέλλον», καταλήγει ο ίδιος. Το φετινό φεστιβάλ ανοίγεται σε περισσότερους χώρους από πέρυσι, συνεργάζεται με μουσεία και ιδρύματα, αναδεικνύει τους τελειόφοιτους των επαγγελματικών σχολών χορού, υποδέχεται ελληνικές ομάδες χορού που δημιουργούν εκτός Ελλάδας, παρουσιάζει έργα που απευθύνονται σε μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Οι «Ανεξάρτητες παρουσίες» δίνουν και φέτος το παρόν με δημιουργίες νέων, πρωτοεμφανιζόμενων χορογράφων και χορευτών, που δεν έχουν σταθερές ομάδες, ενώ σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού Cid Unesco οι Ελληνες χορογράφοι οργανώνουν δύο βραδιές αφιερωμένες στους τελειόφοιτους των ελληνικών ανώτερων σχολών χορού, εκδηλώσεις συμβολικές, για να αναδειχθούν η εκπαίδευση και η σημασία της και να επιβραβευτεί η επιμονή στη σκληρή δουλειά και τη μεθοδική προετοιμασία.

Τρεις ομάδες χορού δημιουργούν έργα αποκλειστικά για παιδιά και τα καλούν σε ένα διήμερο για να τους «αφηγηθούν» πολύχρωμα παραμύθια με την κίνηση, ενώ το «Μουσείο Μπενάκη» και το «Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη» ανοίγουν τις πόρτες τους και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των χορογράφων και του σωματείου τους που, παρά την ανασφάλεια για το μέλλον τους και την έλλειψη πόρων, δεν εγκαταλείπουν τα οράματά τους. Σημειώνουμε ότι το «Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων» δεν παρεμβαίνει στις επιλογές των χορογράφων, αλλά δίνει την ευκαιρία σε όλους όσοι δοκιμάζουν τις εμπνεύσεις τους στον σύγχρονο χορό να συναντήσουν το κοινό, να του ζητήσουν να εκτιμήσει τη δουλειά τους και να τους δώσει το εισιτήριο για το επόμενο βήμα τους. Οι χορογράφοι προσφέρουν και παρουσιάζουν τα έργα τους στο φεστιβάλ χωρίς αμοιβή, προσδοκώντας στην ανταμοιβή των θεατών και στη συμμετοχή τους στο σύγχρονο δημιουργικό τοπίο.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ