ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26 ΜΑΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 17°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Αρχαίοι Σπαρτιάτες... στη Μελβούρνη

Με ασπίδες, δόρατα και χλαμύδες ασκούνται στο πάρκο και μελετούν την αρχαιοελληνική στάση ζωής

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:55, 14/10/2009

Αν κάποιος περπατάει αμέριμνα σε ένα πάρκο της Μελβούρνης, δεν θα ξαφνιαστεί αν ξαφνικά βρεθεί μπροστά σε μια ζωντανή αρχαιοελληνική φάλαγγα εν πλήρη εξαρτύσει - ζωγραφιστές ασπίδες και δόρατα, χάλκινες περικεφαλαίες και πανοπλίες, μεταλλικές περικνημίδες και χρωματιστές χλαμύδες.

Γιατί οι Αυστραλοί σιγά σιγά ενημερώνονται ότι πρόκειται για τα μέλη του συγκροτήματος «Αρχαίον Οπλιτικόν Μελβούρνης» (The Ancient Hoplitikon of Melbourne) που κάνουν την καθημερινή πολεμική τους εξάσκηση.

Η ομάδα των Οπλιτών που δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων της Μελβούρνης (Αυστραλοί, Αμερικανοί, Ιάπωνες, Μαορί, Ελληνες κ.ά.), με σκοπό την αναβίωση των ιδεωδών της αρχαίας Ελλάδας, μερικές φορές ντύνεται σαν τους κινηματογραφικούς «300» του Λεωνίδα -αν και ακόμα δεν μετρά ούτε 30 μέλη-, και άλλες φορές σαν τους αρχαίους Αθηναίους, Μακεδόνες ή σαν τους Θράκες πελταστές. Αλλά πάντοτε όσο πιο αυθεντικά γίνεται. Εμπνευστής της ιδέας ήταν ένας Ελληνας, ο Αθανάσιος Πορπορής, γεννημένος στην Αυστραλία, με καταγωγή από την Κοζάνη.

Ο Αθ. Πορπορής θεωρεί τον εαυτό του «πολέμαρχο» του συγκροτήματος και μαζί με τον «φαλαγγίτη» Μάριο Κρούτκα, άλλον έναν ομογενή δεύτερης γενιάς, μιλούν για τους στόχους τους: «Δημιουργήσαμε ένα συγκρότημα και παράλληλα ένα αρχαιοπρεπές άγημα με αυθεντικές αρχαιοελληνικές αμφιέσεις και εξοπλισμό, για να λαμβάνει μέρος σε εκδηλώσεις».

Το Αρχαίον Οπλιτικόν της Μελβούρνης έχει καθαρά εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, εξηγούν οι εμπνευστές του. «Δεν περιοριζόμαστε μόνο στις εκδηλώσεις, αλλά μελετάμε, ερευνούμε και αναβιώνουμε την αρχαιοελληνική στάση ζωής και την αγωγή του πολίτη», συνεχίζει ο Αθ. Πορπορής, προσθέτοντας ότι δείχνει «παραξενεμένος» που οι ξένοι δείχνουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους Ελληνες για την αναβίωση της αρχαιοελληνικής στάσης ζωής.

Αφού οι σύγχρονοι «αρχαίοι Ελληνες» της Αυστραλίας δεν έχουν εχθρούς, πολεμούν μεταξύ τους για εξάσκηση
Αφού οι σύγχρονοι «αρχαίοι Ελληνες» της Αυστραλίας δεν έχουν εχθρούς, πολεμούν μεταξύ τους για εξάσκηση

Μάλιστα ο ίδιος ο Αθανάσιος Πορπορής κατασκευάζει τις αμφιέσεις και τον εξοπλισμό. Ανάμεσα στα σχέδια με τα οποία διακοσμεί τις έγχρωμες ασπίδες συναντούμε πολλά αρχαία ελληνικά μοτίβα και σύμβολα, όπως το μακεδονικό αστέρι, την τρίαινα του Ποσειδώνα κ.λπ.

Εκτός από τις ζωντανές εμφανίσεις σε δημόσιους χώρους, το «Οπλιτικόν» πραγματοποιεί τους στόχους του με διάφορους τρόπους, όπως «συζήτηση συναφών ιστορικών και φιλοσοφικών θεμάτων. Με τη διοργάνωση συμποσίων, με τη λειτουργία βάσεως δεδομένων αλλά με την εκπαίδευση στη διαβίωση και στην πειθαρχία, σύμφωνα με το αρχαιοελληνικό έθος, και με τη διοργάνωση ασκησιακών προγραμμάτων σε κατάλληλους χώρους».

Επίσης, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους, «Αρχαίους του Σίδνεϊ», συμμετέχουν σε ταινίες και διαφημιστικά.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΑΜΑΖΟΝΕΣ

Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει έως τώρα το γκρουπ είναι ότι μέχρι τώρα απαρτίζεται μόνο από άνδρες. Καμία γυναίκα δεν παίρνει μέρος στην αναβίωση αρχαίων δρώμενων, γιατί δεν θέλουν να εμφανίζονται γυμνόστηθες, όπως επιβάλλεται, εξηγεί ο Αθανάσιος Πορπορής, υπενθυμίζοντας την αρχή του συγκροτήματος, ότι όλα πρέπει να είναι όσο πιο αυθεντικά γίνεται. «Πιστεύω όμως πως και αυτό το πρόβλημα θα ξεπεραστεί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα με Αμαζόνες. Μιλάμε με κάποιες γυναίκες και ελπίζω ότι σύντομα θα δούμε σε πάρκα της Μελβούρνης έφιππες Αμαζόνες».

ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ  
sostyl@pegasus.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ