ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δίπλα στην... κλεμμένη αδελφή της

«Επί ποδός πολέμου» στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως κατά τη μεταφορά του διάσημου αγάλματος, ύψους 2,22 μέτρων και βάρους 860 κιλών

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 10/12/2007

Μονοσάνδαλη, σαν τον Ιάσονα, κατέβηκε από τον Ιερό Βράχο η πρώτη Καρυάτιδα. Μόλις όμως «πάτησε» το πόδι της στο Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, το πρωινό του Σαββάτου, απέκτησε το «πάτημα» και του αριστερού της σανδαλιού, αφού ο έφορος Ακροπόλεως συνταίριαξε ένα θραύσμα με το άκρο του ποδιού της, εντοπισμένο πριν από πολλά χρόνια στα «διάσπαρτα» μάρμαρα.

Οι Καρυάτιδες, έργα των μαθητών του Φειδία, φιλοτεχνήθηκαν το 415 π.Χ., μεσούντος του Πελοποννησιακού Πολέμου για να στηριχθεί η πρόσταση του Ερεχθείου. Ο λόρδος Ελγιν έκλεψε μία από αυτές, ενώ άλλη μία θρυμματίστηκε. Από το Ερέχθειο αποσπάστηκαν το 1979 και φυλάσσονταν σε ειδική ατμόσφαιρα αζώτου στο παλαιό μουσείο.

Ο Κώστας Ζάμπας - που έχει την ευθύνη του εγχειρήματος - και οι συνεργάτες του έβαλαν την Καρυάτιδα που μετέφεραν με περισσή προσοχή - «όπως γίνεται με όλα τα εκθέματα» - δίπλα σε αντίγραφο της αδερφής της, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Κάτι που έκανε τον υπουργό Πολιτισμού Μ. Λιάπη να απευθύνει μήνυμα με ιδιαίτερη σημασία, δηλώνοντας: «Σήμερα μεταφέρθηκε η πρώτη Καρυάτιδα που συμβολίζει την ομορφιά της Αρχαίας Ελλάδας. Με πολλή χάρη, μοναδική αρμονία και ρυθμό. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η μεταφορά των υπόλοιπων Καρυατίδων και θα βρίσκονται όλες στον χώρο του Νέου Μουσείου. Ολες εκτός από μία που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά σε ξένο τόπο, με συνέπεια να διασπάται η ενότητα ενός μοναδικού έργου».

«Επί ποδός πολέμου» ήταν όλοι το πρωί του Σαββάτου: ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανεγέρσεως Νέου Μουσείου Ακροπόλεως Δημήτρης Παντερμαλής. Ο εντεταλμένος σύμβουλος, Νικόλαος Δαμαλίτης. Οι αρχαιολόγοι Χριστίνα Βλασσοπούλου (υπεύθυνη των γλυπτών) και Σταματία Ελευθεράτου (επικεφαλής της ανασκαφής στο οικόπεδο Μακρυγιάννη). Οι συντηρητές Δημήτρης Μαραζιώτης, Γιώργος Παγάνης κ.α. Η μεταφορά ξεκίνησε στις 11 π.μ. και το άγαλμα, μέσα στο γαλάζιο ειδικό κιβώτιο, έφτασε «πετώντας» (με το σύστημα τριών γερανών του «Ακτορα») στο μουσείο έπειτα από μία ώρα.

Περίπου άλλος τόσος χρόνος χρειάστηκε μέχρι να φτάσει το κιβώτιο, βάρους μισού τόνου, στον εξώστη του πρώτου ορόφου, να ανοιχτεί με ιδιαίτερη προσοχή και να μεταφερθεί η Καρυάτιδα δίπλα στην αδελφή της. Το ειδικό λινό ύφασμα και κατόπιν το αντιόξινο χαρτί με το οποίο ήταν τυλιγμένο το άγαλμα ξετυλίχθηκαν. Αφού διαπιστώθηκε ότι όλα πήγαν άριστα, η Καρυάτιδα σκεπάστηκε και πάλι, όπως και τα υπόλοιπα αγάλματα που έχουν ήδη μεταφερθεί.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 139 μεταφορές με 209 αντικείμενα. Υπολείπονται περίπου 35 μεγάλα, ανάμεσα στα οποία η Αθηνά της Γιγαντομαχίας, η Κόρη του Αντήνορα, τμήματα θριγκών και τέσσερις Καρυάτιδες ακόμη.

Η Καρυάτιδα που μεταφέρθηκε έχει ύψος 2,22 μ. και βάρος 860 κιλών. Θα συντηρηθεί και με τη χρήση λέιζερ, όπως και οι μετόπες της ανατολικής και βόρειας πλευράς, το σύμπλεγμα του Κέκροπα κ.α. Ειδικά για την πέμπτη, η οποία είναι ακέφαλη και αποτελείται από θραύσματα, καθώς είχε πριονιστεί, θα γίνει προσπάθεια να αντικατασταθεί η αντιαισθητική τσιμέντινη ένωση με εσωτερικούς μεταλλικούς συνδέσμους.

Αγγελική Κώττη 
akotti@pegasus.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ