ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 24°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΒΙΛΗ

«Εμπρός» για νέα μοντέλα δημιουργίας

«Εστιάζουμε στην ανταλλαγή και συνάντηση καλλιτεχνών», λέει η ομάδα που στοχεύει στην επαναλειτουργία του θεάτρου με συλλογικές δράσεις

  • ΕΘΝΟΣ
  • 10:00, 14/11/2011
Η Αργυρώ Χιώτου από την «Κίνηση Μαβίλη»
Η Αργυρώ Χιώτου από την «Κίνηση Μαβίλη»

Η κίνηση Μαβίλη, ήτοι οι Ανέστης Αζας, Γκίγκη Αργυροπούλου, Γιώργος Κολλιός, Κώστας Κουτσολέλος, Γεωργία Μαυραγάνη, Βασίλης Νούλας, Αργυρώ Χιώτη, πέρα από την καλλιτεχνική ανανέωση που έφεραν στο θεατρικό προσκήνιο, συνεχίζουν με προτάσεις, δράσεις και φρέσκιες ιδέες, που στόχο έχουν τη συλλογικότητα.

Μπήκαν στο «Εμπρός» - χώρο ανεκμετάλλευτο από το υπουργείο Πολιτισμού-, με σκοπό να το επαναλειτουργήσουν με ίδια μέσα. «Η δράση αυτή υπαγορεύεται από την απουσία ενός χώρου για τις παραστατικές τέχνες που να προτείνει νέα μοντέλα δημιουργίας, έρευνας και ανταλλαγής, απεγκλωβισμένου από τις αναγκαιότητες της αγοράς και τους συνεπαγόμενους συμβιβασμούς που ορίζουν το καλλιτεχνικό τοπίο», λένε. «Στόχος κι επιθυμία μας είναι η αναζήτηση ενός μοντέλου λειτουργίας πολιτιστικού χώρου.

Η συλλογική παραγωγή ενός χώρου (μιας κοινότητας) συνάντησης και ανταλλαγής, που να ανταποκρίνεται και να συνομιλεί με το σύγχρονο, μεταβαλλόμενο καλλιτεχνικό τοπίο». Η αρχική πιλοτική τους πρόταση περιλαμβάνει προγραμματισμό δώδεκα ημερών, με καίριες δράσεις θεωρητικού και πρακτικού χαρακτήρα από καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών και θεωρητικούς. «Εστιάζουμε στη διαδικασία της δημιουργίας και όχι στο αποτέλεσμα, στην ανταλλαγή και συνάντηση καλλιτεχνών, στην έρευνα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο», τονίζουν.

Με αυτά τα δεδομένα αποκλείουν κατ' αρχάς την όποια χρηματική συναλλαγή, καθώς και την υποχρέωση παρουσίασης ολοκληρωμένου -κατά την τρέχουσα νοοτροπία και τα καθιερωμένα κριτήρια- παραστατικού αποτελέσματος. Βασικά χαρακτηριστικά του σκεπτικού της ενέργειας αυτής είναι η «συλλογική ανάληψη αποφάσεων, η συνεργασία σε οργανωτικό επίπεδο καλλιτεχνών, η αμφισβήτηση πεπατημένων προσεγγίσεων σε σχέση με την καλλιτεχνική δημιουργία και τη λειτουργία ενός χώρου πολιτισμού».

Ευελπιστούν στη «δημιουργία ενός κέντρου συνάντησης, ανταλλαγής, ελεύθερων προτάσεων και από κοινού διαμόρφωση ερωτημάτων». Και αντιδρούν στην «απουσία πολιτιστικής πολιτικής σε επίπεδο εκπαίδευσης, παραγωγής, εργασίας και στήριξης του καλλιτεχνικού έργου ως εθνικού προϊόντος.

Στη γενικευμένη καθίζηση σκέψης και δράσης με το αναγκαίο και βασικό: τη συλλογική συνάντηση, σκέψη και δράση υπέρ της ελεύθερης και ξεχωριστής δημιουργίας, ενεργοποιώντας έναν παρατημένο από το κράτος ιστορικό χώρο στο κέντρο της πόλης».

Αντιγόνη Καράλη

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ