ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η κραυγή του Ρίτσου φτάνει έως το Δουβλίνο

«Σε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο απρόσωπη, η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου δίνει το πρόσωπο που ο καθένας μας θα ήθελε να έχει αυτός ο κόσμος. Ενα πρόσωπο που αγαπά, ονειρεύεται, αγωνίζεται, ξεπερνάει φόβους και όρια και κάνει αυτό το μικρό φτερούγισμα που λέγεται ζωή να μοιάζει αιωνιότητα».

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:00, 4/3 , ενημερώθηκε
Η σονάτα του σεληνόφωτος με τη Σοφία Καζαντζιάν θα ταξιδέψει σε Παρίσι, Δουβλίνο και Μόσχα
Η σονάτα του σεληνόφωτος με τη Σοφία Καζαντζιάν θα ταξιδέψει σε Παρίσι, Δουβλίνο και Μόσχα

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάριος Ιορδάνου μεταφέρει στη σκηνή το αριστουργηματικό ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» με τη Σοφία Καζαντζιάν, η οποία υπογράφει τη θεατρική διασκευή του έργου και τις χορογραφίες, στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παγκόσμια πρεμιέρα της παράστασης, της οποίας ο τίτλος είναι «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος (Venceremos)», θα δοθεί στις 25 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της ελληνικής πρεσβείας στο Δουβλίνο, της ελληνικής κοινότητας στο Δουβλίνο και του Ιρλανδοελληνικού Συλλόγου.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, στη Μόσχα, στο Παρίσι, καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια διασκευή που συνδυάζει την ποίηση του μεγάλου Ελληνα δημιουργού με κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Χαλίλ Γκιμπράν και άλλων σπουδαίων εκπροσώπων της παγκόσμιας πνευματικής σκηνής.

Σε αυτήν η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει, τραγουδάει και ενσαρκώνει την ηρωίδα του ποιήματος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μάριου Ιορδάνου, ο οποίος συμμετέχει και ο ίδιος στην παράσταση.

Ο λόγος που ο Μάριος Ιορδάνου θέλησε να καταπιαστεί με την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου είναι γιατί «ο Ρίτσος ήταν ίσως ο πιο βαθιά ανθρώπινος ποιητής και μέσα από την ποίησή του μπορεί να κάνει κι εμάς πιο ανθρώπινους. Ειδικά τώρα, στις σκοτεινές για πολλούς λόγους εποχές που ζούμε, η ποίησή του είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, γιατί μας καλεί να ξεπεράσουμε τα όρια μέσα μας, να υπερνικήσουμε τον διχασμό, να πάψουμε να είμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο και να σταθούμε δίπλα».

Με αφορμή το έργο του Γιάννη Ρίτσου «δημιουργούμε μια παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί η φωνή του ποιητή» εξηγεί η Σοφία Καζαντζιάν. «Η φωνή αυτή που έμενε πάντα το ίδιο νέα μέσα σε μια ανθρωπότητα φθοράς, το ίδιο δυνατή μέσα σε έναν συχνά αδύναμο κόσμο, το ίδιο εμπνευσμένη μέσα σε έναν κόσμο που έχει εξορίσει την ομορφιά, το ίδιο αγωνίστρια μέσα σε έναν κόσμο που πνίγει τη φωνή του».

Αυτός είναι και ο λόγος που «στη δική μας προσέγγιση η ηρωίδα είναι νέα, συμβολίζοντας την ψυχή που φωνάζει πως θα νικήσουμε, θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν έξω από εμάς αλλά και μέσα μας (venceremos)» προσθέτει η πρωταγωνίστρια.

«Αυτή η ψυχή μένει άφθαρτη στον χρόνο, δεν εγκλωβίζεται στα στενά όρια του σώματος και του νου, αλλά ανοίγει διάπλατα και ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι θα γίνουν πιο ανθρώπινοι, μια ζωή όπου η αγάπη και η ελπίδα θα γίνουν από ψίθυρος κραυγή. Ολη η παράσταση αυτό είναι, μια κραυγή! Εκεί που ψιθυρίζει ο λόγος φωνάζει το κορμί που πάλλεται και χορεύει ελεύθερο, και εκεί που ο λόγος δυναμώνει έρχεται το τραγούδι να ψελλίσει την αλήθεια που κρύβουν οι λέξεις. Στη δική μας προσέγγιση της Σονάτας, η ηρωίδα δεν περιορίζεται από το γέρικο κορμί της, αλλά ελευθερώνεται από αυτό και αφήνει την καρδιά της να μιλήσει, να τραγουδήσει, να χορέψει» καταλήγει.

Η παράσταση έχει ως πυρήνα της τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» αλλά περνάει κι από άλλα αριστουργήματα του ποιητή, όπως η «Εαρινή Συμφωνία» και η «Ρωμιοσύνη».

Αντιγόνη Καράλη

akarali@pegasus.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ