ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΕΜΠΤΗ
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΝΩΣΗΣ

Ο σταθμόs Λαρίσης αλλάζει σελίδα με μια Βιβλιοθήκη

Ο σταθμός Λαρίσης, μια από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης, γυρίζει σελίδα με σύμμαχό του την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων που τα τελευταία χρόνια φιλοδοξεί να γίνει ένα νέο αστικό κέντρο γνώσης και πολιτισμού.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:01, 14/3/2015
«Ενδεικτικά το 2013 μας επισκέφθηκαν 12.168, ενώ την περσινή χρονιά οι επισκέπτες αυξήθηκαν στους 15.185», λέει η βιβλιοθηκονόμος Φωτεινή Μπαλαγιάννη
«Ενδεικτικά το 2013 μας επισκέφθηκαν 12.168, ενώ την περσινή χρονιά οι επισκέπτες αυξήθηκαν στους 15.185», λέει η βιβλιοθηκονόμος Φωτεινή Μπαλαγιάννη

Με δράσεις που στοχεύουν στους «μελλοντικούς αναγνώστες» και λογοτεχνικές εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο, η Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων -που από το 2002 στεγάζεται πλέον μόνιμα σε ένα από τα κτίρια του παλιού Φρουραρχείου στην οδό Δομοκού, απέναντι από τις γραμμές του τρένου-, κατακτά σιγά σιγά τη θέση της στην πολύπαθη γειτονιά.

Παρά την ατμόσφαιρα δημόσιας υπηρεσίας που αποπνέει το κτίριο και τις ελλείψεις κυρίως στον χώρο φύλαξης και αποθήκευσης του σημαντικού αρχείου της, που περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα 60.000 τίτλους βιβλίων και το παλαιότερο αρχείο εφημερίδων της χώρας, η κεντρική βιβλιοθήκη των Αθηναίων αυξάνει καθημερινά τους επισκέπτες της.

«Ενδεικτικά το 2013 μας επισκέφθηκαν 12.168, ενώ την περσινή χρονιά οι επισκέπτες αυξήθηκαν στους 15.185», λέει η βιβλιοθηκονόμος Φωτεινή Μπαλαγιάννη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βιβλιοθήκης, το 2013 «ταξίδεψαν» και επέστρεψαν σε αυτή 17.733 βιβλία, ενώ το 2014 περίπου 20.000 βιβλία καταγράφηκαν στις καρτέλες δανεισμού.

«Η κρίση είναι ένας από τους λόγους που οδηγεί ολοένα και περισσότερους αναγνώστες να δανείζονται βιβλία, ενώ πλέον και πολλοί συγγραφείς τάσσονται υπέρ αυτής της συνήθειας», λέει ο ηθοποιός Φίλιππος Φιλόγλου που μέσω των εκπαιδευτικών διαδραστικών προγραμμάτων της βιβλιοθήκης φέρνει σε επαφή τα παιδιά με το βιβλίο.

«Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τη γειτονιά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή με τη συμμετοχή παιδιών του Δημοτικού έχουν μεγάλη επιτυχία.

Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων -που στεγάζεται πλέον μόνιμα στο κτίριο της οδού Δομοκού, απέναντι από τις γραμμές του τρένου-, έχει μεταξύ άλλων στο αρχείο της μια μεγάλη συλλογή καρτ ποστάλ με εικόνες της παλιάς Αθήνας αλλά και πλούσιο βιβλιακό και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης. Πάνω δεξιά, η αίθουσα της παιδικής βιβλιοθήκης
Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων -που στεγάζεται πλέον μόνιμα στο κτίριο της οδού Δομοκού, απέναντι από τις γραμμές του τρένου-, έχει μεταξύ άλλων στο αρχείο της μια μεγάλη συλλογή καρτ ποστάλ με εικόν

Στόχος μας είναι η διαμόρφωση μιας αναγνωστικής συμπεριφοράς από μικρή ηλικία και σε αυτόν τον προσανατολισμό κινείται και η ίδρυση της πρώτης βιβλιοθήκης για βρέφη που θα λειτουργήσει ως παράρτημα της Δημοτικής βιβλιοθήκης», εξηγεί η Αβα Χαλκιαδάκη, φιλόλογος, ερευνήτρια, μέλος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και ένας από τους «ανθρώπους» της βιβλιοθήκης.

Στα τρία εβδομαδιαία εκπαιδευτικά προγράμματα της βιβλιοθήκης που ήδη «τρέχουν», προστίθενται άλλες 25 δράσεις (ανταλλακτικό παζάρι, επιτραπέζια παιχνίδια, αφηγήσεις παραμυθιών, παιχνίδια γνωριμίας με τα βιβλία, μέρα μουσικής κ.ά.), οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, ενώ καλοκαιρινές δράσεις φιλοξενεί και το παράρτημα της βιβλιοθήκης στο Ιωάννειο πνευματικό κέντρο της Πανόρμου.

«Τα περισσότερα παιδιά είναι της γειτονιάς αλλά έρχονται και από άλλες περιοχές. Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι πως πολλά από αυτά τα παιδιά μετά τη συμμετοχή τους σε ένα παιχνίδι ζητούν να γίνουν μέλη στη βιβλιοθήκη», λέει ο Φίλιππος Φιλόγλου.

«Υιοθετώντας και επιτυχημένα παραδείγματα από τον διεθνή χώρο, ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, τις συνθήκες εκείνες που θα καλλιεργήσουν στα παιδιά την κουλτούρα της βιβλιοθήκης», λέει η Αβα Χαλκιαδάκη.

60.000 τίτλους βιβλίων περιλαμβάνει το σημαντικό αρχείο της. Το 2014 περίπου 20.000 βιβλία καταγράφηκαν στις καρτέλες δανεισμού
60.000 τίτλους βιβλίων περιλαμβάνει το σημαντικό αρχείο της. Το 2014 περίπου 20.000 βιβλία καταγράφηκαν στις καρτέλες δανεισμού

Εκτός από τα προγράμματα για παιδιά, η Βιβλιοθήκη στοχεύει και στην ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και στους ενηλίκους. «Μέσω της δράσης ?Φωνές μείζονες σε φως έλασσον?, ένα αφιέρωμα σε μεταπολεμικούς συγγραφείς που θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουνίου με μια μεγάλη γιορτή στον υπαίθριο χώρο της βιβλιοθήκης με τη συμμετοχή της Big Band αλλά και με άλλες δράσεις και εκδηλώσεις η βιβλιοθήκη έχει περάσει σε μια νέα εποχή εξωστρέφειας με στόχο την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων αναγνωστών».

Ο κύκλος εκδηλώσεων που περιλαμβάνει ομιλίες, αναγνώσεις και προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ξεκίνησε στις αρχές του Μαρτίου με το αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου συνεχίζεται με τις εκδηλώσεις για τους Μάριο Χάκκα, Δημήτρη Χατζή, Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, Ανδρέα Φραγκιά και Αρη Αλεξάνδρου.

Μια περιπέτεια που ξεκίνησε το 1835

Η κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1835 όταν ο Ανάργυρος Πετράκης ως πρώτος δήμαρχος των Αθηνών διέθεσε ένα αξιοσέβαστο ποσό από το ταμείο του Δήμου για την αγορά βιβλίων, ενώ παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους Ελληνες του εξωτερικού για δωρεές. «Αρχικά στεγάστηκε στο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου επί της οδού Αθηνάς της τότε πλατείας Λουδοβίκου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν άλλαξε πολλές φορές στέγη και το 1986 στεγάστηκε στο παλιό Δημαρχείο. Από το 2002 βρισκόμαστε εδώ στο κτίριο της Δομοκού», μας λέει ο βιβλιοθηκονόμος κ. Ιάκωβος για την περιπέτεια της βιβλιοθήκης, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και για τον Δήμο.

«Αξίζει να μπαίνει κανείς εδώ»

«Ζω στα Πατήσια και ήρθα να ψάξω παλιές εφημερίδες», λέει ο κ. Νίκος Γιαννακόπουλος: «Είμαι πολλά χρόνια μέλος της βιβλιοθήκης του δήμου. Είναι ένας ήρεμος χώρος που μπορεί κάποιος να έρχεται για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του. Αξίζει να μπαίνει κανείς εδώ και είναι καλό για τη γειτονιά».
«Αξίζει να μπαίνει κανείς εδώ»  «Ζω στα Πατήσια και ήρθα να ψάξω παλιές εφημερίδες», λέει ο κ. Νίκος Γιαννακόπουλος: «Είμαι πολλά χρόνια μέλος της βιβλιοθήκης του δήμου. Είναι ένας ήρεμος χώρος που μπ

Οι επισκέπτες της κυρίως νέοι, φοιτητές, αλλά και αρκετοί γονείς που γνώρισαν τη βιβλιοθήκη μέσω της πληθώρας των δράσεών της για τα παιδιά, εκτός από τα ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία που δανείζονται εκμεταλλεύονται και τους μοναδικούς θησαυρούς της: Μια μεγάλη συλλογή καρτ ποστάλ με εικόνες της παλιάς Αθήνας που δείχνει το πριν και το μετά εμβληματικών σημείων της πόλης, αρχείο εφημερίδων από το 1863 έως το 1999 -το παλαιότερο στη χώρα-, αρχείο 1.000 τίτλων περιοδικών που χρονολογούνται από το 1834 έως σήμερα, αρχείο φύλλων Εφημερίδων της Κυβέρνησης ΦΕΚ από το 1833 ως σήμερα, τμήμα με μουσικά βιβλία και παρτιτούρες, 40 τίτλους ημερολογίων, αλλά και πλούσιο βιβλιακό και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της πόλης της Αθήνας.

Η εφημερίδα «Ευνομία» του 1862, ο «Ραμπαγάς» του 1878, η «Ευτέρπη» του 1849, η «Πανδώρα» του 1850, «ο Ρωμιός», «Το Παρλάν» και άλλα σπάνια περιοδικά περιμένουν τους λάτρεις της τυπογραφίας να τα ξεφυλλίσουν στα φιλόξενα αναγνωστήρια της βιβλιοθήκης. Εκεί όπου φιλοξενείται και η λέσχη ανάγνωσης της βιβλιοθήκης, ένας θεσμός που βασίζεται στην ελευθερία, την ευελιξία, την προσαρμογή και στα γούστα των ανθρώπων που την απαρτίζουν. Ακόμη, αυτή την περίοδο ο χώρος της βιβλιοθήκης φιλοξενεί την έκθεση «Από τον σκληρό βράχο στον σκληρό δίσκο», που εξηγεί στα παιδιά την ιστορία της γραφής και του βιβλίου.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
natpapa@pegasus.gr

«Θετική για τα παιδιά»

«Η ύπαρξη της βιβλιοθήκης στην περιοχή είναι πολύ θετική. Ως δασκάλα βλέπω ότι δίνεται η αφορμή στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο. Κάποια έχουν από το σπίτι τους ήδη κάποια επαφή και άλλα όχι. Ομως έτσι δίνεται σε όλα η ευκαιρία να κάνουν εγγραφή και να δανειστούν βιβλία», λέει η δασκάλα Μαρία Βλασάρη.
«Θετική για τα παιδιά»  «Η ύπαρξη της βιβλιοθήκης στην περιοχή είναι πολύ θετική. Ως δασκάλα βλέπω ότι δίνεται η αφορμή στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο. Κάποια έχουν από το σπίτι τους ήδη κ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ