ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Πρεμιέρα με Παπαλουκά

Το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, θα εγκαινιαστεί στις 5 Ιανουαρίου με έκθεση Σπύρου Παπαλουκά

  • ΕΘΝΟΣ
  • 9:49, 30/11/2007

Ενα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, που στεγάζεται σε ένα κτίριο κόσμημα, στην καρδιά της Αθήνας, αρχίζει τη λειτουργία του και φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στην πολιτιστική ζωή.

Πρόκειται για το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, επί της Βασιλίσσης Σοφίας 9, απέναντι από τη Βουλή, που θα εγκαινιαστεί στις 5 Ιανουαρίου (8 μ.μ.), με έκθεση Σπύρου Παπαλουκά, από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

Το κτίριο, χτισμένο στη δεκαετία του 1920, σε εκλεκτικιστικό ύφος, ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Π. Τζώνος και Γ. Χόιπελ, για να στεγάσει ένα όνειρο: «Χώρος ανοικτός σε ένα πλατύ κοινό, που θα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία πολιτιστικών γεγονότων», σύμφωνα με τον Βασίλη Θεοχαράκη, επιχειρηματία και ζωγράφο. «Ενα δημόσιο κτίριο με προσωπικό χαρακτήρα», το χαρακτήρισε ο Π. Τζώνος, δηλώνοντας την άμεση συνεργασία των ιδρυτών στην αισθητική του κτιρίου.

Οι τρεις από τους πέντε ορόφους (δύο υπόγειοι) είναι εκθεσιακοί χώροι, για περιοδικές εκθέσεις, που καταλαμβάνουν περίπου τα μισά από τα συνολικά 1.250 τ.μ.. Εκεί φιλοξενείται η έκθεση του Σπύρου Παπαλουκά, με 260 έργα, εκ των οποίων τα 213 αποτελούν δωρεά της κόρης του ζωγράφου Μίνας, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Β. Θεοχαράκη.

Η έκθεση, έως τις 20 Απριλίου, συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο, σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά, υπευθύνου του εικαστικού προγράμματος. Θα ακολουθήσει έκθεση για την ελληνική τοπιογραφία, σε επιμέλεια Χάρη Καμπουρίδη.

Το μουσικό πρόγραμμα, με υπεύθυνο τον διευθυντή του Ιδρύματος Χρήστο Καρρά, κινείται στον άξονα της μουσικής δωματίου, που επιτρέπει το μικρό αλλά πανέμορφο αμφιθέατρο των 175 θέσεων. Το κτίριο διαθέτει επίσης καφέ - ρεστοράν και πωλητήριο.

Δήμητρα Ρουμπούλα
dirouboula@pegasus.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ