ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 20°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Σε... τρεις στιγμές

Η φωτογράφος και σκηνοθέτρια Τίτα Μπονάτσου προκαλεί τον χρόνο μέσα από ένα παιχνίδι με τον φακό, τις σκιές, το φως και το κυνήγι της άχρονης στιγμής

  • ΕΙΚΟΝΕΣ
  • 12:06, 2/10/2007

από την Ειρηνη Μιχαλούδη

Ενα ζευγάρι γυμνές πατούσες, νούμερο ας πούμε 36, αφήνει στιγμιαία το αποτύπωμά του πάνω στην άμμο. Ο ποδόγυρος του ολόλευκου, σαν διάφανο, φορέματός της σκορπά αλμυρές σταγόνες σε κάθε περιστροφή του κορμιού. Στιγμές που χάνονται σαν τα ίχνη πάνω σε τρισεκατομμύρια κόκκους ψιλής άμμου, χρόνος που σκάει σαν το κύμα και την ίδια στιγμή αποτραβιέται στην άβυσσο της θάλασσας. Η λευκοντυμένη γυναικεία φιγούρα ξεγελά το εδώ, το τώρα, το πριν και το μετά, δηλαδή το παρόν και το μέλλον, με το ατάραχο παιχνίδισμά της με το αδάμαστο υγρό κυρίαρχο στοιχείο. Ακριβώς σαν τον χρόνο δηλαδή.

Η φωτογράφος και σκηνοθέτρια Τίτα Μπονάτσου είναι η αινιγματική οπτασία των κυμάτων, η «αυθάδης» καλλιτέχνις που τολμά να αμφισβητεί τον χρόνο και να τον διεγείρει με τον προκλητικό χορό της. «Τίποτα δεν είναι νέο ή παλιό, αφού τα πάντα ανήκουν σε μια αέναη συνέχεια. Ο,τι αντικρίζω για πρώτη φορά είναι νέο για μένα, γι' αυτό... λατρεύω αυτό που δεν υπήρχε πριν το δω! Θα έλεγα πως νέο είναι το μέλλον, αλλά φοβάμαι πως πέφτω σε μια αντίφαση, σε μια αυταπάτη, αφού τώρα που μιλάμε το μέλλον στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Το μόνο ίσως νέο, φρέσκο και αληθινό είναι η παρούσα άχρονη στιγμή και πάλι όμως το παρόν αυτομάτως γίνεται παρελθόν και αυτό με τρελαίνει! Προσωπικά μπορώ μόνο ν' ακολουθήσω την άπιαστη στιγμή μέσω του φωτός και του έρωτα. Οταν η μια στιγμή ακουμπά την άλλη ένα νέο φως έρχεται... σαν δύο χείλη που αγγίζουν την αιωνιότητα και γεννούν έναν νέο έρωτα. Αυτό το φιλί είναι η νέα μου πραγματικότητα».

Η Τίτα Μπονάτσου ονειροπολεί κάθε φορά που κοιτάζει μέσα από το κλείστρο της μηχανής της και σκηνοθετεί τις άχρονες στιγμές της. Δεν τις φυλακίζει όπως θα έπρεπε, δεν τις νοσταλγεί, όπως είθισται, δεν μελαγχολεί. Τεμαχίζει, όπως δηλώνει, το χρόνο και ανασυνθέτει τα κομμάτια του, προκειμένου η διάσταση της φωτογραφίας να αποκτά ζωή και κίνηση. Περίτεχνα καρέ από την τελευταία της δουλειά φέρουν τον αφαιρετικό τίτλο Σε... τρεις στιγμές.

Μια έκθεση δυναμική, που προβάλλει σχήματα, εικόνες, παραστάσεις που «ζουν στη πραγματικότητα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα -όσο δηλαδή διαρκεί το πέρασμα του ήλιου επάνω σε μια αντανακλώμενη επιφάνεια- έως ότου εξαφανιστούν στο κενό...». Οι Τρεις στιγμές ταξιδεύουν στη Ρώμη έως τις 31 Οκτωβρίου με την ιταλική πια μετάφρασή τους In tre segmenti di tempo, ενώ από τις 2 Οκτωβρίου έως και τις 9 του ίδιου μήνα η Τίτα Μπονάτσου θα συμμετέχει με έργα της και διαλέξεις στην Biennale Σύγχρονης Τέχνης στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν.

[info]
In Tre segmenti di tempo: Χώρος τέχνης Fanucci, Πιάτσα Μαντάμα 8, πλατεία Ναβόνα, Ρώμη.
Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Οκτωβρίου.
Από τις 2/10 έως τις 9/10 η Τίτα Μπονάτσου θα συμμετάσχει με έργα της και διαλέξεις στην Biennale Σύγχρονης Τέχνης στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. www.titabonatsou.gr

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ