ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ
22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 25°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗΣ

Τα 4 θησαυροφυλάκια της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Επιβλητική, λειτουργική, σύγχρονη, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ατενίζει το μέλλον χωρίς να αψηφά το παρόν. Το νέο κτίριο των 23.000 τ.μ. στο Κέντρο Πολιτισμού Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα στεγάσει τις υπάρχουσες λειτουργίες της ΕΒΕ, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των ερευνητών (Εθνική Ερευνητική Βιβλιοθήκη) αλλά και ένα εξ ολοκλήρου νέο τμήμα της βιβλιοθήκης, με διευρυμένο φάσμα λειτουργιών, ανοικτό στο ευρύτερο κοινό (Εθνική Δημόσια Δανειστική Βιβλιοθήκη).

  • ΕΘΝΟΣ
  • 14:01, 5/3/2016
Εντυπωσιακός, χωρίς αμφιβολία, είναι ο Πύργος των Βιβλίων, ένας ψηλός, τετραγωνικής κάτοψης, Πύργος, πλευράς 20 μ., περιτριγυρισμένος από βιβλία, ο οποίος εκτείνεται σε όλο το ύψος του κτιρίου. Στο ισόγειο ο Πύργος φιλοξενεί έναν πολυχώρο που προσφέρεται για σεμινάρια αλλά και μικρές μουσικές εκδηλώσεις. Φωτογραφία: ΙΣΝ / Γιώργης Γερόλυμπος
Εντυπωσιακός, χωρίς αμφιβολία, είναι ο Πύργος των Βιβλίων, ένας ψηλός, τετραγωνικής κάτοψης, Πύργος, πλευράς 20 μ., περιτριγυρισμένος από βιβλία, ο οποίος εκτείνεται σε όλο το ύψος του κτιρίου. Στο ισ

Εδώ και δύο χρόνια η ΕΒΕ επικεντρώνεται στην οργάνωση της «μετεγκατάστασής» της από το Βαλλιάνειο κτίριο στο ΚΠΙΣΝ, χάρη στη δωρεά των 5 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Προετοιμάζει τους συνεργάτες της, είτε ιδρύματα είτε βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το κοινό για το μεγάλο εγχείρημα.

«Δεν βάζουμε βιβλία σε κούτες και τα κουβαλάμε» σχολιάζει χαριτολογώντας ο γενικός διευθυντής της ΕΒΕ, Φίλιππος Τσιμπόγλου. Επιδίωξη είναι «να ανέβει το επίπεδο των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ρόλο που της δίνεται η ευκαιρία να έχει».

Σε πέντε δράσεις, πέντε διαφορετικές κατευθύνσεις οι οποίες όμως λειτουργούν παράλληλα, κωδικοποιείται το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης της ΕΒΕ, εξηγεί ο κ. Τσιμπόγλου. Πρώτη δράση είναι αυτή της προετοιμασίας της συλλογής, όπου γίνεται ο διαχωρισμός των πολύτιμων τεκμηρίων από τη γενική συλλογή, «γιατί δεν είχαμε χώρους στο Βαλλιάνειο». Η νέα ΕΒΕ διαθέτει «τέσσερα θησαυροφυλάκια με ιδανικές συνθήκες» για τα σπάνια βιβλία. Για κάθε τόμο θα γίνει ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID), ενώ έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός των βιβλίων - τα βιβλία είχαν να καθαριστούν περίπου 15 χρόνια. Ηδη έχουν καθαριστεί 68.500 βιβλία. Μετά τη ραδιοσήμανση οι τόμοι θα εγκιβωτιστούν και θα γίνει η απαραίτητη προσαρμογή στον καινούργιο χώρο που θα καταλάβουν, στα καινούργια βιβλιοστάσια. Η ίδια δράση περιλαμβάνει την αγορά βιβλίων -είχε περίπου 20 χρόνια να αγοράσει βιβλία η ΕΒΕ- για τη βάση δεδομένων, για την ερευνητική και αυτήν καθαυτήν την Εθνική αλλά και για το δημόσιο τμήμα της, που θα είναι διαθέσιμο στο κοινό.

Η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών προχωρά, ένα αποθετήριο ψηφιακών τεκμηρίων δημιουργείται ήδη για την ανοιχτή πρόσβαση των ενδιαφερομένων από όλον τον πλανήτη. Η αρχειοθέτηση του ιστού ξεκινάει μια κατ' αρχάς μελέτη, ενώ «ελπίζουμε ο ιστός να είναι ολοκληρωμένος όταν θα παραλάβουμε το κτίριο», σύμφωνα με τον ίδιο.

Επίσης πρέπει να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες της δημόσιας βιβλιοθήκης, υπηρεσίες τις οποίες δεν προσέφερε μέχρι τώρα η Εθνική Βιβλιοθήκη, αφού δεν είχε δημόσιο τμήμα για να δανείζει βιβλία. Η πρόσληψη ενός συμβούλου για τους επόμενους μήνες, για να αναπτύξει τη συλλογή αλλά και τις υπηρεσίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ο σχεδιασμός της ταυτότητας της ΕΒΕ και η διεύρυνση του κοινού της (είτε αφορά τη δημόσια είτε την Εθνική Βιβλιοθήκη) αποτελούν βασική μέριμνα. Η καλοκαιρινή εκστρατεία σχετικά με αυτήν τη δράση σχεδιάζεται να περιλαμβάνει περί τις 140 βιβλιοθήκες.

Τέλος, επιβάλλεται η εκπαίδευση του προσωπικού. «Οι νέες υπηρεσίες απαιτούν δεξιότητες που δεν τις έχουμε σε επάρκεια και οφείλουμε να τις αποκτήσουμε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των αναγκών», υπογραμμίζει ο Φίλιππος Τσιμπόγλου. Οσον αφορά στην πρόσληψη των 31 υπαλλήλων με τη μέθοδο του ΑΣΕΠ «περιμένουμε από μέρα σε μέρα να υπογραφεί το αρμόδιο ΦΕΚ», καταλήγει.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την ημέρα παράδοσης του έργου στο ελληνικό Δημόσιο και μέσα σε έξι μήνες πρέπει να γίνει η μεταφορά του υλικού (1 περίπου και κάτι εκατ. τόμοι), ενώ μέσα σε δύο μήνες η προετοιμασία εντός του κτιρίου.

• RFID

Το RFID (ακρωνύμιο του Radio Frequency Identification) που η μετάφραση του όρου στα ελληνικά είναι «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων» είναι ένα σύστημα ασύρματης αναγνώρισης αντικειμένων και μεταξύ άλλων ήρθε να αντικαταστήσει το barcode.

Η ΕΒΕ θα περιέχει τμήμα προσχολικής ηλικίας, παιδικό τμήμα και παιδικό εργαστήριο καθώς και αίθουσα προβολών, εφηβικό τμήμα και στούντιο κινηματογράφησης, στούντιο μουσικής και ραδιοφωνικό σταθμό, τμήμα ενηλίκων, εργαστήριο υπολογιστών και χώρους σεμιναρίων, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και χώρους εργασίας.

Αντιγόνη Καράλη
akarali@pegasus.gr

 

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ