ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Θα ακούσετε και τον Μονομάχο»

Η τραγουδίστρια των μεγάλων μπλοκμπάστερ Λίζα Τζέραρντ, που ξεκίνησε από τη «σκοτεινή» αβάν-γκαρντ με τους «Ντεντ Καν Ντανς», μιλά για τη μελαγχολία, το «κρυφό» της καταφύγιο και τη συναυλία της στην Αθήνα

  • ΕΘΝΟΣ
  • 11:51, 4/11/2007

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι αιχμηρές «γωνίες» που διαθέτει η φωνή της Αυστραλέζας Λίζα Τζέραρντ είναι ένα «τρυφερό» παράδειγμα. Μπορεί το όνομα της τραγουδίστριας με τα υπέροχα μπλε μάτια και το ευγενικό χαμόγελο να μη σας λέει πολλά, είμαι σίγουρος, όμως, πως η φωνή της έχει φτάσει έως τα αυτιά σας. Αν έχετε δει το μπλοκμπάστερ «Ο Μονομάχος» την έχετε ακούσει. Αν έχετε δει το «Επικίνδυνες αποστολές Νο. 2 » την έχετε ακούσει. Αν έχετε δει το «Ινσάιντερ» την έχετε ακούσει. Οι ερμηνευτικές της ικανότητες έχουν καταγραφεί στα μουσικά θέματα των παραπάνω φιλμ.

Η Τζέραρντ άρχισε να δίνει μορφή στη μουσική της καριέρα στις αρχές της δεκαετίας του 80. Τότε που τραγουδούσε «σκοτεινή» αβάν-γκαρντ στο ντουέτο (το έτερο μέλος ήταν ο μουσικός Μπρένταν Πέρι) με το αλλόκοτο όνομα «Ντεντ Καν Ντανς». Η Λίζα Τζέραντ την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου θα εμφανιστεί στην Αθήνα. Στο «Παλλάς», Βουκουρεστίου 9. Ο ερχομός της «κλειδώνει» τις διαθέσεις κάθε ταγμένου σινεφίλ, αλλά και σίγουρα της γενιάς που, στη διάρκεια της δεκαετίας του 80, μεγάλωσε με τις μάλλον «πεσιμιστικές» μελωδίες της. Η Λίζα Τζέραρντ «βρήκε» τον χρόνο ν απαντήσει σε ερωτήσεις που έψαχναν το παρελθόν και το παρόν της στη μουσική.

Υπάρχει μια ερώτηση που όσες φορές την απευθύνω με «περιμένει» μια διαφορετική απάντηση. Πείτε μου, κατά τη γνώμη σας, τι είναι μουσική;

Είναι η «τοποθεσία» που συναντάμε την απόλυτη συναισθηματική αρμονία. Μουσική είναι μία απ εκείνες τις ανθρώπινες επινοήσεις που αφορούν την ποιότητα της ζωής του καθενός μας. Μπορώ να βρω δεκάδες παραδείγματα που ν «αποκαλύπτουν» το ερώτημα: «Τι είναι μουσική;»

Πείτε μας ένα ακόμα, ισχυρό, παράδειγμα.

Μουσική είναι η φωνή της ψυχής. Μια μελωδία που αφορά το παρελθόν, το παρόν και μπορεί να περιγράψει το μέλλον των αποφάσεων ενός ανθρώπου.

Αν μουσική είναι, εκτός των άλλων, το μουσικό χαλί που βοηθά στη λήψη αποφάσεων ή στην εξωτερίκευση συναισθημάτων ενός ανθρώπου, τότε θα ήθελα να ρωτήσω τι σας έχει δώσει η μουσική που τίποτε άλλο στον κόσμο δεν μπορεί;

Για μένα μουσική είναι το προσωπικό, «κρυφό» μου καταφύγιο. Το μέρος που η καρδιά μιλάει πιο δυνατά από το στόμα.

Οι απαντήσεις σας φαντάζουν σαν δοξασία υπέρ της μελαγχολίας. Τι είναι μελαγχολία;

Η λύπη, η συμπάθεια, η ευαισθησία, όλα τα συναισθήματα που αθροίζουν τη νοσταλγία. Μελαγχολία είναι τα δάκρυα που φεύγουν από τα μάτια μας όταν αναπολούμε εικόνες από το παρελθόν.

Εκτός μουσικής ποιο είναι το πολυτιμότερο «στοιχείο» της ζωής σας;

Ο θεός και τα παιδιά.

Κάποτε, κυρίως στη δεκαετία του 80, τραγουδούσατε στο ντουέτο των «Ντεντ Καν Ντανς». Η μετάφραση του ονόματος στα ελληνικά είναι «Οι Νεκροί Μπορούν να Χορεύουν» ή κάτι κοντά σ' αυτό. Γιατί διαλέξατε αυτό το μακάβριο όνομα ως όνομα τoυ ντουέτου σας;

Ο Μπρένταν (σ.σ. Πέρι το άλλο μέλος του ντουέτου) διάλεξε αυτό το όνομα. Θυμάμαι πως είχε βρει μια παλιά αφρικανική μάσκα. Είναι η ίδια που φωτογραφίσαμε στο εξώφυλλο του πρώτου μας άλμπουμ. Το ξύλο που ήταν φτιαγμένη ήταν νεκρό. Ηταν κατά κάποιον τρόπο αναστημένο μέσα από τεχνικές συντήρησης που το έκαναν να γυαλίζει. Μας άρεσε πολύ η ιδέα πως κάτι νεκρό είχε την ευκαιρία να δείχνει ζωντανό μέσα από μια ανθρώπινη επέμβαση. Αυτό είναι όλο. Το Ντεντ Καν Ντανς, το όνομά μας, «δέθηκε» με τη γέννηση του γκοθ ρεύματος στη μουσική και τη μόδα στις αρχές της δεκαετίας του 80. Εμείς ποτέ δεν αισθανθήκαμε πως ανήκαμε σ' αυτή τη σκηνή. Η μουσική μας ήταν μια προσπάθεια να ξεκλειδώσουμε παραδοσιακές μουσικές απ όλο τον κόσμο δίνοντάς τους το προσωπικό μας άγγιγμα.

Στη συναυλία σας στην Αθήνα θ ακούσουμε τα κινηματογραφικά θέματα που σας ανέδειξαν εμπορικά;

Ναι, θ ακούσετε τις δουλειές που έγιναν για ταινίες όπως «Ο Μονομάχος», το «Επικίνδυνες αποστολές 2» και το «Ινσάιντερ».

Πείτε μας, πότε μια συναυλία μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη;

Οταν το κοινό φτάνει στο σημείο να μην έχει απαιτήσεις. Οταν δεν θέλει από τον καλλιτέχνη να του χαρίσει κάτι περισσότερο απ εκείνο που αυτός μπορεί.

ΣΟΛΟ ΚΑΡΙΕΡΑ
Η Λίζα Τζέραρντ γεννήθηκε το 1961 στη Μελβούρνη. Οι «Ντεντ Καν Ντανς», το συγκρότημα όπου πρωτοτραγούδησε συγκροτήθηκε το 1981. Και την επόμενη χρονιά «μετακόμισε» στο Λονδίνο μεταλλαγμένο σε μορφή ντουέτου. Η χρόνια που ξεκίνησε η Τζέραρντ τη σόλο καριέρα τραγουδίστριας ήταν το 1995. Οταν κυκλοφόρησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Τhe Mirror Ρool». Η πρώτη της δουλειά ως ερμηνεύτριας κινηματογραφικών θεμάτων ήταν το 1989 για την ταινία «Το παιδί και το φεγγάρι» του Ισπανού σκηνοθέτη Αγκουστίν Βιγιαρόνγκα.

  •  Η συναυλία της Λίζα Τζέραρντ, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5) έχει ώρα έναρξης τις 9.30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 40, 60, 80 και 100 ευρώ.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ