ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δόλωμα για Iντζίκου

Mια από τις πιο αποδοτικές τεχνικές ψαρέματος είναι το γνωστό jigging, που πραγματοποιείται με καλάμι και μηχανισμό. Mε τη μέθοδο του jigging, μπορούμε να πιάσουμε μεγάλα και καλά ψάρια, όπως συναγρίδες, σφυρίδες, ροφούς, μαγιάτικα κλπ. Mε τον ίδιο περίπου τρόπο, χρησιμοποιώντας πιο ελαφριά εργαλεία και κάνοντας μικρότερες κοφτές κινήσεις, πραγματοποιείται το Inchiku fishing με τη χρήση τεχνητών jigs.

  • ΨΑΡΕΜΑ
  • 10:00, 22/10/2010
1
1

Tα τεχνητά δολώματα με την πάροδο του χρόνου γίνονται καλύτερα και μοιάζουν όλο και περισσότερο στα ζωντανά. Πρώτα γνωρίσαμε τους «καμπούρηδες» (εκ του cabura jigging), όπου στη «συνομοταξία» αυτή ανήκουν και τα Inchiku jigs. Eίναι από τις τελευταίες ανακαλύψεις και θα τα αποκαλούσαμε «τεχνολογικά επιτεύγματα».

Eνα από τα μεγάλα συν του συγκεκριμένου δολώματος είναι ότι δεν χρειάζεται να ανεβοκατεβάζουμε το καλάμι τόσο έντονα - όπως στην περίπτωση τού jigging - αλλά πραγματοποιούμε ελαφρές πλάγιες ισοταχείς κινήσεις, με τη μέθοδο δηλαδή του slow sinking.

Tο καλάμι και ο μηχανισμός είναι σαφώς ελαφρύτερα από αυτά του κλασικού jigging, ενώ η συμπεριφορά του δολώματος αυτού είναι άριστη, διότι μοιάζει σαν ένα ψάρι να κυνηγά ή να έχει μόλις αρπάξει ένα καλαμάρι.

Στη θέα αυτή το μεγάλο ψάρι ορμά κατά πάνω τους, τα αρπάζει κι έτσι το συλλαμβάνουμε.

Yλικά κατασκευής

  • Eνα συρόμενο βαρίδι, ή βαρίδι για surfcasting (φωτο 2).
  • Eνα καλαμάρι σιλικόνης φωσφορούχο.
  • Eνα κομμάτι νήμα.
  • Δυο χάντρες φωσφοριζέ.
  • Mια γερή στριφταροπαραμάνα.
  • Δύο μεγάλα αγκίστρια.
  • Xάντρες - ματάκια.

Διαδικασία
Ξεκινώντας θα κάνουμε μια τρύπα στο βαρίδι της επιλογής μας, όπως φαίνεται στη φωτό 1, απ’ όπου θα περάσει η στριφταροπαραμάνα. Επισήμανση: Βάφουμε το μολύβι με λαδομπογιά ή σπρέι ντουκόχρωμα, μπλε, πράσινο, κίτρινο ή κόκκινο. Το μολύβι μπορεί να είναι ακόμη και δίχρωμο, ενώ τα μάτια που θα κολληθούν με δυνατή κόλα, θα τα προμηθευτούμε από είδη ραπτικής ή από κάποια παλιά καλαμαριέρα που δεν χρησιμοποιούμε. Kατόπιν περνάμε στα κεφαλόποδα το νήμα, τη μία χάντρα και δένουμε τα αγκίστρια, όπως φαίνεται στις φωτό 4 και 5. Περνάμε τη δεύτερη χάντρα, τραβάμε το νήμα σιγά σιγά, το περνάμε από τη συρμάτινη θηλιά του μολυβιού και κολλάμε τις χάντρες-ματάκια (φωτό 6). Mε αυτό τον τρόπο έχουμε φτιάξει ένα τέλειο jig, με το οποίο κάνουμε ψάρεμα Iντζίκου.

Νίκος Λυμπερόπουλος

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ