ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 26°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΤΕΧΝΙΤΑ

Φαγκρόπουλα με καμπούρηδες

Luganus, Cabura, Inchiku, Madai και διάφορες άλλες ονομασίες ? ανάλογα με το εργοστάσιο κατασκευής τους... είναι οι ονομασίες τεχνητών δολωμάτων με ενσωματωμένο βάρος. Οι διαφορές τους είναι ελάχιστες, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις το ψάρεμα πραγματοποιείται με τη μέθοδο του slow Sinking.

  • ΨΑΡΕΜΑ
  • 12:08, 17/4/2013
Τα συγκεκριμένα δολώματα είναι κατάλληλα για ψάρεμα σε βάθη από 40 - 120 μέτρα και είναι ιδανικά για Φαγκριά, Συναγρίδες, Λυθρίνια, Σκαθάρια, αλλά και για Στείρες ή Σφυρίδες κάνοντας slow sinking όπως προαναφέραμε.
Τα συγκεκριμένα δολώματα είναι κατάλληλα για ψάρεμα σε βάθη από  40 - 120 μέτρα και είναι ιδανικά για Φαγκριά, Συναγρίδες, Λυθρίνια, Σκαθάρια, αλλά και για Στείρες ή Σφυρίδες κάνοντας slow sinking όπω

Η μέθοδος ψαρέματος slow Sinking πραγματοποιείται με ελαφρύτερα εργαλεία από αυτά του κλασικού jigging. Το καλάμι θα πρέπει να είναι από γραφίτη, εξαιρετικά ευλύγιστο και ελαφρύ, με ευαίσθητη άκρη και να διαθέτει κορυφαίας ποιότητος δακτυλίους. Τα δολώματα που χρησιμοποιούμε είναι τεχνητά ενώ το κάθε εργοστάσιο κατασκευής δίνει τη δική του ονομασία. Χονδρικά, όλα μοιάζουν με κεφαλόποδα, έχουν μεταλλικό σώμα και σιλικονούχα πλοκάμια που ανάμεσά τους κρέμονται αγκίστρια που είναι στερεωμένα στο μεταλλικό σώμα, όπως τα luganus με τα οποία ψαρέψαμε.

Στο ίδιο μοτίβο είναι και τα Madai με τη διαφορά ότι διαθέτουν κεφάλι με μεγάλο μάτι που είναι και το μεταλλικό μέρος του τεχνητού δολώματος.

Η ίδια λογική ισχύει και για τα αποκαλούμενα με τη γενική ονομασία fish balls.

Οσον αφορά τα Inchiku, η διαφορά τους είναι ότι το μεταλλικό χρωματιστό μέρος είναι το μπροστινό μέρος του δολώματος, ενώ ακολουθεί ένα κεφαλόποδο που είναι δεμένο στον ενσωματωμένο κρίκο του μετάλλου μαζί με ένα αγκίστρι.

Τα τεχνητά αυτά δολώματα σε κοινή αλιευτική γλώσσα αποκαλούνται από τους ψαράδες «καμπούρηδες» (εκ του cabura jigging).

Πού ψαρεύουμε
Ολα τα συγκεκριμένα δολώματα είναι κατάλληλα για ψάρεμα σε βάθη από  40 - 120 μέτρα και είναι ιδανικά για Φαγκριά, Συναγρίδες, Λυθρίνια, Σκαθάρια, αλλά και για Στείρες ή Σφυρίδες κάνοντας slow sinking όπως προαναφέραμε.

Οι τόποι που θα κάνουμε slow Sinking είναι ο ομαλός βυθός που βρίσκεται δίπλα από απότομα κατεβάσματα του βυθού και γενικά αμμώδεις πυθμένες, ανάμεσα ή δίπλα σε ακανόνιστα βράχια.

Τα ψάρια που είναι κρυμμένα εκεί θα δουν την κίνηση και θα ορμήσουν.

Με σβηστή τη μηχανή του σκάφους μας και με το αεράκι να μας παρασύρει ελαφρά, αφήνουμε το δόλωμα να κατέβει προς τον βυθό. Οταν φτάσει στον πυθμένα με ελαφρά τραβήγματα του καλαμιού φροντίζουμε έτσι ώστε το δόλωμά μας να σέρνεται και να αναπηδά με μια κίνηση του καλαμιού μας στον βυθό. Αυτό λέγεται slow sinking.

Αν ο αέρας μας παρασύρει γρήγορα, η χρήση της πλωτής άγκυρας είναι η καλύτερη λύση.  Στην άπνοια χρησιμοποιούμε τον βοηθητικό κινητήρα στο πρόσω χωρίς καθόλου γκάζι.

Πού τα συναντάμε
Εξαιρετικοί γενικά ψαρότοποι είναι οι μικρές ξέρες και οι μεμονωμένοι ύφαλοι που υψώνονται από μεγάλα βάθη. Για μικρά και μεσαία φαγκριά ψαρεύουμε σε ξέρες που βρίσκονται σε βάθος από 30 έως 50 μέτρα, αλλά ανάλογα με την περιοχή μπορεί να βρεθούν και σε διαφορετικά βάθη. Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους, δηλαδή μηχανισμοί 6000-8000, η διάμετρος της μάνας 0,35 ή νήμα 20 λιμπρών, παράμαλλα 0,30 ? 0,40 χιλιοστά, δυνατά και ευαίσθητα καλάμια με μήκος γύρω στα τρία μέτρα.

Αν θελήσουμε να αναζητήσουμε μεγαλύτερα φαγκριά, πρέπει να ενισχύσουμε όλο τον εξοπλισμό, δηλαδή μάνα 0,50-0,60 χιλιοστά, παράμαλλα 0,50-0,70, ενώ τα αγκίστρια του τεχνητού θα πρέπει να είναι 3/0-6/0.

Στους ίδιους τόπους με το Φαγκρί βέβαια, κυκλοφορούν και άλλα μεγάλα ψάρια, το δόλωμα αυτό μπορεί να προσελκύσει ακόμη συναγρίδες, ροφούς ή σμέρνες.

Πρόκειται για παραλλαγή της συναγρίδας, αλλά διαφέρει από αυτή ως προς το χρώμα αλλά και το σχήμα του κεφαλιού που έρχεται μπροστά πιο κοφτό. Σε κάποια φαγκριά το κόψιμο αυτό είναι αρκετά μεγάλο και χαρακτηριστικό, αυτά οι ψαράδες τα ονομάζουν «κορωνάτα».
Πρόκειται για παραλλαγή της συναγρίδας, αλλά διαφέρει από αυτή ως προς το χρώμα αλλά και το σχήμα του κεφαλιού που έρχεται μπροστά πιο κοφτό. Σε κάποια φαγκριά το κόψιμο αυτό είναι αρκετά μεγάλο και χ

Στο ψάρεμα του φαγκριού, καλό είναι να ρίξουμε μαλάγρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιωμένη σαρδέλα που θα φτιάξουμε εμείς ή που πωλείται έτοιμη από τα καταστήματα ειδών αλιείας.

Από εκεί θα προμηθευτούμε και ειδικούς μαλαγρωτές με λάμες, οι οποίες κινούνται από τον κυματισμό του σκάφους και κόβουν τις σαρδέλες, δημιουργώντας θαυμάσιες προϋποθέσεις προσέλκυσης.

Συνήθειες του Ψαριού
Πρόκειται -κατά κάποιον τρόπο- με παραλλαγή της συναγρίδας, αλλά διαφέρει από αυτή ως προς το χρώμα αλλά και το σχήμα του κεφαλιού που έρχεται μπροστά πιο κοφτό. Σε κάποια φαγκριά το κόψιμο αυτό είναι αρκετά μεγάλο και χαρακτηριστικό, αυτά οι ψαράδες τα ονομάζουν «κορωνάτα».

Είναι ψάρια εκπληκτικής ομορφιάς, με απερίγραπτους χρωματικούς συνδυασμούς όταν τα βγάζουμε από τη θάλασσα. Ο συναλιευτής Σπύρος που είχε βγάλει ένα τέτοιο με παραγάδι, μας περιέγραψε τη σκηνή μαγεμένος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «έμοιαζε με νεράιδα?» Το επιστημονικό του όνομα είναι «Pagrus Pagrus», ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών και ζει σε βαθιά καθαρά νερά εκεί που υπάρχουν τροκάδες και ξέρες. Δυνατό και ταχυκίνητο ψάρι, διαθέτει δόντια πολύ γερά και τρέφεται κυρίως με μαλακόστρακα.

Εχει χρώμα χρυσοκόκκινο και ψαρεύεται με παραγάδι, ζόκα, βαθιά συρτή, φύλακα και jigging.

Αναφερθήκαμε λίγο πιο πάνω ότι πρόκειται για παραλλαγή της συναγρίδας, γι’ αυτό καλό είναι να θυμηθούμε τα χαρακτηριστικά της ώστε να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το Φαγκρί. Η συναγρίδα είναι ένα από τα ομορφότερα, δημοφιλέστερα ακριβότερα και περιζήτητα ψάρια.

Ολα μοιάζουν με κεφαλόποδα, έχουν μεταλλικό σώμα και σιλικονούχα πλοκάμια που ανάμεσά τους κρέμονται αγκίστρια που είναι στερεωμένα στο μεταλλικό σώμα, όπως τα luganus με τα οποία ψαρέψαμε. Στο ίδιο μοτίβο είναι και τα Madai με τη διαφορά ότι διαθέτουν κεφάλι με μεγάλο μάτι που είναι και το μεταλλικό μέρος του τεχνητού δολώματος.
Ολα μοιάζουν με κεφαλόποδα, έχουν μεταλλικό σώμα και σιλικονούχα πλοκάμια που ανάμεσά τους κρέμονται αγκίστρια που είναι στερεωμένα στο μεταλλικό σώμα, όπως τα luganus με τα οποία ψαρέψαμε. Στο ίδιο μ

Η επιστημονική της ονομασία είναι «Δέντηξ η κοινή» και ανήκει στο γένος των ακανθοπτερυγίων. Το μήκος της φτάνει συνήθως μέχρι 80 πόντους, μπορεί όμως να ξεπεράσει το ένα μέτρο με βάρος 10 έως και 12 κιλά, ενώ χρώματα διαθέτει όσα και το ουράνιο τόξο μόλις τη βγάζουμε από τη θάλασσα. Λίγο αργότερα ασπρίζει και μετά 5 ? 10 λεπτά παίρνει χρώμα κοκκινωπό με γκρίζες μπλε και ασημένιες αποχρώσεις.

Τα σαγόνια της είναι οπλισμένα με ισχυρά συλληπτικά κοφτερά δόντια, διαθέτει συνεχόμενο ραχιαίο πτερύγιο και γενικά πρόκειται για ένα πολύ ευκίνητο ψάρι.

Κοιτάζοντάς την προσεκτικά παρατηρούμε τις αποχρώσεις της που καταμαρτυρούν την ηλικία και τον τόπο που κατοικούσε.

Ζει και τριγυρίζει σε ξέρες και τραγάνες όπου θα την αναζητήσουμε, από τον βυθό έως τα μεσόνερα.

Είναι ψάρι που εμφανίζεται όλες τις εποχές και δεν έχει όρια, μπορεί να την πετύχουμε στα βαθιά μπορεί και στα ρηχά, στον βυθό ή στα μεσόνερα, μόνη της ή σε κοπάδι. Πλησιάζει την ακτή ακόμη και σε ένα μέτρο βάθος κάποιες φορές, είτε πρόκειται για βραχώδεις βυθούς είτε για αμμώδεις. Ως επι το πλείστον όμως τη συναντάμε σε τραγανοτροκάδες και μεσοπέλαγες ξέρες.

Βρίσκεται στον βυθό ψάχνοντας για τροφή κολυμπώντας αργά κι επιβλητικά, όπου ξαφνικά με ένα τίναγμα επιτίθεται και κατασπαράζει το ψάρι που περνά τέσσερα μέτρα πιο πάνω, με εκπληκτική ταχύτητα. Οι ψαροντουφεκάδες που έχει τύχει να τη συναντήσουν μας έχουν πει πως όπως ξαφνικά την βλέπεις, έτσι ξαφνικά εξαφανίζεται.

Η ίδια λογική ισχύει και για τα αποκαλούμενα με τη γενική ονομασία fish balls. Οσον αφορά τα Inchiku, η διαφορά τους είναι ότι το μεταλλικό χρωματιστό μέρος είναι το μπροστινό μέρος του δολώματος.

Η ίδια λογική ισχύει και για τα αποκαλούμενα με τη γενική ονομασία fish balls. Οσον αφορά τα Inchiku, η διαφορά τους είναι ότι το μεταλλικό χρωματιστό μέρος είναι το μπροστινό μέρος του δολώματος.

Ιστορία και νοστιμάδα

Οι αρχαίες γραπτές πηγές σώζουν πλήθος πληροφοριών σχετικά με τα είδη των θαλασσινών που κατανάλωναν οι αρχαίοι Ελληνες, καθώς και τους τρόπους αλίευσης και μαγειρέματος τους.

Υπήρχαν μάλιστα και ειδικά συγγράμματα επί του θέματος, π.χ. Αριστοτέλους Περί ιχθύων, Αρχίππου Ιχθύς, Δωρίωνος Περί ιχθύων, Νουμηνίου Αλιευτικός, Ευθυδήμου Περί παστών, Αντιφάνους Αλιευομένη.

Ο φάγρος, το γνωστό μας Φαγκρί, αναφέρεται ότι είναι γλυκό και θρεπτικό.

Η νοστιμάδα γενικά του ψαριού εξαρτάται από τον τόπο όπου ζει, από την τροφή του, από την εποχή που πιάνεται, από τον τρόπο που αλιεύεται, από την ηλικία, το φύλο, το χρώμα. Τα σκουρόχρωμα ψάρια του ίδιου είδους είναι τα νοστιμότερα.

Aν, για παράδειγμα, έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε κόκκινο και μαύρο σκορπιό, πιο νόστιμος είναι ο μαύρος. Tα αρσενικά ψάρια επίσης είναι νοστιμότερα από τα θηλυκά, όπως επίσης τα νεαρά ψάρια είναι νοστιμότερα από τα ηλικιωμένα. Το Φαγκρί τέλος, για το οποίο και ο λόγος, διαθέτει  πρωτεΐνη 21% και  λίπος  5%.

Kείμενο - Φωτογραφίες: Νίκος Λυμπερόπουλος

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ