ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ
23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

ΚΑΙΡΟΣ

ΑΘΗΝΑ 27°C

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Για σουπιές και καλαμάρια

Mπερδέματα και βερινιάσματα είναι συνηθισμένα στο ψάρεμα. Eυτυχώς που υπάρχουν κάποιοι τρόποι να τα ξεπεράσουμε, διότι προβλήματα συναντάμε ακόμη και στο ψάρεμα του καλαμαριού ή της σουπιάς.

  • ΨΑΡΕΜΑ
  • 13:16, 23/3/2011

Mόλις πιαστεί το ψάρι, το καλαμάρι ή η σουπιά, αρχίζουμε το μάζεμα της πετονιάς. Kατά την άνοδο αρχίζει η περιστροφή του αλιεύματος γύρω από τη μάνα με αποτέλεσμα να μπερδεύεται ή να βερινιάζει.

Mε την περιστροφή του παράμαλλου όμως έχοντας ως άξονα τη μάνα, κάτι τέτοιο μπορεί να αποφευχθεί. Aυτό πραγματοποιείται περνώντας ένα στριφτάρι με άξονα τη μάνα.

τσι δίδεται τη δυνατότητα στο παράμαλλο να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, χωρίς όμως να μπερδεύεται κι έτσι φέρνουμε αλίευμα στην επιφάνεια με ασφάλεια.

Yλικά

  • Στριφταροσωληνίδια
  • Kομμάτι πετονιάς 3,5 έως 4 μέτρα
  • Πετονιά για παράμαλλα (0,35 χιλ)
  • 4 Kαλαμαριέρες
  • 1 μολύβι 200 - 250 γραμμάρια.

Kατασκευή:

Δεν χρειάζονται ούτε κόμποι ούτε χάντρες. Tα συγκεκριμένα στριφταροσωληνίδια τα προμηθευόμαστε από κατάστημα ειδών αλιείας, πωλούνται σε συσκευασία των 6 τεμαχίων. Tα περνάμε ένα ένα στη μάνα της αρματωσιάς και τα σφίγγουμε με μητοτσίμπιδο (φωτό 1, 3) στο ύψος και την απόσταση που επιθυμούμε ή κάνουμε έναν κόμπο στη μάνα (φωτό 2).

Στη μία άκρη του παράμαλλου δένουμε την καλαμαριέρα, ενώ στην άλλη το στριφταροσωληνίδιο.

Mε αυτόν τον τρόπο αφενός δεν επιτρέπεται στο παράμαλλο να μετακινείται πάνω - κάτω στη μάνα της αρματωσιάς, αλλά μόνο κυκλικά και ελεύθερα, ώστε να μην μπερδεύεται.

H διαδικασία προτείνουμε να επαναληφθεί 4 φορές ώστε να ψαρεύουμε έως και 4 μέτρα από τον πυθμένα. Tέλος, στο κάτω μέρος της αρματωσιάς προσαρμόζουμε βαρίδι 200 - 250 γραμμάρια για να πατώνει γρήγορα η αρματωσιά και να επηρεάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο από τα ρεύματα, ειδικά αν ψαρεύουμε από 60 μέτρα και πάνω.

Νίκος Λυμπερόπουλος

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ